Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η παγκόσμια κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πανικός στα χρηματιστήρια της υφηλίου με εξαίρεση αυτού της Βενεζουέλας, καθώς οι δείκτες της Γουόλ Στριτ κατέρρευσαν σχεδόν μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα πολλά και όχι αισιόδοξα. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Γερουσία θα κληθεί να εξετάσει το νέο σχέδιο που θα προκύψει από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, και εφόσον εξασφαλιστεί η ψήφος της, τότε θα προωθηθεί την επομένη, δηλαδή αύριο Πέμπτη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Γερουσιαστών, που δε θέλουν να επικυρώσουν ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί εκ νέου να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ενόσω στις ΗΠΑ αναζητούν λύσεις στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο και με τον Πόλσον να ζητά άμεση δράση, ώστε να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο και να αποφευχθούν τα χειρότερα, η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτεμπέργκερ δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται μόνο η τύχη αμερικανικών εταιρειών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαϊτεμπέργκερ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σύστημα, σε αντίθεση με το αμερικανικό, απέδειξε (στις περιπτώσεις των τραπεζικών ομίλων Fortis, Dexia και Bradford & Bingley) ότι ξέρει να βρίσκει λύση.

Είναι προφανές ότι η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, στάθηκε αφορμή για την αναζωπύρωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να βγει από το βάλτο της κρίσης.

Εξ άλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση. Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να εντατικοποιήσει την επιτήρησή της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Λίγο νωρίτερα, ο Πίτερ Μάντελσον, Επίτροπος για θέματα εμπορίου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν χάσει το μυαλό τους...

Επίσης, με τους επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για την... αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόθεσή του να «βοηθήσει» μέσα από κρατική παρέμβαση (δηλαδή με χρήματα των λαϊκών στρωμάτων) όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα, προκειμένου ...για «να σωθούν οι καταθέσεις των πολιτών».

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι και αν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων προχωρήσουν σε κρατικές παρεμβάσεις, με «ενέσεις» στους τραπεζίτες, οι χαμένοι θα είναι πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, χτες, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 τρισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση. Δηλαδή και εδώ ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών σε βάρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ