ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ επαφών και ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στην απέλαση όσων διπλωματών απέμεναν στη συριακή πρωτεύουσα από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Τουρκία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, κ.ά., ως απάντηση στην απέλαση των Σύρων διπλωματών από 13 χώρες την περασμένη βδομάδα προχώρησε η Δαμασκός. Ταυτόχρονα επέτρεψε, για πρώτη φορά, ν' αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης μόνιμης ανθρωπιστικής μονάδας υπό το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σε Χομς, Ιντλίμπ, Ντεράα και Ντάιρ αλ Τζουρ. Ο Σύρος Πρόεδρος, την Κυριακή, μιλώντας στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η χώρα του «δεν βιώνει εσωτερική κρίση αλλά παρέμβαση ξένων δυνάμεων επειδή στηρίζει την αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ».

Ο Ασαντ επανέλαβε ότι οι σφαγές είναι δράση τρομοκρατών, την οποία η συριακή ηγεσία θα καταστείλει, και χαρακτήρισε «τέρατα» τους δράστες της σφαγής στη Χούλα, την περασμένη βδομάδα (108 νεκροί κυρίως γυναικόπαιδα). Και τόνισε, όπως και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ αλ Μακντάντ, ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

Την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου Ανάν επεσήμαναν, χτες, και οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας που δήλωσαν ότι έχουν «κοινή στάση», διαφωνώντας με οποιαδήποτε προοπτική ξένης επέμβασης. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, πάντως δήλωνε χτες ότι η Μόσχα «θα δεχόταν πολιτικό συμβιβασμό» χωρίς να διατηρηθεί απαραίτητα ο Ασαντ στην εξουσία.

Δυο μέρες νωρίτερα, Ρωσία και ΕΕ στη συνάντησή τους διαπίστωναν τη συμφωνία τους στην αναγκαιότητα τερματισμού της βίας αλλά και την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ τους, κάτι που έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας, που παραδέχτηκαν, όμως, ότι οι δύο χώρες «πρέπει να συνεργαστούν για βρεθεί λύση για τη Συρία». Πιεστικότερο το ύφος του Αραβικού Συνδέσμου που ζήτησε από τον ΟΗΕ, το Σάββατο, ν' αναλάβει δράση για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πλην στρατιωτικής επέμβασης.

Την πίεση ενέτεινε χτες η Σ. Αραβία, εκ μέρους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τονίζοντας ότι «χάνεται η υπομονή» με την κατάσταση και καλώντας τη Ρωσία ν' αλλάξει στάση και τις χώρες του Κόλπου «να βοηθήσουν για να μπορεί ν' αμυνθεί ο συριακός λαός», μια έμμεση σαφή έκκληση ουσιαστικά για εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης. Ο Κόφι Ανάν ενημερώνει, εκ νέου, την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας και αναμένεται να ζητήσει «ανανέωση» των όρων εφαρμογής του σχεδίου του.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (στηρίζεται από την Τουρκία και άλλους ιμπεριαλιστές) ανακοίνωσε, πριν δύο μέρες, αναστολή στην τήρηση της εκεχειρίας. Αντιπολιτευόμενες πηγές αναφέρουν σκληρές μάχες στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή της Λαττάκειας όπου συμμετέχουν και πλοία, και μιλούν για 34 νεκρούς (οι 15 στρατιώτες). Συγκρούσεις, όμως, σημειώθηκαν και στην Τρίπολη, στο γειτονικό βόρειο Λίβανο, το Σάββατο, ανάμεσα σε σιίτες υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ και σουνίτες προσκείμενους στην αντιπολίτευση με ένα νεκρό και εννιά τραυματίες.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Εμβάθυνση της συνεργασίας σε οικονομία και εξωτερική πολιτική

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κίνας και Ρωσίας
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κίνας και Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την Τρίτη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφούν 17 διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Στην ατζέντα των συνομιλιών του με Κινέζους αξιωματούχους θα βρεθούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική των δύο χωρών.

Στις 6-7 Ιούνη ο Πούτιν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Στα πλαίσια της ΟΣΣ θα συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας κι αποτροπής της διείσδυσης «εξτρεμιστών» στην Κεντρική Ασία.

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου πραγματοποιείται στο φόντο της αναταραχής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, της αύξησης της πίεσης της Δύσης προς τη Μόσχα και το Πεκίνο για τη Συρία και το Ιράν, καθώς και αυξανόμενων κινδύνων από την «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, και τη δράση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ειρηνικού.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες θα συντονίσουν τη θέση τους για τη Συρία και το Ιράν. Και οι δυο δυνάμεις απορρίπτουν την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στοχεύει στην αλλαγή των καθεστώτων στις δύο χώρες με διαφορετικά προσχήματα.

Την παραμονή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη Κίνα, στην κινεζική εφημερίδα «Ζενμίν Ζιμπάο» δημοσιεύτηκε άρθρο του Βλ. Πούτιν, στο οποίο αναφέρεται πως το διμερές εμπόριο έφτασε σε ύψη ρεκόρ, στα 83,5 δισ. δολάρια το 2011. Επιπλέον, σημειώνεται πως η Ρωσία σκοπεύει «να προωθήσει ενεργά τα κοινά σχέδια στην πολιτική αεροπορία, την αεροδιαστημική και τους άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση δημιουργίας των τεχνολογικών πάρκων, βιομηχανικών ομίλων και ειδικών οικονομικών ζωνών». Ο Ρώσος πρόεδρος θέτει ανοιχτά το ζήτημα της δημιουργίας κοινών ρωσο-κινεζικών εμπορευμάτων, για την κατάκτηση των αγορών τρίτων χωρών, καθώς και της αναγκαιότητας οι δύο χώρες να περάσουν στις εμπορικές συναλλαγές τους στα δύο εθνικά νομίσματα (ρούβλι και γιουάν), παρακάμπτοντας το δολάριο.

Να σημειωθεί πως ο Βλ. Πούτιν θα συναντηθεί στο Πεκίνο τόσο με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όσο και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, οι χώρες των οποίων είναι παρατηρητές στην ΟΣΣ.


Ι.Π.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Πανέτα για ενίσχυση των κατοχικών συμμαχιών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το ρόλο της Ινδίας όσον αφορά την πορεία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην Ασία, με φόντο τη «σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ινδία. Ο Λ. Πανέτα, που είχε συνάντηση χθες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, χαρακτήρισε την Ινδία ως εγγυητή της ασφάλειας από τον Ινδικό Ωκεανό έως το Αφγανιστάν, ενώ οι συνομιλίες είχαν θέμα τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ, που επικεντρώνεται στην Ασία.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ προχώρησε χτες σε υπογραφή συμφωνίας με το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζαχστάν προκειμένου να αποσύρει τους εξοπλισμούς του από τα εδάφη τους, με φόντο το μετασχηματισμό της κατοχής στο Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν, ακόμα οκτώ άνθρωποι -φερόμενοι ως μαχητές- έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες μέρες, σε διαφορετικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις έγιναν κατά το σύνηθες στις περιοχές των φυλών στο Ουαζιριστάν.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ - ΝΑΤΟ
Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - OYEΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας, στρατιωτικής εκπαίδευσης και συλλογής πληροφοριών αντικατασκοπείας υπέγραψε προχτές στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι υποστήριξε ότι η εξέλιξη απλώς επισημοποιεί τις διμερείς σχέσεις που θεμελιώθηκαν το 2003 με την τότε απόφαση της Νέας Ζηλανδίας να είναι η πρώτη από τις χώρες που θα συμμετείχε στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Η εξέλιξη σημειώνεται σε μία περίοδο που η Ν. Ζηλανδία επιδιώκει μία θέση μεταξύ των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015-16.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γερμανικά υποβρύχια στο Ισραήλ με υποδομή για πυρηνικά όπλα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την παράδοση τριών υποβρυχίων τύπου «Dolphin» στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό από τη Γερμανία επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ευχαριστεί τη Γερμανία για τη σταθερή προσήλωσή της «στην καλύτερη δυνατή προάσπιση της ισραηλινής ασφάλειας». Το ζήτημα έλαβε διαστάσεις καθώς σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», τα υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικούς πυραύλους, και το Ισραήλ ήδη τα εξοπλίζει με πυραύλους «Cruise» που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση Μέρκελ από την αντιπολίτευση. Πρόκειται για συμφωνία που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια καθώς το Ισραήλ έχει παραλάβει και στο παρελθόν και άλλα υποβρύχια και περιμένει αρκετά ακόμη.

Η ισραηλινή πλευρά, όπως συνηθίζει, δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τίποτε επιμένοντας στην, εδώ και δεκαετίες, στάση αμφισημίας που τηρεί ως προς το αν έχει ή όχι πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται από τους περισσότερους ως δεδομένο. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τις πιέσεις που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασκούν σε άλλες χώρες, π.χ. το Ιράν, ζητώντας συνεχόμενους ελέγχους στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, έχουν αποδεχτεί την άρνηση του Ισραήλ να δεχτεί τον οποιοδήποτε έλεγχο από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

  • Δύο αεροπορικές επιδρομές, την Κυριακή και τη Δευτέρα, πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών από το έδαφός της. Συνολικά οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ