ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΣΥΝ και ονομαστική ψηφοφορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προς τον κ. Γ. Καρελιά - «Ελευθεροτυπία»,

Για τη μη πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, σχετικά με τον «τρομονόμο», το πρόβλημα δεν ήταν η αποχώρηση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, όπως έγραψες. Το θέμα είναι, ότι ο ΣΥΝ αρνήθηκε να ενώσει τις ψήφους των βουλευτών του, με τις ψήφους των βουλευτών του ΚΚΕ, ώστε να γίνει δυνατή η πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας, αφού ο αριθμός των βουλευτών του ΚΚΕ, από μόνος του δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό. Κι αυτό, παρά την πρόταση που έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ!

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή ο ΣΥΝ δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ! Τα όσα είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος («Σκάι»), ότι δεν ήθελαν (με την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία), να συσπειρώσουν το ΠΑΣΟΚ (κομματική πειθαρχία) είναι εκ του πονηρού.

Αυτή είναι η αλήθεια και μπορείς να τη γράψεις.

Οι βιομήχανοι...

Στη λογική του «πονάει δόντι κόβει κεφάλι» κινείται η ηγεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, που επεξεργάζονται και προπαγανδίζουν τις θέσεις τους και μέσω του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ετσι, αξιώνοντας «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών (αν και όταν τους πληρώνουν) για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες - μέλη της ΕΕ με τη μεγαλύτερη «παραοικονομία», η οποία ξεπερνά το 35% του ΑΕΠ.

Το ευτράπελο της ιστορίας δεν είναι η διαπίστωση πως η λεγόμενη παραοικονομία ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 14 -15 τρισεκατομμυρίων δραχμών - ποσό που, αν καταγραφόταν και φορολογούνταν, θα έλυνε όχι μόνο το Ασφαλιστικό, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων, εφόσον, βέβαια, δίνονταν για τις λαϊκές ανάγκες - αλλά η όλη προσπάθεια του ΙΟΒΕ να εμφανίσει σαν «παραοικονομούντες» όλους τους άλλους (εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγροτοκτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ κλπ.) εκτός από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικά τους εκπροσώπους τους μεγάλου κεφαλαίου. Λες και δε γνωρίζει ο καθένας, για παράδειγμα, ότι το «ξέπλυμα» χρήματος είναι ένα σπορ στο οποίο και ιδιαίτερες επιδόσεις έχουν, αλλά και αντικειμενικές προϋποθέσεις για να το... καλλιεργήσουν. Ελεος, τι άλλο θα ακούσουμε;

... και η «παραοικονομία»

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, θέλουμε να σημειώσουμε και τα παρακάτω:

Η όποια φοροδιαφυγή, στην οποία ενδεχομένως καταφεύγει ο όποιος εργαζόμενος ή άνεργος, συνταξιούχος ή αυτοαπασχολούμενος κλπ., αποτελεί - σε τελευταία ανάλυση - μια μορφή άμυνας στο προκλητικά άδικο σημερινό φορολογικό σύστημα και γενικότερα στην ωμή αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Για πολλούς από τους προηγούμενους η όποια φοροδιαφυγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ακόμη και για να επιβιώσουν. Ουσιαστικά, «σπρώχνονται» στο δρόμο αυτό, από τις γνωστές σε όλους καταστάσεις και συνθήκες, που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων και οι «νόμοι της αγοράς», επιχειρώντας να γλιτώσουν ένα μέρος των κόπων τους, που νόμιμα τους κλέβει η ολιγαρχία και το κράτος της.

Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους «έχοντες και κατέχοντες». Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος την ποσότητα της δικής τους «παραοικονομίας», η όποια φοροαποφυγή, φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή τους αποτελεί μια επιπλέον μορφή καταλήστευσης του κόπου και του ιδρώτα των πολλών. Μια ακόμη μορφή συσσώρευσης κερδών, πλούτου και δύναμης, ώστε από ισχυρότερες θέσεις, να καταδυναστεύσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και το λαό.

Σάρωσε... η αποχή

«Ισως, η αποχή, να σημειώσει ακόμη περισσότερο σαρωτική... νίκη κι απ' αυτή του Τ. Μπλερ» σημειώναμε χτες, από τούτη τη στήλη, όταν δε γνωρίζαμε ακόμη τα αποτελέσματα των προχτεσινών βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία. Τελικά, η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις προβλέψεις μας. Περίπου, ο ένας στους δύο Βρετανούς ψηφοφόρους δεν προσήλθε προχτές στις κάλπες, αφού η αποχή ανήλθε στο 42% περίπου του συνόλου των ψηφοφόρων και είναι η μεγαλύτερη αποχή από το 1917. Το ποσοστό που πήρε το Εργατικό Κόμμα (42%) μπορεί να χαρακτηρίζεται ως σαρωτικό, μεγάλη νίκη, κλπ., κλπ., αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει τον έναν στους τέσσερις συνολικά Βρετανούς ψηφοφόρους, δηλαδή το 25%. Με αυτό το ποσοστό θα κυβερνήσει, από δω και στο εξής, το Εργατικό κόμμα.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η υγεία ενώνει

Η βδομάδα που πέρασε τελείωσε με το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για τις 13 Ιούνη 2001 στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Ασφαλώς και οι κινητοποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο πετυχημένες, αν η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας τους είχε άλλο, πιο γενικευμένο, περιεχόμενο και διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Οι εργαζόμενοι στους χώρους των νοσοκομείων και της Πρόνοιας έχουν και πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι.

Στην ίδια γραμμή διεκδίκησης πρέπει να έχουν και τα δικαιώματά τους στην υγεία και στην ασφάλιση.

Ομως απ' τη θέση τους στις μονάδες υγείας και πρόνοιας έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Με τις κινητοποιήσεις τους πρέπει να αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών και να υπερασπίζονται μαζί με τα δικά τους δικαιώματα και τα δικαιώματα των χρηστών των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Ετσι στο αγωνιστικό ραντεβού της ερχόμενης βδομάδας - και σε όσα ακόμα χρειαστούν - έχουν θέση και όλοι όσοι κάνουν χρήση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Πρέπει να βρεθούν στην ίδια γραμμή με όσους θα έπρεπε να προστατεύουν προληπτικά όσες δομές και μονάδες διασώθηκαν απ' την εγκατάλειψη.

Πρέπει δηλαδή να βαδίσουν χέρι - χέρι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, οι νέοι, οι άνεργοι... Δηλαδή, όλα τα λαϊκά στρώματα.

Κακά τα ψέματα. Οι άμεσες ρυθμίσεις στην υγεία και στην ασφάλιση θα γίνουν αντιληπτές στην ώρα της ανάγκης: Οταν δηλαδή θα αρρωστήσει κάποιος.

Ηδη υπάρχουν στοιχεία αυτής της πολιτικής:

- Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν προσέλθουν στα επείγοντα των νοσοκομείων πληρώνουν το κόστος των εξετάσεων, σε περίπτωση που δεν εισαχθούν στο νοσοκομείο, και στη συνέχεια εισπράττουν το αντίτιμο απ' το ΙΚΑ.

- Πάνω από 2.500 αγρότες ζήτησαν «χαρτί απορίας» απ' τις νομαρχίες για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος ασφάλισης των αγροτών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως η μεγάλη ομπρέλα προστασίας της υπαίθρου.

- Ο κανονισμός για την οδοντιατρική περίθαλψη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προβλέπει συμμετοχή 50% στη δαπάνη των οδοντιατρικών πράξεων.

- Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για την επίσκεψη στα ιδιωτικά ιατρεία, το απόγευμα, στα δημόσια νοσοκομεία, που φημολογείται ότι θα είναι 20.000-25.000 δραχμές.

Κι έπεται η συνέχεια με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Και τότε θ' αρχίσει η αγοραπωλησία υπηρεσιών υγείας. Ο ασθενής θα χάσει την ιδιότητα που προστατευόμενου πολίτη και θα γίνει ο πελάτης - με ό,τι συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας έχουν τεράστιο τζίρο και μετρούν κέρδη με ουρά.

Ηδη οι ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους και κάθε λίγο διαφημίζουν τα πακέτα τους για συντάξεις και υγεία.

«Πρόνοια και υγεία δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κρατική ευθύνη», ήταν ένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Είναι ένα σύνθημα που ενώνει και πρέπει να δραστηριοποιήσει όλα τα λαϊκά στρώματα για τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν υγείας με ίσες παροχές για όλους.

Προτεκτοράτο

Είμαστε χώρα

ελεύθερη

ή ένα σκέτο

χάνι,

αφού κουμάντο

κάνουνε

σαφώς

οι Αμερικάνοι;

Είμαστε χώρα,

τάχατες,

με ανεξαρτησία,

όταν οι «νόμοι»

γράφονται

και στέλνονται

απ' τη ΣΙΑ;

* * *

Ε, όχι, χώρα

είμαστε

σαφώς

προτεκτοράτο,

έτσι που οι νάνοι μας

ταγοί

σκύβουν

μονίμως κάτω

κι αν κάτι

είναι ευοίωνο

σε όλο

αυτό το χάλι

είναι που

ο αδούλωτος λαός

δε σκύβει

το κεφάλι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ