ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιέργεια αυταπατών ότι «τα δύσκολα πέρασαν»

Σε επιχείρηση καλλιέργειας αυταπατών ότι «τα δύσκολα πέρασαν» επιδόθηκαν όσοι υπουργοί πήραν χτες το λόγο.

Στη βάση της γνωστής και προκλητικής κυβερνητικής προπαγάνδας, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα» της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι «η ύφεση φτάνει στο τέλος της» και ότι «μετά από 6 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο 3μηνο του 2014», ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση έγινε πραγματικότητα» και παρουσίασε ως «θαύμα» τον εμπαιγμό με τον ΕΝΦΙΑ, τις δήθεν μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στο έκτακτο χαράτσι της αλληλεγγύης, το οποίο όμως έγινε μόνιμο. Απευθυνόμενος κυρίως προς τους εργαζόμενους, υπαινίχθηκε ότι «πρέπει να καθίσουν στα αυγά τους», πρόσθεσε ότι για να συνεχιστούν τα επιτεύγματα αυτά και να κλείσουν «θετικές συμφωνίες με τους πιστωτές και τους εταίρους της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα», τονίζοντας ότι «η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα», δηλαδή νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Εξήγγειλε ότι «επίκειται άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών, προσπάθησε να αναγάγει σε «εθνικό συμφέρον» τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τα προκλητικά προνόμια που του προσφέρουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, τα περισσότερα από τα οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένα. «Πρέπει να λειτουργούμε - σημείωσε - στη βάση της συνταγματικής προστασίας αυτού του περιβάλλοντος και να μην ανοίγουμε κουβέντες που αμφισβητούν την ίδια την εθνική κατάσταση»!

Ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, που είναι η «χαρά» των κατασκευαστικών ομίλων, ότι θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οπως σημείωσε, «στα οδικά έργα πήραμε κουφάρια και σήμερα εκτελούνται έργα προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ, με 15.000 εργαζομένους, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 - ανάμεσά τους τα έργα στο Πέταλο του Μαλιακού, στην ΠΑΘΕ, στον αυτοκινητόδρομο του Μωρέα. Χτες δημοπρατήθηκε το έργο Πάτρα - Πύργος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, άφησε να εννοηθεί ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν λέγοντας: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι στην Ελλάδα του 2014 να μιλάμε για οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπων και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σύστημα αξιολόγησης». Και τόνισε: «Η διοικητική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους θα προχωρήσει. Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν».

Ο Ευ. Βενιζέλος

Σύντομη παρέμβαση στη Βουλή έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, για να δώσει απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα πάρε - δώσε κυβέρνησης με επιχειρηματίες. «Εγώ διακρίνω - σημείωσε - τον επιχειρηματικό κόσμο σε αυτόν που έχει τα χρήματά του στην Ελλάδα και θέλει να πάει καλά και σε αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια. Αυτοί πράγματι είναι ο αντίπαλος στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση».

ΣΥΡΙΖΑ
«Δε χρειάζεται να βγούμε απ' το μνημόνιο για να εφαρμόσουμε τις προτάσεις μας»!

Η τοποθέτηση του Γ. Σταθάκη, βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συζήτησης για την «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Βουλή ήταν αρκετά διαφωτιστική για το χαρακτήρα των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε ότι όχι μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγουν χιλιοστό από το πλαίσιο που καθορίζουν τα όρια της κερδοφορίας των μονοπωλίων και η στρατηγική της ΕΕ, αλλά ούτε καν από τα όρια του μνημονίου, αφού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να βγούμε από το μνημονιακό πλαίσιο για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα»!

Οσον αφορά το χρέος, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε: «Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης με βάση το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, αδυνατεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε άξιο λόγου λογικό συμπέρασμα. Σας υπενθυμίζω ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, για τώρα τον Νοέμβριο, σε ένα μήνα». Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του μην τυχόν η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ άφησε «την επαναδιαπραγμάτευση και την επίλυση του χρέους σε κάποια στιγμή στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Πάντως η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους - αν κρίνω από τις εξελίξεις των τελευταίων είκοσι ημερών - απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει στην ατζέντα».

Εξίσου επικριτικός προς την κυβέρνηση, από τη σκοπιά πάντα των συμφερόντων του κεφαλαίου ήταν όσον αφορά την κυβερνητική προπαγάνδα για το τέλος του μνημονίου και την έξοδο της χώρας στις «αγορές»: «Επιστρέφουμε στις αγορές; Εχετε δει κάποια κίνηση αυτές τις μέρες, η οποία να δικαιολογεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης ότι όχι μόνο θα επιστρέψει στις αγορές, θα αγοράσει και το μερίδιο του ΔΝΤ, θα αποδεσμεύσει και πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας κ.ο.κ;». Είναι ξεκάθαρο ότι η αναφορά του για την αποδέσμευση πόρων αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και την καπιταλιστική οικονομία και όχι βέβαια τις λαϊκές ανάγκες.

Εξίσου ξεκάθαρος ήταν ο Γ. Σταθάκης σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας απάντηση σε όσους κατηγορούν το κόμμα του για «παροχολογία». «Προκαλώ - είπε - τη ΝΔ να καταθέσει ένα μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να αφορά νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Επαναλαμβάνω, επειδή μιλάτε για παροχές ή για εξωπραγματικά θέματα, πείτε μας ένα μέτρο».

«Είναι ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που η μνημονιακή κατάσταση το έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, κοστολογημένο σε σχέση με τους πόρους, που αφορά ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού», ανέφερε δείχνοντας ότι το μόνο που κάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Eurokinissi

Η πλήρης κάλυψη του πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρατηγικής τη ΕΕ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Από τους ΑΝΕΛ ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, επιδόθηκε στα γνωστά περί κυβέρνησης κατοχής από τη Γερμανία και τη Μέρκελ βγάζοντας λάδι την αστική τάξη της χώρας και την ΕΕ, ενώ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο και το κλίμα που ήδη είχε δημιουργηθεί σχετικά με τις «παρεμβάσεις» επιχειρηματιών στη κυβέρνηση, παρουσιάζοντας λίστα με σκάνδαλα και φωτογραφικές διατάξεις υπέρ επιχειρηματιών από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα σημείωσε: «Κάνετε μπίζνες κύριοι της κυβέρνησης».

Από την ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Τσούκαλης αφού εκτίμησε ότι «ψεύδεται» η κυβέρνηση σχετικά με τα περί εξόδου από την κρίση και ότι τα χειρότερα έρχονται, σημείωσε ότι «θα πρέπει η χώρα απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες είναι άκρως δυσοίωνες, να αποκτήσει μια εθνική στρατηγική στα κρίσιμα ζητήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η διαδικασία «θα πρέπει να μας οδηγήσει στην αντίληψη και στη μεγαλύτερη προσπάθεια περισσότερης Ευρώπης.

Από τη ΧΑ οι βουλευτές που πήραν το λόγο όπως ο Κ. Μπαρμπαρούσης επικεντρώθηκαν στα αόριστα περί «κλεπτοκρατίας» για να μην αγγίξει το κεφάλαιο, ενώ επιδόθηκαν και στα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματα.

Ετοιμάζουν την «επόμενη μέρα»

Μια γεύση από τις διεργασίες, που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού συστήματος, έδωσαν χτες οι τοποθετήσεις «ανεξάρτητων» βουλευτών, αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης όπως του Ν. Σηφουνάκη, και του Β. Μωραΐτη.

Το στίγμα έδωσε πρώτος ο «ανεξάρτητος» και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, προτείνοντας συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», τονίζοντας ότι «καμία δύναμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα κρίσιμα θέματα» όπως η διαπραγμάτευση, οι μεταρρυθμίσεις, ο εκλογικός νόμος κ.ά.

Με τον Σπ. Λυκούδη εμφανίστηκε να συμφωνεί στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκης σημειώνοντας ότι «θα έρθει μια στιγμή, όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης, που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να κάνει καμία τομή. Δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει». Ενώ στη συνέχεια ο Β. Μωραΐτης, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «ανοχή της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες» και πρότεινε «νέες κυβερνητικές λύσεις από τη σημερινή Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ