Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  • Απρόβλεπτες οι εξελίξεις μετά τη διαγραφή του Στ. Δαϊλάκη
  • Βαρύ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση και δεν υπάρχει «πολιτική αστάθεια»

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει η εσωκομματική κρίση στο κυβερνών κόμμα, μετά τη διαγραφή και την «ανεξαρτητοποίηση» του βουλευτή Στ. Δαϊλάκη, προοιωνίζοντας επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε χτες το κυβερνητικό επιτελείο να πείσει ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και πως δεν υπάρχει «πολιτική αστάθεια» και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο το γεγονός είναι πως το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι εξαιρετικά βαρύ, πυροδοτώντας πλήθος διεργασιών και σεναρίων.

Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση στο σημερινό δεν μπορεί να σέρνεται για πολύ, καθώς η επιχείρηση για υπέρβαση της εσωστρέφειας όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε πιο βαθιά στην εσωστρέφεια και την κρίση το κυβερνών κόμμα, που ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε χτες να ξορκίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη επέσειαν τις πρόωρες εκλογές ως απειλή εναντίον των «διαφωνούντων» βουλευτών. Οι πάντες όμως αναλογίζονται με δέος τη «λύση» της εξίσωσης που διαμορφώνεται στην ΚΟ της ΝΔ: 150 +1+1, δηλαδή «150 βουλευτές συν Τατούλης συν Δαϊλάκης»... Ορισμένα στελέχη, μάλιστα, εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής δε θα αντέξει για πολύ και θα θελήσει να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση. Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε ο Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

Πάντως, αναμένονται νέες πρωτοβουλίες τις αμέσως επόμενες μέρες από τον πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη είχαν φουντώσει χτες οι θεωρίες περί υπονόμευσης της κυβέρνησης από διάφορα κέντρα, ενώ κάποιοι υπενθύμιζαν το προηγούμενο με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει χτες την έντονη φημολογία για πρόωρες εκλογές: «Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «εμείς έχουμε μια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό: Να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του τόπου, προβλήματα τα οποία είναι γνωστά σε όλους. Να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτή την ευθύνη, που προκύπτει από τη λαϊκή εντολή, θα τη σηκώσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις των κορυφαίων υπουργών μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Μετά από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, είναι σαφές ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ενωμένη πρέπει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύω πως το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει», είπε η Ντ. Μπακογιάννη. Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της διαγραφής του Στ. Δαϊλάκη, λέγοντας ότι παραβίασε την ομόφωνη απόφαση της ΚΕ της ΝΔ. Ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι η εσωστρέφεια εμποδίζει την κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της και έπρεπε να σταματήσει.

Αρνήθηκε παραίτηση ο Δαϊλάκης

Από την πλευρά του ο Στ. Δαϊλάκης αρνήθηκε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, όταν του το ζήτησε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης, επικαλούμενος δήλωση του ίδιου του βουλευτή ότι αν του ζητηθεί από το κόμμα, θα το πράξει.

Η απόφαση για διαγραφή του βουλευτή Δράμας πάρθηκε χτες το πρωί, εξαιτίας των όσων είχε πει ο βουλευτής σε τηλεοπτική εκπομπή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο Στ. Δαϊλάκης, αγνοώντας το τηλεσίγραφο του Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ, ζήτησε την παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας πως με τη στάση τους κάνουν ζημιά στον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, δήλωσε «καραμανλικότερος του Καραμανλή» και «ο πιο πιστός στο κόμμα», αλλά παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ότι θα διευκολύνει τον πρωθυπουργό και το κόμμα υποβάλλοντας την παραίτησή του, τελικά δεν το έκανε. Στις απόψεις αυτές επέμενε και χτες σε εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι «είναι για το καλό της κυβέρνησης και του κόμματος». Ακόμη, ζήτησε συγγνώμη επειδή η κυβέρνησή του, όπως είπε, δεν έλυσε θέματα και συμπλήρωσε πως θα φύγει τελευταίος από τη ΝΔ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει ότι ο Κ. Καραμανλής είχε θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον βουλευτή Δράμας.

Πάντως, κατά της διαγραφής είχαν ταχθεί νωρίτερα με δηλώσεις τους ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά και Απ. Σταύρου. «Δεν είναι παρεξηγήσιμο αυτό που είπε(σ.σ. ο Δαϊλάκης)» είπε (στον «Αλφα 9,89») ο πρώην γγ της ΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα βαλτώσουμε στο Βατοπαίδι»...

Την ίδια στιγμή, όμως, οι διαφοροποιήσεις βουλευτών συνεχίζονται, προκαλώντας φανερή αμηχανία στο Μ. Μαξίμου. Ο «καραμανλικός» βουλευτής Μ. Σαλμάς, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες κόντρα στην επίσημη θέση της κυβέρνησης. «Ας μην κρυβόμαστε. Από τη στιγμή που χρειάστηκαν υπογραφές πολιτικών προσώπων προκειμένου να συμβούν αυτές οι απεχθείς μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε μοναστήρια, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ