ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
"Ναι" στη νέα δομή του ΝΑΤΟ

"Κόντρα" μεταξύ Σημίτη - Αρσένη, με τον πρώτο να "δείχνει την πόρτα" στον υπουργό και τον δεύτερο να μη φεύγει, αν δεν τον "διώξει"...

Συνεδρίαση - "σφραγίδα" της βαθύτερης πρόσδεσης της χώρας στο άρμα της εξάρτησης, την οποία υπηρετεί η αποδοχή από την κυβέρνηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αποδείχτηκε η χτεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέλη της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τους Κ. Σημίτη και Α. Τσοχατζόπουλο, αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ και κατέληξαν σχεδόν ομόφωνα ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι "θετική" για τη χώρα (!), με ένσταση εκείνη του Γερ. Αρσένη,ο οποίος δήλωσε ότι διατηρεί τις απόψεις του και ζήτησε να είναι προσεκτικοί από εδώ και πέρα οι χειρισμοί στα τεχνικά ζητήματα που απορρέουν από την υπογραφή της νέας δομής.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία της χτεσινής μέρας, είναι ότι, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε στο αίτημα για επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος από το "Ρ", άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση από το Κοινοβούλιο. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, με το πρόσχημα ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αφού αυτή δεν έχει τυπικά εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα συνέλθει τον επόμενο Ιούλη.

"Φύγε" - "δε φεύγω"

Ας σημειωθεί ότι το "μέγεθος" των διαφορετικών προσεγγίσεων του υπουργού Παιδείας, σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αποδείχτηκε τόσο, όσο να παραμένει και σήμερα στη θέση του ως υπουργός... Σε ό,τι δε αφορά την προσπάθεια, αυτό το ύψιστης σημασίας θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να υποβιβαστεί στο επίπεδο του εσωκομματικού προβλήματος για το ΠΑΣΟΚ, χτες γνώρισε την αποθέωσή του. Αν θα ήθελε κανείς να δώσει σε περίληψη και σε ελεύθερη απόδοση του τι διεμείφθη μεταξύ Σημίτη - Αρσένη χτες, τότε η εικόνα είναι η εξής: Από τη μια, ο Σημίτης να λέει στον υπουργό του "φύγε", εκείνος να του απαντά "δε φεύγω, διώξε με εσύ", ο πρώτος να ανταπαντά "όχι, φύγε μόνος σου" και ο υπουργός του να αποκρίνεται "όχι, δε φεύγω"...

Τέλος η "ανοχή"...

Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το θέμα της νέας δομής είχε συζητηθεί τρεις φορές στο παρελθόν στα κυβερνητικά όργανα και στο ΚΥΣΕΑ, υπεραμύνθηκε των "επιτυχών χειρισμών" της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμυνας και απευθυνόμενος στον Γερ. Αρσένη τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυρίστηκε ότι του είναι "απεχθές" να επιβάλει κυρώσεις και συμπλήρωσε ότι "φαινόμενα ατομικών στάσεων δεν είναι κολακευτικά για την κυβέρνηση, δεν είναι παραδεκτά και γι' αυτό δε θα είναι πλέον ανεκτά"... Ο Κ. Σημίτης, κατά τους συνεργάτες του, ήταν ιδιαίτερα "αυστηρός" και καταδίκασε την τακτική των δημόσιων διαφοροποιήσεων, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι "νοητές" για μέλη της κυβέρνησης.

"Βάλε κυρώσεις"

Από την πλευρά του, ο Γερ. Αρσένης, που το περιβάλλον του κρίνει ως "ικανοποιητική" τη χτεσινή παρουσία του στο κυβερνητικό όργανο, δήλωσε ότι διατηρεί τις διαφωνίες του για τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και αμφισβήτησε ότι υπήρξε συζήτηση στα κυβερνητικά όργανα για το θέμα. Εθεσε το ερώτημα "ποιος με βάση τη νέα δομή - η Ελλάδα ή η Τουρκία - θα έχει την ευθύνη για την επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων;", υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και κατέληξε πως "αν ο πρωθυπουργός το θεωρεί σκόπιμο, να επιβάλει κυρώσεις". Παράλληλα, υποστήριξε ότι "υπάρχει εναλλακτική πολιτική", η οποία είναι το μπλοκάρισμα με "βέτο" της νέας δομής, εφόσον δεν καθοριστούν οι αρμοδιότητες των στρατηγείων. Φρόντισε, πάντως, να αποκλείσει με έμφαση ότι αυτή η "εναλλακτική πολιτική" θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

"Ακροδεξιοί" όσοι διαφωνούν

Κάτι παραπάνω από υπέρμαχος του ΝΑΤΟ υπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αποκάλεσε το ΝΑΤΟ "συλλογικό οργανισμό που επιμελείται τη σταθερότητα και την ασφάλεια"! Οπως υποστήριξε, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποκτά "αναβαθμισμένο ρόλο" και γίνεται "ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ"... Από τους υπουργούς που πήραν το λόγο (Βενιζέλος, Λαλιώτης, Παπαντωνίου, Παπανδρέου, Γιαννόπουλος κλπ.), όλοι εμφανίστηκαν θιασώτες της πρωθυπουργικής γραμμής, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις εναντίον των διαφωνούντων από τους πολύ στενούς φίλους του πρωθυπουργού, όπως ο Τ. Μαντέλης, που κατηγόρησε τους έχοντες αντίθετη άποψη από την επίσημη "γραμμή" ότι κινούνται σε "σοβινιστική" κατεύθυνση, ενώ, κατά ορισμένες πληροφορίες, έκανε λόγο για "ακροδεξιές απόψεις" μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τον Θ. Πάγκαλο, αναρωτήθηκε γιατί κανείς δε σκέφτεται ότι μπορεί με βάση τη νέα δομή η Ελλάδα να αναλαμβάνει επιχειρησιακές δραστηριότητες μέχρι το Εσκί Σεχίρ (!) και, απευθυνόμενος στον Γερ. Αρσένη, του είπε ότι διαφωνεί με την πολιτική του για την Παιδεία, αλλά δεν έχει φτιάξει επιτελείο να τον αντιπολιτευτεί, όπως κατηγόρησε ότι πράττει ο συνάδελφός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  • Χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονής και Π. Οικονόμου ζήτησαν, με αίτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, την κατάθεση στη Βουλή των αντιγράφων και όλων των σχετικών εγγράφων με τη συμφωνία περί της νέας δομής. Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα προτιμούσε "πιο πολύ τη λογική επιχειρηματολογία από τις "κορόνες"" εντός του ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροκάλυπτη στήριξη στην κυβέρνηση
  • Ο Κ. Καραμανλής προσφέρεται να στηρίξει τον Κ. Σημίτη να επιβάλει τη γραμμή του σε "εθνικά" και οικονομία
  • Επιβεβαιώθηκε η πλήρης κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ

Χείρα βοηθείας στον Κ. Σημίτη να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά κυρίως να προχωρήσει στις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και να ευθυγραμμιστεί με τις επιθυμίες των ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρόσφερε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με αφορμή τις "δυσμενείς εξελίξεις" που διαπίστωσε στον οικονομικό τομέα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος "το αίσθημα ευθύνης που μας συνέχει όλους", δε δίστασε να προκαλέσει τον πρωθυπουργό να στηριχτεί και στο κόμμα του, προκειμένου να βρει τα ερείσματα που χρειάζεται για να προχωρήσει στις κοινές επιλογές. Είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του: "Και αν ακόμα δεν μπορεί (σ. σ. η κυβέρνηση) να βρει τις δυνάμεις εκείνες ώστε να εφαρμόσει επαρκή πολιτική, αν μη τι άλλο, να επιχειρήσει μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο να αναζητήσει και στις πολιτικές δυνάμεις και στον ελληνικό λαό τα ερείσματα εκείνα για να ακολουθήσει μια πολιτική, η οποία δε θα προξενήσει ζημίες σοβαρές σε εθνικούς στόχους". Ως εθνικούς στόχους εννοεί την ένταξη στην ΟΝΕ και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, είχε αποφύγει να ασκήσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κριτική στους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη ειδικά στα θέματα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, περιοριζόμενος να διαπιστώσει γενικόλογα "αρνητικές εξελίξεις σε όλο το μέτωπο των εθνικών θεμάτων, αυξανόμενη πίεση προς τη χώρα, την οποία επιτείνει η παθητική πολιτική της κυβέρνησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να εμφανίζει αυτά τα φαινόμενα στο εσωτερικό της, γιατί τραυματίζει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου!

Αντιπαράθεση με Εβερτ

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ με θέμα τη σχέση προϋπολογισμού και ΟΝΕ, επαναβεβαιώθηκε η "σκληρή κριτική" της ηγεσίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση από νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού αποδείχτηκε περίτρανα και στην αντιπαράθεση που υπήρξε με τον Μ. Εβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στην παρέμβασή του επιχείρησε αρχικά να δοκιμάσει τα ανακλαστικά των παρευρισκομένων και με αφορμή το σύνθημα που υπήρχε πίσω από το βήμα "ΝΔ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα" δήλωσε ότι με ευχαρίστηση διαβάζει αυτό το σύνθημα και όχι "ΝΔ - Ευρωπαϊκό Νεοφιλελεύθερο Κόμμα". Στη συνέχεια δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό πρέπει να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασθενέστερα στρώματα και να αντιληφθούν ότι "βρισκόμαστε στο πλευρό τους". Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που έκανε, ότι "αν δε βελτιωθούν τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και η χώρα ενταχθεί στην ΟΝΕ, θα αποσαθρωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και η Ελλάδα θα γίνει χώρα μεταπρατών, με ανεργία που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 15%". Στον Μ. Εβερτ απάντησε στην αρχή ο Στ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι "αξίζει να υποστούμε κάθε θυσία για να μπούμε στην ΟΝΕ", καθώς και ότι "θα ήταν ιστορικό έγκλημα να μην μπούμε, όπως υπάρχει σήμερα τέτοιος κίνδυνος".

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στρατηγικός στόχος είναι η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ. Το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα είναι η ΝΔ, πρώτο έθεσε αυτόν το στόχο".

Με Δαμανάκη

"Εμείς στηρίζουμε έναν πετυχημένο δήμαρχο, τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ η κ. Δαμανάκη στην ουσία καθίσταται κυβερνητική υποψήφιος, συμπορεύεται δηλαδή με την κυβέρνηση και την πολιτική της". Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με την Μ. Δαμανάκη χτες το απόγευμα στη Ρηγίλλης. Μια συνάντηση που ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συνάντηση αβροφροσύνης.

Πληθαίνουν οι πολυεθνικές δυνάμεις

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με την πολιτική ασφάλειας και ειρήνης.

Προπαγάνδισε με τον καλύτερο τρόπο τον "ευρωατλαντισμό" της Ελλάδας, την υποταγή στο ΝΑΤΟ και τη λειτουργία της είτε σε ρόλο μικρού ιμπεριαλιστή στα Βαλκάνια είτε σαν πλασιέ του αμερικανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η χώρα μας στον "ενιαίο οικονομικό χώρο", όπως χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προανήγγειλε ότι στα πλαίσια του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη συγκροτείται πολυεθνική δύναμη με τις γειτονικές χώρες. "Περιλαμβάνει, είπε, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ελλάδα για να συγκροτήσουμε ακριβώς στην πράξη τη λογική της συνεργασίας, στην υπεράσπιση της κοινής ασφάλειας και σταθερότητας". Σημείωσε δε ότι το ίδιο κάνει και η Τουρκία με τη Βουλγαρία και Ρουμανία και ότι η πολιτική ασφάλεια απαιτεί συνεργασία.

Φυσικά, ο εκσυγχρονιστής υπουργός δε διευκρίνισε προς τι αυτή η θωράκιση και ενάντια σε ποιον κίνδυνο συγκροτούνται οι στρατιωτικές συνεργασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ