ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Στο απυρόβλητο η δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Με διαχειριστικές προτάσεις μακριά και ενάντια στις ανάγκες ναυτεργατών και νησιωτών, προσπαθεί να συγκαλύψει τη συνενοχή του στη διαμόρφωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης

Η «γλώσσα» του οπορτουνισμού, δηλαδή της σύγχυσης, του τυχοδιωκτισμού, της κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων, η «λογική» ότι είναι «εφικτό» να ρίξουμε τους κεφαλαιοκράτες στο φιλότιμο για να κερδίζουν λιγότερα, όπως και όλα τα άλλα φληναφήματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (τα οποία τους μόνους που εξυπηρετούν τελικά είναι το κεφάλαιο και τα μονοπώλια), διαπερνούν τις «Δέκα Προγραμματικές Θέσεις - Προτάσεις» του «για τα προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας». Οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν προχτές και ο «μπαξές» χωράει τα πάντα. Από τον «δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» και το χρεοκοπημένο μοντέλο των εταιρειών «λαϊκής βάσης» μέχρι τους δήμους - επιχειρηματίες και βέβαια τους εφοπλιστές.

Η σταδιακή απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών παρουσιάζεται στις θέσεις ως αποτυχημένο «μοντέλο ελεύθερων αγορών». Αποκρύβεται ότι είναι αποτέλεσμα της σταδιακής εφαρμογής του κανονισμού - εξάμβλωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «κουκουλώσει» ότι είναι συνένοχος για όσα βιώνουν ναυτεργάτες, νησιώτες, ότι προσυπέγραψε τον κανονισμό 3577 όταν έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Απλετος χώρος στους ιδιώτες

Προτείνεται η «δημιουργία ενός δημόσιου - κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών», ο οποίος θα «είναι υπεύθυνος για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων». Τα πλοία «θα τα διαχειρίζεται ο ίδιος ο φορέας», όμως θα «μπορεί να αναθέτει τη διαχείριση κάποιων από αυτά τα πλοία με leasing ή με προγραμματικές συμφωνίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει στη Δανία ή και σε άλλους φορείς όπως εταιρείες λαϊκής βάσης νέου τύπου με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης». Τα περί εταιρειών «λαϊκής βάσης», κατ' όνομα, τα έχουν πληρώσει και πληρώνουν πολύ ακριβά νησιώτες και εργαζόμενοι.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί κυνικά ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου δημόσιου φορέα δεν αποκλείει τη δράση ιδιωτικών εταιρειών. Ομως οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων «που να ανταποκρίνονται στον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και στους κανόνες ασφαλείας». Στην 8η θέση περνάει και μια γραμμή για τους ναυτεργάτες όπου πρέπει «να διασφαλιστούν με αποτελεσματικό τρόπο οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας και η ικανοποιητική αμοιβή» τους, «η διαφύλαξη κεκτημένων, η συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ξεκάθαρη και επικίνδυνη στόχευση

Με τις θέσεις αυτές επί της ουσίας ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Βγαίνει να δημαγωγήσει, να εγκλωβίσει συνειδήσεις αυτή την περίοδο που η κατάσταση στην ακτοπλοΐα έχει φτάσει στο απροχώρητο και καταρρέει ο μύθος ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «ανταγωνιστικότητας» θα βελτιώσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και αποδεικνύεται ότι ο κανονισμός 3577 επιβλήθηκε για να τροφοδοτήσει την επιθετικότητα και την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Επιχειρεί να συσκοτίσει, γιατί γνωρίζει ότι έχουν αρχίσει να ριζοσπαστικοποιούνται συνειδήσεις ναυτεργατών και νησιωτών. Οτι αυξάνονται αυτοί που, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΚΚΕ, παίρνουν θέση στην ανάπτυξη του κινήματος, γιατί αντιλαμβάνονται ότι στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δε χωράνε η αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών και η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της ρήξης και ανατροπής με αυτή την πολιτική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους

Για ασφαλές τραπεζικό σύστημα κάνουν λόγο κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας

Να μην αποδεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης τα λαϊκά στρώματα, και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στα κόμματα του συστήματος και στην ΕΕ ότι δε θα θυσιαστούν για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο Κ. Καραμανλής, αφού διαβεβαίωσε, πάλι, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, δήλωσε ωστόσο την ετοιμότητα της κυβέρνησής του, αν χρειαστεί, να προβεί και αυτή σε κρατικομονοπωλιακού τύπου παρεμβάσεις στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως πράττουν το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών - μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έστειλε εκ νέου μήνυμα στα κέντρα της ολιγαρχίας, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιονομική λιτότητα, επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων) θα συνεχιστεί αδιατάραχτη.

Το πρωί - μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας - ο Γ. Αλογοσκούφης προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, και τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, εν μέσω της διεθνούς κρίσης και της καταβαράθρωσης των μεγάλων χρηματιστηρίων του καπιταλιστικού κόσμου, μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού κεφαλαίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιχείρησε να εμφανίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως ασφαλές λιμάνι, εν μέσω της διεθνούς τρικυμίας, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παρέμβει... Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, είναι ασφαλές, είναι ανθεκτικό στους κραδασμούς που σημειώνονται αυτή τη στιγμή στα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».

Μετά βέβαια τις καθησυχαστικές δηλώσεις πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει και τον εποπτικό ρόλο, διασφαλίζει και εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών». Επί της ουσίας, έχουμε τη σιωπηρή ομολογία του πρωθυπουργού ότι η «αυτορρυθμιζόμενη αγορά» αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, και αναζητείται σανίδα σωτηρίας στο ...επάρατο κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό, ο οποίος βέβαια ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του, αφού χαρακτήρισε ως «πολύ δυσμενή εξέλιξη» την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των κλυδωνιζόμενων τραπεζικών ομίλων, από το αμερικανικό Κογκρέσο, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα άμεσες επιπτώσεις από αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε», ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους αντίστοιχους με τις αμερικανικές τράπεζες. Τη δε άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα στεγαστικά δάνεια (ειδικά αυτά που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ευρωπαϊκής διατραπεζικής αγοράς), την απέδωσε στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας, που έχουν επηρεάσει και την Ελλάδα...

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων τραπεζών, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας «υγιές, ασφαλές και σταθερό». Οπως δήλωσε, οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα» είναι περιορισμένες. Παράλληλα, συνέστησε στους τραπεζίτες να είναι αυστηροί στα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων, να τιμολογούν τους κινδύνους και να «είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον», σε ό,τι αφορά στην πιστωτική επέκταση.

Βαθαίνει η παγκόσμια κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πανικός στα χρηματιστήρια της υφηλίου με εξαίρεση αυτού της Βενεζουέλας, καθώς οι δείκτες της Γουόλ Στριτ κατέρρευσαν σχεδόν μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα πολλά και όχι αισιόδοξα. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Γερουσία θα κληθεί να εξετάσει το νέο σχέδιο που θα προκύψει από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, και εφόσον εξασφαλιστεί η ψήφος της, τότε θα προωθηθεί την επομένη, δηλαδή αύριο Πέμπτη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Γερουσιαστών, που δε θέλουν να επικυρώσουν ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί εκ νέου να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ενόσω στις ΗΠΑ αναζητούν λύσεις στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο και με τον Πόλσον να ζητά άμεση δράση, ώστε να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο και να αποφευχθούν τα χειρότερα, η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτεμπέργκερ δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται μόνο η τύχη αμερικανικών εταιρειών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαϊτεμπέργκερ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σύστημα, σε αντίθεση με το αμερικανικό, απέδειξε (στις περιπτώσεις των τραπεζικών ομίλων Fortis, Dexia και Bradford & Bingley) ότι ξέρει να βρίσκει λύση.

Είναι προφανές ότι η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, στάθηκε αφορμή για την αναζωπύρωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να βγει από το βάλτο της κρίσης.

Εξ άλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση. Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να εντατικοποιήσει την επιτήρησή της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Λίγο νωρίτερα, ο Πίτερ Μάντελσον, Επίτροπος για θέματα εμπορίου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν χάσει το μυαλό τους...

Επίσης, με τους επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για την... αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόθεσή του να «βοηθήσει» μέσα από κρατική παρέμβαση (δηλαδή με χρήματα των λαϊκών στρωμάτων) όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα, προκειμένου ...για «να σωθούν οι καταθέσεις των πολιτών».

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι και αν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων προχωρήσουν σε κρατικές παρεμβάσεις, με «ενέσεις» στους τραπεζίτες, οι χαμένοι θα είναι πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, χτες, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 τρισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση. Δηλαδή και εδώ ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΑΣΟΚ
Για την κρίση φταίει ο... «καπιταλισμός - καζίνο»

Στον «καπιταλισμό - καζίνο» και στις επιλογές των «συντηρητικών κυβερνήσεων» επιχειρεί να αποδώσει το ΠΑΣΟΚ τα αίτια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε μια συνειδητή προσπάθεια να «αθωώσει» τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετεί και στηρίζει με την πολιτική του.

Ως γνήσιοι απολογητές του καπιταλισμού, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μπροστάρη τον Γ. Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι η διεθνής κρίση του καπιταλισμού οφείλεται στη «νεοφιλελεύθερη» διαχείρισή του, που στηρίζεται σ' ένα σύστημα χρηματοοικονομικής κερδοσκοπίας των κεφαλαιαγορών και των χρηματιστηρίων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αν αυτή η... εκδοχή του «αμφισβητηθεί», μπορεί να υπάρξει μια «δικαιότερη» διαχείρισή του!

Αυτό ισχυρίστηκε προχτές από τη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου, τα ίδια επανέλαβε και χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος του ΠΑΣΟΚ να «τροφοδοτήσει» με αυταπάτες τα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί να υπάρξει μια «άλλη πολιτική», ένας «άλλος δρόμος», ο οποίος μπορεί να στηριχτεί πάνω σ' ένα «παρεμβατικό κράτος», το οποίο με «μηχανισμούς ελέγχου» μπορεί να παρέμβει στους «νόμους της αγοράς»! Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να στηρίξει τα «ιδεολογήματά» του, θα προχωρήσει σε μια σειρά επικοινωνιακών πρωτοβουλιών μέσα από την κατάθεση προτάσεων νόμων για την «προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και των «δανειοληπτών».

Χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο Χρ. Παπουτσής, που μίλησε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υποστήριξαν ότι «η διεθνής κρίση, την οποία παρακολουθούμε, έχει σημάνει το τέλος του καπιταλισμού - καζίνο. Εχει σημάνει το τέλος της πλήρους απορύθμισης της αγοράς» και πρόσθεσε «είναι σαφές, ακόμη και σε συντηρητικές κυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις οι οποίες πίστεψαν στην ασυδοσία της αγοράς, ότι χρειάζεται μια νέα ρύθμιση των αγορών. Μια ρύθμιση των αγορών, η οποία βάζει το δημόσιο και κοινό συμφέρον πάνω από το ιδιοτελές κερδοσκοπικό συμφέρον ορισμένων χρηματιστών»... Το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια της διεθνούς κρίσης, που πηγάζουν από την πολιτική που εφαρμόζουν ανεξαρτήτου «απόχρωσης» όλες οι αστικές κυβερνήσεις σε όφελος του κεφαλαίου, ισχυρίζεται ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί μια «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση να παίξει το ρόλο του «ρυθμιστή»!

Το ΠΑΣΟΚ και η «Σοσιαλιστική Διεθνής», υποστήριξε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα «κάνουν προτάσεις, στην κατεύθυνση της θωράκισης του διεθνούς συστήματος, με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να συμβαίνουν». Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει από το 2007 «ένα νέο σύστημα ενιαίας εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών»...

Παράλληλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη διεθνή κρίση, προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν... προστάτη του ασφαλιστικού συστήματος που «παρενέβη πέρσι τέτοιο καιρό για να αποκαλύψει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, των τοξικών αυτών προϊόντων που είχαν αγοράσει τα ασφαλιστικά Ταμεία», υποστηρίζοντας ότι χάριν της παρέμβασής του δεν παρακολουθούμε σήμερα «την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να ανατρέξει στις ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη, που καλούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην «ενοχοποιούν τα δομημένα ομόλογα»...

ΣΥΡΙΖΑ
Ολοι φταίνε εκτός απ' τον καπιταλισμό

Με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση συνεδρίασε χτες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο επικεφαλής της Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι γι' αυτήν ευθύνονται οι ηγέτες των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, καθώς «οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση»!

Επανέλαβε τα σαθρά περί «καπιταλισμού των αγορών χωρίς όρια», περί «κατάργησης εργαλείων και κανόνων», που οδηγούν σε «οικονομική διάλυση» όλα «πασπαλισμένα» με αερολογίες περί «ανευθυνότητας» και «αποτυχίας» των μεγιστάνων και τυχοδιωκτών.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας απέδωσε στη ΝΔ «φιλοσοφία, αντιλήψεις και πρακτικές εκτός εποχής και παρωχημένες», που «οδηγούν την ελληνική οικονομία στη δίνη».

Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα φορά απενοχοποίησε το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, εγγενές στοιχείο του οποίου είναι η κρίση την οποία πάντα πληρώνουν οι λαοί, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου που κατά τον παντελώς αβάσιμο ισχυρισμό του θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες απ' τις εφαρμοζόμενες σήμερα πολιτικές.

Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος διατύπωσε ορισμένες προτάσεις όπως να επανέλθει η εγγύηση του κράτους για τις καταθέσεις στις τράπεζες, πρωτοβουλίες για τη μείωση των επιτοκίων, απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια, περιορισμός του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους σε όριο όχι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, όπως γίνεται σήμερα με τους αγρότες κ.ά.

Αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, ανυπακοή στην ΕΕ, ισχυρό ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την καπιταλιστική κρίση και τις δηλώσεις Καραμανλή, σημειώνεται:

«Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας κακής διαχείρισης, ούτε μια απλή χρηματιστηριακή κρίση, όπως την παρουσιάζουν, είναι καπιταλιστική κρίση, αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στα κόμματα του συστήματος, στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να τους "γδάρουν" για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο δρόμος της λαϊκής προστασίας και της διεξόδου είναι: Αντιμονοπωλιακή συσπείρωση. Ανυπακοή στην ΕΕ. Ισχυρό ΚΚΕ».

«ΜΑΡΦΙΝ»
Συγκέντρωση κεφαλαίων

Επιχειρηματικές ευκαιρίες για ένα νέο κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανακατατάξεων δίνει η συνεχιζόμενη κρίση γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή, εν πάση περιπτώσει, κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν την κρίση ως μια πολύ καλή συγκυρία για επιχειρηματική τους επέκταση

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος της «Marfin Investment Group» (MIG) ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ με στόχο την απόσπαση μεριδίων αγοράς τόσο μέσα όσο στη χώρα και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, η αύξηση κεφαλαίου θα της επιτρέψει «να εκμεταλλευτεί πλήρως τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα και τις συγκεντρώσεις που θα επακολουθήσουν». Ο ίδιος επιχειρηματικός όμιλος τον Ιούλη του 2007 είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια με τα οποία εξαγόρασε σειρά άλλων επιχειρήσεων στη χώρα.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκ. Μπράουν, που αφορά την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παρέδωσε χτες στον Καρ. Παπούλια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην επιστολή γίνεται λόγος για την ανάγκη πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και πώς μπορούν οι χώρες όλου του κόσμου να βοηθήσουν (π.χ. ίδρυση παγκόσμιας τράπεζας τροφίμων).

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αμερικανός πρέσβης «αντάλλαξαν απόψεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση, με έμφαση στις επιπτώσεις της στους φτωχότερους και πιο αδύναμους πληθυσμούς». Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, η επιστολή Μπους - Μπράουν έρχεται σε συνέχεια της διεθνούς συνάντησης του FAO στη Ρώμη (26 Σεπτέμβρη) για τα αποθέματα τροφίμων και ειδικότερα για την πείνα στην Αφρική. Ο Αμερικανός και ο Βρετανός πρέσβης εξάλλου θα ξανασυζητήσουν το θέμα, το προσεχές διάστημα, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη και άλλα μέλη της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ