ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ενοχοι οι δημοσιογράφοι, κατά τον εισαγγελέα

Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη είναι και πάλι η ελευθερία του Τύπου, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα την Κυριακή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας για τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Τα Νέα" της απόρρητης έκθεσης του πρώην πρέσβη της χώρας μας στην Κένυα Γ. Κωστούλα.Η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και αφορά τα αδικήματα της "παραβίασης μυστικών της πολιτείας διά του Τύπου" και της "ηθικής αυτουργίας" στην πράξη αυτή, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος. Ηδη, η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος, σύμφωνα με την παραγγελία Κολιοκώστα, θα επιδιώξει να εντοπίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διέρρευσαν το εν λόγω έγγραφο στον Τύπο, προκειμένου να τους απαγγελθεί το παραπάνω βαρύ κατηγορητήριο. Αυτό, για την ώρα, έχει ως αποδέκτες μόνο τους υπευθύνους της εφημερίδας και τον συντάκτη της Γ. Παπαχρήστο.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ποινική δίωξη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφέρει ότι τα στοιχεία της έκθεσης Κωστούλα "έπρεπε να κρατηθούν απόρρητα από άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας". Ποιες κυβερνήσεις, όμως, υπονοεί και ποια απόρρητα υπαινίσσεται; Την τουρκική κυβέρνηση, που αναπάντεχα πληροφορήθηκε την παρουσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι και απλώς έστειλε τους πράκτορές της να τον παραλάβουν και που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ευγνωμονεί κατά βάθος την κυβέρνηση Σημίτη; Την αμερικανική, που ενημέρωσε εγκαίρως την τουρκική για το κρησφύγετο του Κούρδου ηγέτη και τη βοήθησε αποτελεσματικά να φέρει σε πέρας την επιχείρηση σύλληψής του; Την κενυατική, που μετατράπηκε σε γέφυρα, μέσω της οποίας ο "Απο" βρέθηκε ξαφνικά από την ελευθερία στο κάτεργο του Ιμραλί; Τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα για τον κυνηγημένο αρχηγό του PKK και τα δίκαια του κουρδικού λαού; Ποιες κυβερνήσεις έμαθαν από τη δημοσίευση της έκθεσης αυτά που δεν ήξεραν; Μιλάμε, βεβαίως, για την ουσία των προδοτικών χειρισμών και όχι για τους "μεγάλους τραγουδιστές", τους "θιάσους", τις "γιαγιάδες" και τις άλλες συνθηματικές γελοιότητες της ΕΥΠ. Μιλάμε για τα γνωστά γεγονότα της Κένυας, που έριξαν το κεφάλι του Οτσαλάν στον ντορβά των διωκτών του και τα οποία είχε καταγγείλει δημόσια η γραμματέας του Σιμσί Κιλίτς (Ντιλάν) από τις 27 Φλεβάρη στο "Χολιντέι Ιν".

Ισως, όταν γράφτηκε αυτή η έκθεση, να έκρινε ο συντάκτης της ότι έχει απόρρητο χαρακτήρα. Στην πορεία, ωστόσο, τα βασικά της σημεία έπαψαν να είναι απόρρητα, τουλάχιστον για τις ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες επικαλείται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Εκείνος που όντως δεν ήξερε και έπρεπε να μάθει την αλήθεια ήταν το εκλογικό Σώμα, ο ελληνικός λαός. Αλλά, κάποιοι ταράζονται σφόδρα από τη δημοσιότητα. Γιατί θέλουν το λαό να ζει μόνιμα στο σκοτάδι. Να μην ενημερώνεται για όσα τον αφορούν, να μην ακούει και να μη βλέπει τίποτα πέρα από τη μύτη του, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τον χρησιμοποιούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και είναι λυπηρό που ένας εισαγγελέας, όπως ο κ. Κολιοκώστας, συνηγορεί με τις ενέργειές του υπέρ του σκοταδισμού των πολιτών και διώκει δημοσιογράφους, επειδή, πράττοντας το καθήκον τους, ενημέρωσαν την κοινή γνώμη.

Το εισαγγελικό πόρισμα

Αύριο, στο μεταξύ, αναμένεται να παραδοθούν στον Γ. Κολιοκώστα η δικογραφία και το πόρισμα των εισαγγελέων Πρωτοδικών Βασ. Πλιώτα,Ι. Σακελλάκου και Χρ. Μαρκογιαννάκη,οι οποίοι διενήργησαν την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση Οτσαλάν. Η έρευνα διατάχθηκε αρχικά για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, αλλά επεκτάθηκε κατόπιν και στη δωδεκαήμερη φιλοξενία του στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι. Οσον αφορά το εισαγγελικό πόρισμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένους ιδιώτες, που μετέφεραν τον Αμπ. Οτσαλάν από την Πετρούπολη της Ρωσίας στην Αθήνα και του παρείχαν εδώ φιλοξενία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διωχτούν ποτέ οι πραγματικοί ένοχοι της υπόθεσης, που βρίσκονται είτε μέσα στους κόλπους της ΕΥΠ είτε μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύεται επανάληψη των απευθείας συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Συντονισμένες βολιδοσκοπήσεις για το ενδεχόμενο επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, προσπαθούν να προωθήσουν χωριστά ο συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ και ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντετλέφ Γκραφ Ραντσάου, που βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στην Κύπρο.

Ο Τόμας Μίλερ θα καλύψει στη νέα περιοδεία του, που θα είναι και η τελευταία του, αφού προορίζεται για πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βοσνία, το τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επιχειρήσει, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από το θέμα Οτσαλάν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και θα προσπαθήσει να διορθώσει κατά το δυνατό τα πράγματα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός διπλωμάτης Ντ. Ραντσάου σε δηλώσεις του κατά την άφιξά του στην Κύπρο, το απόγευμα της Κυριακής, είπε ότι επιστρέφει στην Κύπρο για να διατηρήσει και να κρατήσει ανοιχτές τις διασυνδέσεις τις οποίες είχε τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρεί σημαντικό, οι κυβερνήσεις που έχουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης, να συνομιλούν με όλα τα πρόσωπα και πολιτικούς που εμπλέκονται και να μαθαίνουν κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Ο Ντ. Ραντσαού συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ντ. Ραντσάου, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλωθεί υπέρ του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας, είπε ότι ήταν μια πολύ ενημερωτική και ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε αριθμός θεμάτων που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα. Επαναβεβαίωσε, πρόσθεσε, τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για να συμβάλει σε λύση. Απαντώντας σ' ερώτηση κατά πόσο η γερμανική προεδρία σκοπεύει να αναβαθμίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ντ. Ραντσάου είπε ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν τη διεξαγωγή του Συμβουλίου της στην Κολωνία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δε διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη ιδέες ή προτάσεις για το Κυπριακό.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Β. Λυσσαρίδη, συζήτησε χτες με τον Πρόεδρο Κληρίδη το θέμα του διαλόγου που εγκαινίασε ο Κύπριος Πρόεδρος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε ορισμένα θέματα. Ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ελευθεροποίησης του χρηματοπιστοτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε παρόμοιες συναντήσεις και με αντιπροσωπείες άλλων τριών κομμάτων. Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημ. Χριστόφια, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από το Λονδίνο όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Οπως ανέφερε ο ίδιος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η εγχείριση για μεταμόσχευση νεφρού θα πραγματοποιηθεί μετά από 2 - 3 μήνες. Ανέφερε επίσης ότι σε τρεις περίπου βδομάδες θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς.

Αναφερόμενος στο διάλογο που εγκαινίασε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση Κληρίδη έχει χρεοκοπήσει και γυρεύει δεκανίκια σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία για να κρατηθεί. Για 6 χρόνια, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ ζητούσε από την κυβέρνηση διάλογο για το Κυπριακό και αντί αυτού, μας προκύπτει διάλογος πάνω στα κοινωνικοοικονομικά θέματα. Παρ' όλη την παραδοξότητα της εξέλιξης αυτής, συνέχισε, και της διαπίστωσης ότι η κυβέρνηση ζητά διάλογο για να κρατηθεί και να διορθώσει το πολύ χαμηλό κύρος της, το ΑΚΕΛ δεν είναι αρνητικό στην πρόταση του Προέδρου για διάλογο. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική που χρειάζεται ο τόπος με σαφή φιλολαϊκό χαρακτήρα.

"Αμόκ" διώξεων

Εχει παραγίνει το κακό με αυτή την κυβέρνηση και τις διώξεις που ασκεί, με ιδιαίτερα ανησυχητική συχνότητα, κατά του Τύπου. Τελευταίο κρούσμα της αυταρχικής και επικίνδυνης αυτής αντίληψης και τακτικής η δίωξη κατά της εφημερίδας τα "Νέα", λόγω τη δημοσιοποίησης της άκρως απόρρητης "έκθεσης Κωστούλα". Η κυβέρνηση, φυσικά, έσπευσε να εμφανιστεί αμέτοχη αυτής της αντιδημοκρατικής ενέργειας, προβάλλοντας τη γνωστή δικαιολογία ότι πρόκειται για "πρωτοβουλία του εισαγγελικού λειτουργού".

***

Θα μπορούσε να γίνει πιστευτός ο κυβερνητικός αυτός ισχυρισμός αν δεν ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο και αρνητικό το "αμαρτωλό" παρελθόν της. Δεν πρέπει να έχει περάσει άλλη κυβέρνηση που να έχει ασκήσει τόσες διώξεις κατά του Τύπου με απίστευτες κάθε φορά κατηγορίες, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή και ολοφάνερο στόχο. Την τρομοκράτηση και τη χειραγώγηση του Τύπου. Κάθε φωνή, κάθε άποψη, κάθε "διαρροή" που ενοχλεί την κυβέρνηση και "εκθέτει" την πολιτική της βρίσκεται στο στόχαστρο των "διωκτικών αρχών" και απειλείται με εξοντωτικές ποινές.

Ειδικά στην περίπτωση των "Νέων" είναι ολοφάνερο ότι κανένας υπουργός ή κυβερνητικό όργανο δεν ανέλαβε την ευθύνη για άσκηση δίωξης προφανώς γιατί δε θέλει να προκαλέσει την "οργή" του ισχυρού εκδοτικού συγκροτήματος. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η διαρροή δεν έγινε από το υπουργείο του, όπως και ότι ακόμα και ο ίδιος ο "λαλίστατος" Ε. Γιαννόπουλος, απέφυγε να "στηρίξει", κατά πως το συνηθίζει, τις ενέργειες των υφισταμένων του.

Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αυτή, που κατά πάσα πιθανότητα, διοχέτευσε την έκθεση Κωστούλα. Το "κίνητρο" μάλλον είναι φανερό. Και από την έκθεση προκύπτει με σαφήνεια η πολιτική της βούληση "να πετάξουν έξω" από τα "εθνικά χρώματα" ακόμα και με τη βία τον ηγέτη του PKK. Αυτή είναι και η καλύτερη "απάντηση" στις ΗΠΑ αλλά και στην Τουρκία και στις κατηγορίες τους περί "υπόθαλψης της τρομοκρατίας"...

***

Ανεξάρτητα όμως από την ουσία της υπόθεσης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρά σε διώξεις κατά του Τύπου. Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών επιβάλλεται για λόγους αρχών, ανεξάρτητα σε βάρος ποιανού ΜΜΕ στρέφεται κάθε φορά. Η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως αυτό της κυβέρνησης Σημίτη, είναι υπόθεση που αφορά όλους και είναι επικίνδυνη η αντίληψη που περιορίζει το ζήτημα κάθε φορά στη σχέση κυβέρνησης και του συγκεκριμένου εντύπου.

Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ