ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Θα 'ναι μακρύς αυτός ο χειμώνας...

Χαώδης ήταν η κατάσταση που επικρατούσε και χτες στο Μενίδι. Εκατοντάδες άνθρωποι στημένοι έξω από το δημαρχείο, εκλιπαρούσαν για μια σκηνή. Πάνω από το 50% των σπιτιών, δεν μπορούν να κατοικηθούν. Δυστυχώς όμως για τους κατοίκους του Μενιδίου τα αποθέματα των σκηνών τελείωσαν νωρίς, αφού ούτε κατά διάνοια ο αριθμός τους δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες... Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι θα μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο! Χτες το μεσημέρι 48 ώρες μετά το σεισμό, ένας και μοναδικός οργανωμένος καταυλισμός στο γήπεδο του "Αχαρναϊκού" είναι αυτός που λειτουργεί. Στην υπόλοιπη περιοχή σκηνές έχουν στηθεί σε αυλές, σε χέρσα οικόπεδα, όπου μπορείς να καρφώσεις δυο πασσάλους... Κι όλα αυτά μόνο για τους τυχερούς που εξασφάλισαν κάποιο αντίσκηνο, οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στα αυτοκίνητα, στα φιλικά σπίτια ή ακόμα και στα πεζοδρόμια... Ακόμα και με τις πιο ευνοϊκές προβλέψεις για τις διανομές των σκηνών, στις επόμενες μέρες 10.000 άνθρωποι δε θα έχουν πάρει τίποτα.

Χτες το απόγευμα ο πόνος και η θλίψη είχαν δώσει τη "σκυτάλη" στην οργή. Οι κάτοικοι της περιοχής αφού πρώτα είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, στη συνέχεια βλέπουν και τις ελπίδες τους να χάνονται, αφού οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για άμεση κρατική επέμβαση, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα, έμειναν εξαγγελίες. "Από χτες το μεσημέρι είμαι στημένη έξω από το δημαρχείο για να πάρω μια σκηνή. Κανείς δε μου απαντάει πότε και πώς θα την πάρω... ", μας είπε η Δ. Μακρυγιάννη.Λίγα μέτρα πιο κει μια γυναίκα βουρκωμένη γυρίζει από το ένα συνεργείο στο άλλο και ρωτάει για σκηνές. "Ακόμα δεν πέρασε κανένας για να δει την κατάσταση του σπιτιού, μου λένε ότι χωρίς αυτοψία, δε δικαιούμαι σκηνή. Πείτε απόψε πού θα μείνω;", μας λέει αγανακτισμένη η Β. Κουτρούλη και συνεχίζει να αναζητά το δίκιο της.

Μόνο ένας οργανωμένος καταυλισμός

Στο γήπεδο του "Αχαρναϊκού", με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του "Ερυθρού Σταυρού" και των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", έχει στηθεί ένας καταυλισμός από σκηνές που φιλοξενεί σε ανθρώπινες συνθήκες 450 σεισμόπληκτους. Οι εγκαταστάσεις του γηπέδου χρησιμοποιούνται στο έπακρο και γίνεται προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν καθαρές και να πληρούν τις υγειονομικές συνθήκες. Υπάρχει συσσίτιο δυο φορές την ημέρα και παροχή φαρμακευτικού υλικού. Υπάρχουν όμως και εδώ ελλείψεις. Δεν υπάρχουν κουβέρτες, ενώ πολλές σκηνές δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Εξάλλου ο περιορισμένος αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί, είναι "σταγόνα στον ωκεανό" για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του Μενιδίου. Ακόμα και οι προσφορές του κόσμου κυρίως σε ρούχα και τρόφιμα δεν μπορούν να σταθούν αρκετές για τη ζήτηση που υπάρχει. "Το σπίτι μου καταστράφηκε εντελώς. Δεν πρόλαβα να πάρω τίποτα από μέσα. Χρειαζόμαστε κουβέρτες και καλύμματα για να αντέξουμε το κρύο και τη βροχή", μας είπε ο Θ. Λιατίμης.Στους υπόλοιπους καταυλισμούς - αν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει έτσι - οι εικόνες είναι τραγικές. Σκηνές που φιλοξενούν από 15 μέχρι και 20 άτομα "στεγάζουν" τον πόνο και τη δυστυχία. Δεν υπάρχει ούτε νερό και πολύ σύντομα θα εμφανιστούν προβλήματα με την υγεία των αστέγων. Οπως μας δήλωσε, ο Γ. Παναγιώτου: "Πρέπει να οργανωθούν κλιμάκια για να επισκεφτούν αυτούς τους καταυλισμούς και να κάνουν απολύμανση, σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν προβλήματα με την υγεία μας...".

Σπέρνουν διχόνοια... στον κόσμο

Εξω από το δημαρχείο του Μενιδίου, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να μεταθέσουν τις ευθύνες για το χάος που επικρατεί. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η έλλειψη σκηνών οφείλεται στους Τσιγγάνους και τους μετανάστες, που πήραν δύο και τρεις σκηνές με σκοπό να τις εμπορευτούν! Αυτό ήταν και η αφορμή για αρκετούς διαπληκτισμούς μεταξύ των Τσιγγάνων και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής.

Οταν τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για τεράστιες ελλείψεις σε διάφορα υλικά και η αγανάκτηση του κόσμου είναι μεγάλη, η μέθοδος του αποπροσανατολισμού και της διχόνοιας είναι στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν "κάλυμμα" για τους υπευθύνους...

Οικονομική καταστροφή

Αυτό που προέχει βέβαια αυτές τις πρώτες μέρες για τους κατοίκους του Μενιδίου είναι να βρουν ένα κάλυμμα για να μπορέσουν να προφυλαχτούν. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί, που εκτός από το σπίτι τους καταστράφηκαν και οικονομικά. Στην οδός Αριστοτέλους και στους γύρω δρόμους με μια πρόχειρη καταμέτρηση, υπολογίσαμε πάνω από 40 χτυπημένες από τον Εγκέλαδο μικροεπιχειρήσεις.

Το μόνο που είχε μείνει όρθιο στο ψιλικατζίδικο της οδούς Αριστοτέλους ήταν το σιδερένιο ταμπλό με αναρτημένες τις εφημερίδες της Τρίτης 7 του Σεπτέμβρη... "Καταστραφήκαμε. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Εμπορεύματα και μπάζα έχουν γίνει ένα. Χάθηκαν τα πάντα μέσα σε δέκα λεπτά", δήλωσε στο "Ρ" η Σπ. Εμμανουήλ.Ακριβώς απέναντι, το μαγαζί με χαρτικά του Γ. Βαφείδη."Είχα το μαγαζί δυο μέρες κλειστό και περίμενα να περάσουν για αυτοψία, για να δω αν μπορώ να μπω μέσα. Δεν πέρασε κανείς. Απελπίστηκα και κάλεσα δικό μου μηχανικό. Επρεπε όμως, να ανοίξω το μαγαζί, όχι ότι έχουμε δουλιά, αλλά σήμερα στην τράπεζα πήγαν να μου σφραγίζουν μια επιταγή. Να πάω φυλακή... Δεν έχουν δώσει καμιά οδηγία στις τράπεζες για τα καταστήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές". Λίγα μέτρα πιο κάτω το συνεργείο αυτοκινήτων του Γ. Νίκα είναι κλειστό, ο ιδιοκτήτης με τη συνδρομή φίλων προσπαθεί να αποκαταστήσει τις υλικές καταστροφές. "Χάνουμε μεροκάματα που δε θα πληρωθούν ποτέ. Το κακό είναι διπλό", μας είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι σήμερα προέχει η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σε σκηνές και η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Τα οικονομικά προβλήματα των κατοίκων όμως δε σταματούν εκεί. Το αύριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής θα είναι οδυνηρό. Αλλωστε κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την οικονομική παρακμή του Αιγίου...

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εικόνες μιας νέας προσφυγιάς

Ανθούπολη, Χρυσούπολη, Αγιος Ιερόθεος.Συνοικίες του Περιστερίου, που "λύγισαν" από τα Ρίχτερ. Περιοχές που "πληγώθηκαν" από το σεισμό αλλά και από την αδιαφορία των αρμοδίων. Εκατοντάδες σπίτια, βιοτεχνίες και μαγαζιά στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν πέσει τοίχοι, έχουν κοπεί κολόνες, έχουν σπάσει τζάμια.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το σεισμό που συγκλόνισε τις βορειοδυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας και ο κόσμος στις φτωχογειτονιές του Περιστερίου ζει στο δρόμο. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στα... Δυτικά της Δυτικής Αθήνας, θυμίζουν προσφυγιά, καθώς δεν υπάρχει πλατεία, ελεύθερος χώρος, γήπεδο που να μην έχει καταληφθεί από σκηνές.

Στα παλιά "καρβουνιάρικα" - στις περιοχές αυτές στις αρχές του αιώνα υπήρχαν ορυχεία κάρβουνου, για το λόγο αυτό όπως λένε οι κάτοικοι υπάρχουν πολλές ζημιές - κυριαρχούν φόβος και αγωνία. Φόβος για την καταστροφή που ισοπέδωσε τα πάντα, αγωνία για το αύριο. Μέχρι χθες το μεσημέρι ο Δήμος Περιστερίου δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για τις καταστροφές, αφού χθες βγήκαν οι μηχανικοί για να ελέγξουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή όμως τα προβλήματα "πνίγουν" τους δημότες που αναγκάζονται να προσαρμόζονται στη σκληρή πραγματικότητα. "Στήσαμε σκηνή μόνοι μας. Δεν έρχεται κανένας μηχανικός να δει το σπίτι και έτσι κοιμόμαστε έξω. Με τη βροχή μπήκαμε στο αυτοκίνητο γιατί η σκηνή πλημμύρισε. Κάνουμε έκκληση για μηχανικούς", τα λόγια αυτά ανήκουν στο 13χρονο Χρήστο, που παρά τη μικρή του ηλικία, ωριμάζει γρήγορα...

Δίπλα του η θεία του, Βασ. Οικονομοπούλου μας λέει: "Ολοι μάς έχουν ξεχάσει. Μόνο για τις ψήφους μας θυμούνται. Στις εκλογές, μας γνωρίζουν όλοι. Τώρα για όλους είμαστε άγνωστοι".

Ακριβώς απέναντι το γήπεδο του Αγ. Ιεροθέου. Εκατό μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί από το στρατό, παρ' όλα αυτά όμως είναι άδειες. Οταν ρωτάμε τους υπαλλήλους του Δήμου, τι συμβαίνει, μας απαντούν ότι ο χώρος πλημμύρισε από τη βροχή και επειδή δεν υπάρχουν ράντζα έφυγαν όλοι. "Αλλοι πήγαν στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου και άλλοι... αλλού".

Στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου, ο κόσμος προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Να μαζέψει δυνάμεις, να δει τι έχασε και τι έχει. "Μη ρωτάς, μη ρωτάς τίποτα", λέει η κυρία Μαρία και προσπαθεί να ταχτοποιήσει τα πράγματά της, αυτά που έμειναν δηλαδή, αφού τα περισσότερα βρίσκονται στο κατεστραμμένο σπιτικό της.

Πλατεία Αγ. Μαρίνας, πλατεία Γιαννάκου, γήπεδο Χωράφας, γήπεδο Ατρομήτου, περιοχές που έχουν γεμίσει με σκηνές για τους σεισμοπληκτους και παρ' όλα αυτά λείπουν γύρω στις 400 σκηνές σύμφωνα με το δήμαρχο Περιστερίου. Το μέλλον των κατοίκων διαγράφεται μελανό, αφού θα κάνουν πολύ καιρό να ξεχάσουν την καταστροφή αλλά και να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε ο σεισμός και η αδιαφορία.

Το... παρών στην εκλογική του περιφέρεια έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, αλλά και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους στα θύματα του Εγκέλαδου και να περιορίσουν το εκλογικό τους κόστος, αφού η κρατική βοήθεια δεν επαρκεί. Σε επισήμανση του δημάρχου Περιστερίου ότι οι σκηνές δεν είναι αρκετές, ο υπουργός Δικαιοσύνης τον... παρηγόρησε λέγοντάς του ότι υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα...

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλες υλικές ζημιές

Φθορές έχουν υποστεί οι μισοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθήνας. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δημοτικές υπηρεσίες, από τους 39 συνολικά Σταθμούς, οι 19 παρουσιάζουν υλικές ζημιές και κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί και δεύτερος τεχνικός έλεγχος και γι' αυτό δε θα λειτουργήσουν σήμερα. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι εξής: Ακαδημία Πλάτωνος Β, Δημ. Ράλλη, Μανουσογιάννη 3, Λ. Ιωνίας 86, Κυκλάδων, Ξεναγόρα 6, Αναξάρχου 6 - Παγκράτι, Πηθαίου και Αγκύλης - Ν. Κόσμος, Λαγουμιτζή, Νικοσθένους 42 - Παγκράτι, Γκύζη, Πρωταγόρα και Αράτου 1 - Παγκράτι, Μιχ. Βόδα 30, Δημοφώντος και Ιώνων - Α. Πετράλωνα, Αυξεντίου 4, Πυθίας - Κυψέλη, Φαβιέρου, Λάμψα, Θήρας 77 - Κυψέλη και Βίγκελμαν - Παγκράτι.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα, με προτεραιότητα σε εκείνα που είναι εξεταστικά κέντρα. Οσοι Αθηναίοι θέλουν συνεργεία του Δήμου να επισκεφθούν τα σπίτια τους για να κρίνουν την κατάστασή τους μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 32.18.502 - 32.19.706 - 32.19.462. Μέχρι χθες το βράδυ, ο δήμος είχε δεχτεί 1.500 αιτήσεις για έλεγχο. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν και με το Συντονιστικό Κέντρο του δήμου στο τηλέφωνο 34.69.880.

Ο Δήμος προγραμματίζει να αποστείλει 250 σκηνές στα Ανω Λιόσια και να τοποθετήσει σκηνές στο Σεράφειο Κολυμβητήριο και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου στο Γουδί.

Στο μεταξύ σε μια πρώτη συζήτηση που έκανε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι στο Γκαζοχώρι υπάρχει πρόβλημα, καθώς με ένα νέο ισχυρό μετασεισμό, πολλά σπίτια παλαιά και πλινθόκτιστα υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν. Σημείωσε πως προληπτικά θα στηθεί εκεί καταυλισμός σκηνών.

Να σημειωθεί ότι στο Δημαρχιακό Μέγαρο της οδού Αθηνάς, υπέστη φθορές η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,ενώ επειγόντως πρέπει να μεταφερθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη,απ' το 2ο όροφο του Μεγάρου όπου λειτουργεί σήμερα. Οι μηχανικοί του Δήμου απορούν με το πώς άντεξε η αίθουσα λόγω του βάρους των βιβλίων.

Επιπλέον οι πρώτες πληροφορίες από τις υπηρεσίες του Δήμου αναφέρουν ότι οι ζημιές στα σπίτια που έχουν εντοπίσει τα συνεργεία είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Από την πλευρά της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" ο επικεφαλής Λέων. Αυδής υπογράμμισε πως από το σεισμό απορρέει πλήθος πολιτικών ζητημάτων. Οτι υπάρχουν ενδείξεις πως επιχειρείται υποβάθμιση του μεγέθους της καταστροφής, ενώ αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρόσθεσε πως ο Δήμος οφείλει να συμβάλλει στην ακριβή επιμέτρησή της. Επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει ζητήσει - με αφορμή σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου - να γίνει συζήτηση με τα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας και πως αυτά μπορούν να θωρακιστούν αντισεισμικά. Συμπλήρωσε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έστω και τώρα.

Παράλληλα μίλησε για την έλλειψη ελεύθερων χώρων - στην Αθήνα, που φάνηκε ιδιαίτερα στο σεισμό. Προειδοποίησε ότι εκπονούνται σχέδια για την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων τέτοιων χώρων και ζήτησε να γίνει συζήτηση και για την προστασία τους. Το ΔΣ θα ασχοληθεί με το ζήτημα του σεισμού εκτενέστερα και με περισσότερα στοιχεία - την προσεχή Δευτέρα σε νέα συνεδρίασή του.

83 νεκροί

Στους 83 έφτασαν οι νεκροί, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Υγείας. Θυμίζουμε ότι ο προχτεσινός κατάλογος του υπουργείου Υγείας περιείχε 61 νεκρούς.

Τα νέα ονόματα στο μακάβριο κατάλογο - ανάλογα με το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν - είναι:

Στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα":

Μαυρίδης Χαρίλαος,20 ετών

Φυσάκης Εμμανουήλ,25 ετών

Αβράμη Βάσω,46 ετών

Νικολέτη Παρασκευή,14 ετών

Στο νοσοκομείο "Λαϊκό":

Θεοχαρόπουλος Ιωάννης,17 ετών

Μηλαϊτης Ανδρέας,32 ετών

Φώτος Βασίλειος,18 ετών

Μπερδέκα Ελένη

Σπυριδάκος Κων/νος,περίπου 50 ετών

Παπασταματίου Κων/νος

Τζάκης Χαράλαμπος,33 ετών

Κοντού Βασιλική - Αλεξάνδρα,21 ετών

Γεωργακάκου Μαρία

Πετρόπουλος

Παπαζαφειρόπουλος

Κουτρόπουλος Χριστόφορος,33 ετών

Σωτηρόπουλος Δημήτριος, 65 ετών

Παπαδόπουλος Γεώργιος,37 ετών

Δαρδαμάνη Κωνσταντίνα

Στο 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ:

Καπόπουλος Διονύσιος

Γυναίκα αγνώστων στοιχείων

Στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ"

Αποστόλου Βασιλική

Σακέτου Ευγενία,68 ετών

Ο καταυλισμός στο γήπεδο του "Αχαρναϊκού" δεν είναι αρκετός για να λύσει τα προβλήματα

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί δεξιά και αριστερά στο Μενίδι. Δεν πληροί καμία προδιαγραφή. Στις σκηνές στοιβάζονται 15 και 20 άτομα...

Κάποια κρατική υπηρεσία το 1982 έδωσε άδεια στον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου κτιρίου. Το 1999 είναι ήδη κατεδαφιστέο. Χάος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ