ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πολυμέτωπη αντιλαϊκή επίθεση
  • Τους "άξονες" της ολόπλευρης επέλασης κατά των εργαζομένων παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του "Εκόνομιστ"
  • "Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, εσείς εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά", τόνισε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες
  • Καμαρώνει για την αύξηση των κερδών και υπόσχεται περισσότερα

Η πολυμέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, η επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και η θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού ως υπηρέτη της οικονομικής ολιγαρχίας, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του Κ. Σημίτη στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

Το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη και η εμμονή της στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας ξεδιπλώθηκαν ανάγλυφα μέσα από την πρωθυπουργική ομιλία, με την οποία παρουσιάστηκε ο πλούσιος αντιλαϊκός απολογισμός της κυβέρνηση, αλλά και οι υποσχέσεις στο "εκλεκτό" ακροατήριο για συνέχιση αυτής της πολιτικής σε μεγαλύτερη έκταση και βάθος.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Κ. Σημίτης, "πρέπει να υλοποιήσουμε ένα εκτεταμένο, δύσκολο και πολυμέτωπο πρόγραμμα",και έσπευσε να γίνει σαφής: Πρώτον,"πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Ελλάδας στην τελική φάση της ΟΝΕ", που σημαίνει συνέχιση της λιτότητας, σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών, κ. ο. κ. Δεύτερον,"πρέπει να προωθήσουμε ισχυρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας μας και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον οξυμένο ανταγωνισμό στο διεθνές και οικονομικό σκηνικό". Με άλλα λόγια, μείωση του κόστους εργασίας, κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, κ. ο. κ. Τρίτον,"στόχος μας είναι η συμβολή στη δημιουργία όρων πολιτικής σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας όρων που θα μας επιτρέπουν έναν ενεργό ρόλο", πράγμα που σημαίνει ένταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στις γειτονικές χώρες, προς όφελος μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών. Ο τέταρτος άξονας αφορά την οργάνωση εργασίας, η οποία "πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να συρρικνώνεται η ανεργία", δηλαδή, ελαστικοποίηση της εργασίας, κατάργηση του 8ωρου, γενίκευση της μερικής απασχόλησης κλπ.

"Τι έχουμε κάνει... "

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης το αφιέρωσε στο να απαριθμήσει τα πλούσια μέτρα και επιτεύγματα, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και να τους υποδείξει τους τρόπους δράσης το επόμενο διάστημα.

Πραγματικά, η κυβέρνηση Σημίτη έχει πολλά προσφέρει στα μεγάλα αφεντικά: "Με τη μακροοικονομική πολιτική μας δημιουργήσαμε συνθήκες εμπιστοσύνης για την οικονομία (σ. σ. για σας). Αποτέλεσμα της πολιτικής μας ήταν η σημαντικότατη αποκλιμάκωση των ονομαστικών και πραγματικών επιτοκίων, που μείωσε σημαντικά, τόσο το κόστος λειτουργίας, όσο και το κόστος επενδύσεων για τις επιχειρήσεις" (σ. σ. Αδιάφορο, αν ταυτόχρονα έχουν "ληστέψει" τις μικροκαταθέσεις". "Τα κέρδη και η αποδοτικότητα (σ. σ. εννοείται του κεφαλαίου) κινήθηκαν αυξητικά" (! ). Αξίζει να καμαρώνει...

Τι σημασία έχει αν, όπως ομολόγησε, η "ανάκαμψη των επενδύσεων" δεν ήταν η αναμενόμενη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για την αύξηση των κερδών και το μόνο που ζητά από τους επιχειρηματίες είναι "την καινοτομία, την τολμηρή σύλληψη, το νέο προϊόν, τη νέα μέθοδο, τη νέα αγορά". Αυτή, τόνισε, "πρέπει να είναι η ειδική προσφορά του επιχειρηματία στο κοινωνικό σύνολο"!

"... και τι θα κάνουμε για σας"

Ομως, δε σταμάτησε στον απολογισμό ο Κ. Σημίτης, αλλά προχώρησε και σε πλούσιες υποσχέσεις και εξαγγελίες προς τους επιχειρηματίες, ενώ δεν έλειψαν και οι υποδείξεις για τον τρόπο που πρέπει να δράσουν, στο θερμοκήπιο της κυβερνητικής πολιτικής. Απαντώντας στα αιτήματα για κρατικές ενισχύσεις που του υπέβαλαν, όπως είπε, επιχειρηματίες, είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να τους ενισχύσει ευθέως από τον προϋπολογισμό και να τους δώσει επιπρόσθετα "κίνητρα", και τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν τα γενικότερα μέτρα της κυβέρνησης. Εμείς, η κυβέρνηση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης, χαμηλής ανεργίας, ανάπτυξης και διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Εσείς, οι επιχειρηματίες πρέπει να λειτουργήσετε δημιουργικά, να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται. Τα χρόνια αυτά είναι προνομιακά" (! ).

"Το επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγική αναδιάρθρωση", τόνισε σε άλλο σημείο, δίνοντας τη "γραμμή". Παρ' όλα αυτά, τους υποσχέθηκε την "αναμόρφωση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου", στην κατεύθυνση της αναδιανομής τους προς όφελος, προφανώς, των ισχυροτέρων. Επίσης, τους υπενθύμισε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, με το οποίο τους παρέχεται πλήρης ασυδοσία, καταργώντας τις "λεπτομέρειες" περί "περιβάλλοντος" και "γραφειοκρατίας" κλπ. "Το νομοσχέδιο, παραδέχτηκε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου".

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τα μεγάλα αφεντικά. Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνη θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση ξεπουλήματος του ΟΤΕ, ενώ παράλληλα προωθείται η ιδιωτικοποίηση μικρών τραπεζών - οι μεγάλες θα "εξυγιανθούν" - ενώ στη διαδικασία του ξεπουλήματος είναι οι επιχειρήσεις του ΟΑΕ, οι θυγατρικές τραπεζών και η ΔΕΠ.

Ομως, δε σταμάτησε ούτε εδώ. Είχε έτοιμη συνταγή για την επιτυχία των επιχειρήσεων και, βέβαια, για σίγουρα και καλά κέρδη: "Ικανότητα ελέγχου του κόστους παραγωγής στις πιο σημαντικές του διαστάσεις", δηλαδή μόνο στο κόστος εργασίας. "Ικανότητα πολιτικής τιμών", "ικανότητα εσωτερικών οργανωτικών καινοτομιών και αναδιάρθρωσης". Το ζητούμενο, συμπλήρωσε, είναι συνεργασίες, μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια που χρειάζονται για το άνοιγμα αγορών και την επιβολή επώνυμων προϊόντων.

Μήνυμα αδιαλλαξίας

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο Κ. Σημίτης να στείλει ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους και όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή καταιγίδα. "Ελπίζω να έχει κατανοητό σε όλους, ότι η οικονομία μας έχει συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς δυσανάλογο κόστος. Η κυβέρνησή μας δε θα διαβρώσει όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν".Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει τη βαθιά του περιφρόνηση στις λαϊκές ανάγκες: "Σίγουρα ορισμένες αποφάσεις μας δε θα αρέσουν σε όλους. Δεν προχωράμε, όμως, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους σήμερα".

Π. Κ.

Λιτότητα μέχρι το 2001 και βλέπουμε...

Αποκαλυπτική η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Καλό 2001 και... βλέπουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, είπε χτες, μιλώντας στο συνέδριο του "Eκόνομιστ" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος,αποκαλύπτοντας από μία άλλη σκοπιά - της λεγόμενης νομισματοπιστωτικής σταθερότητας - τα κυβερνητικά σχέδια για μονόπλευρη λιτότητα στο διηνεκές! Η σχετική αναφορά έγινε από το διοικητή στα πλαίσια των δυνατοτήτων που η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά πως υπάρχουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του "προγράμματος σύγκλισης" και να γίνει εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. "Εφόσον, είπε, εφαρμοστεί με συνέπεια και επιμονή η κατάλληλη μακροοικονομική πολιτική και προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τότε και η ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2001 και, παράλληλα, να συνδυαστεί με άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων".

Με ιδιαίτερη έμφαση πάντως από την παρέμβαση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αποκαλύπτεται και πως όλα όσα σχετίζονται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα άλλα περί της "σύγκλισης", και τα οποία έχουν αναχθεί σε "εθνικούς στόχους", δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο προθάλαμος για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στα επιτελεία των Βρυξελλών. Πρέπει να μάθουμε στη δημοσιονομική... πειθαρχία, υποστήριξε, αφού μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, "δε θα υπάρχει πλέον δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης εθνικής νομισματικής πολιτικής ή εξουδετέρωσης τυχόν οικονομικών διαταραχών με προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος".

Ο Λ. Παπαδήμος αναφέρθηκε εκτενώς στο μέλλον των τραπεζών, μετά την καθιέρωση του ΕΥΡΩ ως μέσου συναλλαγής στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς το σαν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού θα διαμορφωθούν ενιαία χρηματοοικονομικά κέντρα που θα ελέγχονται από τις τράπεζες - μεγαθήρια της ΕΕ. Σύμφωνα όμως με τα όσα είπε, "παρά την τάση δημιουργίας ολιγάριθμων μεγάλων αγορών", υπάρχουν προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών. "Αλλά όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να καταβάλουν έντονη προσπάθεια για να προετοιμαστούν και ν' αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους", κάτι που, σύμφωνα με την επικρατούσα στους κυβερνώντες λογική, κύρια μπορεί να γίνει μέσα από την παραπέρα υπονόμευση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων και την ακόμα πιο δυναμική αύξηση των τραπεζικών κερδών.

  • Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκης ανακοίνωσε ότι θα αποϋλοποιηθούν πειραματικά εντός των ημερών μετοχές 10 περίπου εισηγμένων εταιριών, με στόχο την πλήρη αποϋλοποίηση του συνόλου των μετοχικών τίτλων μέχρι το τέλος του 1997.
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης

"Το κράτος είναι αποφασισμένο να εξασφαλίσει συνθήκες λειτουργίας ανταγωνισμού και να στηρίξει τις επιχειρήσεις εκείνες που μπορούν καλύτερα να αντεπεξέλθουν στην ανταγωνιστική διαδικασία και να προσαρμόσουν το μέγεθός τους". Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,σκιαγραφώντας ανάγλυφα την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Σε δύο λέξεις έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα: Ευλαβική συνέπεια στην εφαρμογή των νόμων της "ελεύθερης οικονομίας της αγοράς" και τη στήριξη μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που μπορούν να αντεπεξέλθουν στους νόμους της ζούγκλας του "ελεύθερου ανταγωνισμού". Οσο για τις εκείνες που, "δεν μπορούν να αυξήσουν το μέγεθός τους ή το αντικείμενό τους στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι με συγχωνεύσεις και τη χρήση της νέας τεχνολογίας... όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης κάνουν ήδη" ο Μ. Χρυσοχοϊδης ουσιαστικά τις προέτρεψε να γίνουν δορυφόροι - παραρτήματα των "ισχυρών" ντόπιων και πολυεθνικών μονάδων μέσω... "στρατηγικών συμμαχιών" μαζί τους, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο το κράτους, αυτό, όπως είπε με "περηφάνια" ο υφυπουργός Ανάπτυξης, "απέφυγε το δέλεαρ της επιδιαιτησίας, προχώρησε σε σειρά ενεργειών και μέτρων που καθορίζουν τους σύγχρονους κανόνες του παιχνιδιού". Δηλαδή, τις γνωστές ενέργειες που τα αποτελέσματά τους βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις. Την απόλυτη κυριαρχία των αθέμιτων πρακτικών και της κερδοσκοπίας των μεγάλων επιχειρήσεων για να αλώνουν τις τσέπες των εργαζομένων και να αφανίζουν τις ΜΜΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σχέδιο νόμου για την "προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού" που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Τέλος, για τις κρατικές προμήθειες, ανέφερε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Οργανισμός Ελέγχου Προδιαγραφών και Ποιότητας Κρατικών Προμηθειών", με διακριτικό τίτλο "Ευνομία". Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ΑΕ με τη συμμετοχή ιδιωτών, οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις προδιαγραφές των κρατικών προμηθειών, καταργώντας την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνοντας σοβαρά ερωτηματικά για το αδιάβλητο της διεξαγωγής των προμηθειών.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
"Τα έδωσε όλα"

Πραγματικά ο πρωθυπουργός "τα έδωσε όλα" στο εκλεκτό ακροατήριό του χτες το βράδυ, με την ομιλία του στο "Εκόνομιστ". Επιχειρώντας να αποδείξει ότι αυτός είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους, ότι ανταποκρίθηκε στην αποστολή που του είχε ανατεθεί και αξίζει την εμπιστοσύνη τους, προχώρησε σε μια "εμπνευσμένη" ομιλία για να τους "χαϊδέψει τα αυτιά". Ηταν φανερό. Βρισκόταν στο "περιβάλλον" του.

* * *

Στην αρχή τούς κάλεσε να "εκτιμήσουν" τη σθεναρή στάση του απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. "Η κυβέρνησή μας, με αφορμή τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντιμετώπισε ισχυρότατες πιέσεις για παροχές και υποσχέσεις". Ομως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπέκυψε αλλά στέλνει το μήνυμα ότι "δε θα διαβρώσει όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν"!

* * *

Δεν παρέλειψε βέβαια να τους διαβεβαιώσει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τι θέλουν... οι μεγαλοεπιχειρηματίες. "Προχωράμε εκτιμώντας τι θα ήθελε ο πολίτης, εσείς όλοι (!), να δει στα επόμενα χρόνια ότι θα έχει επιτύχει η Ελλάδα", είπε συγκεκριμένα.

* * *

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όραμα του πρωθυπουργού και του ακροατηρίου είναι κοινό. Οσο μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία υπάρχει, τόσο καλύτερα θα επιτυγχάνουν τους "ιερούς" στόχους τους.

* * *

Βέβαια ο Κ. Σημίτης, "για τα μάτια του κόσμου", έκανε ορισμένα παραπονάκια στους επιχειρηματίες: "Το 1996 οι επιχειρηματικές επιδόσεις δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες που θα δικαιολογούσαν οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν".

* * *

Και ακόμα: "Οι πόροι που διατέθηκαν (σ.σ. μέσω των κινήτρων) δεν αξιοποιήθηκαν, στο βαθμό που θα έπρεπε, για την ανάπτυξη της χώρας. Ο προσωπικός πλουτισμός και όχι η ανάπτυξη της επιχείρησης υπήρξε κυρίαρχο στοιχείο στις αποφάσεις των επιχειρηματιών". Σώπα...

* * *

Μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος, όμως, παρόλο που αναγνώρισε ότι "έχουν δοθεί αρκετά κίνητρα", καθώς και ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας", έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι θα πάρουν περισσότερα απ' ό,τι προηγούμενα, αλλά όχι απευθείας από τον προϋπολογισμό. Από αυτόν θα πάρουν οι καλύτεροι και ισχυρότεροι...

* * *

Θα τους τα δώσει, όμως, σε "είδος", που σημαίνει κατάργηση κάθε προστασίας του δικαιώματος της εργασίας, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, μείωση του μισθολογικού και μη κόστους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ. "Μάζευε και ας είν' και ρώγες"...

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τυπικός εκπρόσωπος του ... μικρού ιμπεριαλιστή

Στις δύο διαστάσεις, την οικονομική και τη στρατιωτική, της πολιτικής της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" και στις ελληνικές φιλοδοξίες για ένα ρόλο μικρού ιμπεριαλιστική στην περιοχή, αναφέρθηκε στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

"Δεν πρέπει, είπε, να παραγνωρίζουμε ότι πέραν της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας,ως αντίληψη που κυριαρχεί την τελευταία δεκαετία, συγχρόνως η παγκοσμιοποίηση της ανάγκης της κοινής ασφάλειας, της συλλογικής ασφάλειας,αποτελεί το ίδιο διευρυμένη αντίληψη και έννοια, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας".

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα είπε: "Το θέμα της κοινής ασφάλειας, των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής των χωρών της Ευρώπης, συνολικά, έχει έναν καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας, αλλά και της ανάπτυξης. Για να υπάρξει οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, χρειάζεται σταθερότητα.Για να υπάρξει σταθερότητα χρειάζεται σε εθνικό επίπεδο να διαμορφωθούν επαρκείς δυνατότητες άμυνας και ασφάλειας κάθε χώρας, όσο και σε συλλογικό επίπεδο να προωθηθεί η συλλογική ασφάλεια ως το κεντρικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής σταθερότητας και συνεργασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρίση των βαλκανικών χωρών και κύρια το σημερινό πρόβλημα της Αλβανίας".

Εμφανιζόμενος ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ δε δίστασε να ζητήσει άμεση επέμβαση της ΕΕ στην Αλβανία, χωρίς καν και αυτή την τυπική νομιμοποίηση του ΟΗΕ, ενώ κάνοντας σαφέστερο πώς εννοεί τον ελληνικό ρόλο ανέφερε: "Κατά την άποψή μου στην Αλβανία και στα Βαλκάνια γενικότερα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει.Γιατί η Ελλάδα έχει εθνικό συμφέρον να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Αλβανία, στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Γιατί μέσα από αυτή τη συμπεριφορά μας και την κατοχύρωσή μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας και εγγυητής της ασφάλειας και της συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας, μπορούμε να αντλήσουμε το δικαίωμα να καταγγείλουμε την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ίδια συγκεκριμένη περιοχή".

Πρόταση για να εκπέσει ο Γ. Γαρουφαλιάς

Την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του Γ. Γαρουφαλιά,βουλευτή της ΝΔ στη Λάρισα, πρότεινε ο αρεοπαγίτης Προκόπης Μάκος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο). Ο Π. Μάκος ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση του πρώτου αναπληρωματικού της ΝΔ στη Λάρισα, Ι. Παπαδημόπουλου,και να ακυρωθεί η εκλογή του Γ. Γαρουφαλιά, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας, επειδή διατέλεσε καθηγητής σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο της Λάρισας.

Φάρμακο για όλα η ... συναίνεση

Τα γνωστά του επιχειρήματα περί "κοινωνικού διαλόγου" επανέλαβε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΔΙΚΚΗ Δ. Τσοβόλα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απασχόληση, την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων.

Προσπαθώντας μάλιστα να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και την εντύπωση ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, είπε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ώστε να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τη λύση τους.

Προηγουμένως, αναφερόμενος στο θέμα της απασχόλησης, είπε ότι επειδή ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, οι εργαζόμενοι πρέπει να μετεκπαιδεύονται συνεχώς και γι' αυτό η κυβέρνηση από πέρσι ψήφισε σχετικό νομοσχέδιο. Για τις συντάξεις, το επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι ο πληθυσμός της χώρας γηράσκει, οι συνταξιούχοι σήμερα είναι περισσότεροι από παλιότερα και για αυτό εξαγγέλθηκε ο "κοινωνικός διάλογος" για να υπάρξει κοινά αποδεκτός προγραμματισμός για την αλλαγή της κοινωνικής ασφάλισης.

"Ανθρωπιστική βοήθεια" στους επιχειρηματίες

Στους Ελληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία θα καταλήξει μέρος του δανείου των 20 δισεκατομμυρίων, που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χ. Παπαθανασίου, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στην Αλβανία είπε: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χορηγήσει ένα δάνειο στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας. Στις συζητήσεις που είχαμε με την αλβανική πλευρά έχουμε σαφέστατα διατυπώσει τη θέση ότι ένα τμήμα του δανείου αυτού θα χρησιμοποιηθεί, για να χορηγηθούν ενισχύσεις ή για να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ζημιώθηκαν, ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να επαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους".

Να σημειωθεί ότι όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός πρώτον καμία από τις επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν ασφαλιστεί στο υφιστάμενο, στη χώρα μας, οργανισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων και δεύτερον η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δε γνωρίζει αν οι ζημιές που επικαλούνται οφείλονται στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, ή σε άλλους λόγους.

Γρήγορα στον ... "κοινωνικό διάλογο"

Αμεση έναρξη διαδικασιών "διαλόγου" των "κοινωνικών εταίρων", ζητά ο ΣΥΝ

Εκ νέου εκκλήσεις επίσπευσης των διαδικασιών "κοινωνικού διαλόγου", για τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε γεύμα που έγινε στα πλαίσια του Συνεδρίου που διοργάνωσε χτες το οικονομικό περιοδικό "Εκόνομιστ". Την ίδια πρόταση είχε επαναλάβει και χτες το πρωί, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νομιμοποιώντας ουσιαστικά την όλη διαδικασία που δρομολογεί η κυβέρνηση, ζήτησε να κατατεθούν άμεσα συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις, καθώς και να θεσπιστούν "χρονοδιαγράμματα". Παράλληλα ζήτησε κατά τη διάρκεια του "κοινωνικού διαλόγου" να μην προωθηθούν από την κυβέρνηση "επιλογές ήδη αποφασισμένες για τα ζητήματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους". Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "εκείνο που χρειάζεται είναι με υπεύθυνο τρόπο να αποσαφηνιστεί το πεδίο, το περιεχόμενο και οι διαδικασίες του διαλόγου και να σταματήσει η διαδικασία δημιουργίας κλίματος αποπροσανατολισμού και εντυπώσεων".

Με το "έτσι θέλω" του Παπαντωνίου

Σε μεθοδευμένη προσπάθεια, που εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική επιχείρηση άλωσης των ασφαλιστικών Ταμείων και περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποδίδεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της αύξησης των αποδοχών των συνταξιούχων δημοσιογράφων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, με το "έτσι θέλω" απαγορεύει να δοθεί η αύξηση του 8,5% που είναι σύμφωνη με το καταστατικό των ασφαλιστικών Ταμείων των δημοσιογράφων, αύξηση που δόθηκε και στους μισθούς των εν ενεργεία δημοσιογράφων. Μάλιστα, σε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που τον επισκέφθηκε στο υπουργείο, συμπεριφέρθηκε με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο, αρνούμενος στην ουσία ακόμα και να τους δεχτεί στο γραφείο του να συζητήσουν.

Τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δ. Γκλαβά και τον ενημέρωσε για τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που απασχολούν τον δημοσιογραφικό χώρο. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ