ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ"
Από την προστασία στις ... ευκαιρίες!

Στις δυνάμεις της αγοράς παραδίδονται η υγεία, η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση που προστατεύονται απ' το Σύνταγμα

Αναφερόμενος στο "σύγχρονο κοινωνικό κράτος" ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να το εμφανίσει ως αντίρροπη προσπάθεια στις "δυνάμεις της αγοράς και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ταχείας ανάπτυξης", αλλά δεν "αποκλείουν τον κίνδυνο του κοινωνικού μαρασμού για ορισμένες κατηγορίες".

Εις μάτην όμως! Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο, τις ειδικές ομάδες πληθυσμού και τους παλιννοστούντες αποκάλυψαν ότι και αυτοί - οι προνομιακοί κάποτε για το ΠΑΣΟΚ χώροι - παραδίνονται στις δυνάμεις της αγοράς. Μάλιστα, παρά τις διακηρύξεις για τη δημιουργία "ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας" και την περίσσεια της "κοινωνικής αλληλεγγύης" η αναφορά του πρωθυπουργού σε"συγκεκριμένες πολιτικές που διευρύνουν τις ευκαιρίες και τη συμμετοχή των πολιτών" θύμισαν όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη, όπου αποκηρύχτηκε μετά βδελυγμίας η προστασία συντεχνιών, όπως οι... συνταξιούχοι!

Ο κοινωνικός ιστός ασφάλειας, στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Σημίτης, προβλέπει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, σε συνθήκες αυτονομίας και αξιοπρέπειας για τους ηλικιωμένους. Δηλαδή, ένα σύστημα βοήθειας - συμπεριλαμβανομένης και της αλληλοβοήθειας των ηλικιωμένων - που θα θυμίζουν τους νεόφτωχους της Δυτικής Ευρώπης με τα συσσίτια. (Εξάλλου και ο Κ. Σημίτης μίλησε για συσσίτια τον περασμένο Ιούνη στο Περιστέρι). Επίσης, προβλέπει τη στήριξη της νέας οικογένειας, αλλά πέραν της φραστικής αναφοράς δεν περιείχε τίποτε η ομιλία του. Δεν έγινε καμιά αναφορά στην εργαζόμενη μάνα που γίνεται λάστιχο - με ελάχιστες εργασιακές διευκολύνσεις - να μεγαλώσει το παιδί της, στις έρημες από σταθμούς και κέντρα μεγαλουπόλεις. Την ερημία αυτή προσπάθησε να αναπληρώσει ο Κ. Σημίτης με τη χλιαρή αναφορά στην "επέκταση του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών".

Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ότι θα γίνει διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα, που θα "βασιστεί στην αρχή ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική να εξασφαλίζεται σε επαρκή βαθμό από το κράτος και να στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, όσο και στην κοινωνική αλληλεγγύη".

Είναι προφανές ότι απ' αυτήν την αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού απαλείφονται οι βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης: Του κοινωνικού, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα που θα στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση και στην αλληλεγγύη των γενεών και των εργαζομένων σήμερα και όχι στην αγοραία κοινωνική αλληλεγγύη, όπως την πλασάρει το ΠΑΣΟΚ.

Ο περίφημος διάλογος που επανέλαβε και πάλι ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αποτελέσει την επίφαση ειλημμένων ήδη αποφάσεων, αφού ο Κ. Σημίτης είπε ότι επιδίωξη είναι η λήψη μέτρων για τα "προβληματικά ταμεία", οι ενιαίες αρχές και κριτήρια για τις παροχές και η ενοποίηση των ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, θα επιμείνει στο θεσμό των ΕΚΑΣ, παρότι, πέρα απ' το διάτρητο και άδικο χαρακτήρα τους, η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί πολλαπλά ασυνεπής με τη χορήγησή τους π. χ. σε κανένα ταμείο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κ. Σημίτη ότι το ΕΣΥ παραμένει κεντρική επιλογή οι πλευρές που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ήταν εντελώς ακαδημαϊκές. Τι να έλεγε άλλωστε, όταν ετοιμάζεται να οδηγήσει τα νοσοκομεία σε δανεισμό απ' τις τράπεζες για την αποπληρωμή των χρεών τους;

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η περίθαλψη των αγροτών μετατοπίζεται στα πολυιατρεία του ΙΚΑ και ότι θα εφαρμοστεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με "την αναβάθμιση και μετατροπή των πολυιατρείων του ΙΚΑ".

Ο τρόπος της εφαρμογής του οικογενεικού γιατρού - πέραν του γονατίσματος του ΙΚΑ - σημαίνει ακόμα δυο πράγματα: Οτι θα συνεχιστεί ο μαρασμός των αγροτικών κέντρων υγείας και ότι τα κέντρα υγείας αστικού τύπου ήταν θεωρητικές ενασχολήσεις του ΠΑΣΟΚ στην εφηβική του ηλικία.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη λίστα φαρμάκων ως "ορθολογική πολιτική", μια επιλογή που θα σημάνει νέες περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η κοινωνική πρόνοια περιορίστηκε απ' τον πρωθυπουργό στην αναβάθμιση των προνοιακών επιδομάτων, το πρόγραμμα - φάντασμα για τους τσιγγάνους και σε κάποια ευχολόγια για τα άτομα με τις ειδικές ανάγκες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιαπραγμάτευτη η εμμονή στη λιτότητα

Αδιαπραγμάτευτη εμμονή της κυβέρνησης στο "πρόγραμμα σύγκλισης". Κλιμάκωση των μέτρων οικονομικής αφαίμαξης όλο και πιο πλατιών λαϊκών μαζών. Ανευ όρων ενίσχυση, με ποικιλόμορφα κίνητρα, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ολα αυτά αποτελούν την πεμπτουσία του άξονα της οικονομικής πολιτικής, όπως την παρουσίασε χτες ο Κ. Σημίτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη νέα λαίλαπα των μέτρων που θα επιβάλει το 1997 και τα επόμενα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού ο λόγος χτες έγινε για "τον προϋπολογισμό και το συνολικό μακροοικονομικό σχεδιασμό".

Απαρέγκλιτη... υποταγή

Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής που υποτάσσεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε αναγκαία και αποφασιστική "ανασυγκρότηση της οικονομίας","σ' έναν κόσμο που τα κεφάλαια κινούνται χωρίς περιορισμούς, με κριτήριο την αποδοτικότητα των επενδύσεων". Αποδεχόμενος το υψηλό κόστος μιας τέτοιας "προσαρμογής" της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι θα το επωμιστούν "ιδίως οι έχοντες και κατέχοντες".Είναι φανερό πως "έχοντες και κατέχοντες" η κυβέρνηση θεωρεί όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δε βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και της φτώχειας, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων μικρομεσαίων στρωμάτων. Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως "η δημοσιονομική πολιτική δε θα στηριχτεί στη συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων" και πως "η εισοδηματική πολιτική εγγυάται εισοδήματα που θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό". Δε μένει παρά να δούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το τρικ που θα μηχανευτούν οι κυβερνώντες για να μη δώσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η κυβέρνηση φαίνεται να το παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες, μια και ο πρωθυπουργός απλά ανέφερε ότι "αποτελεί προγραμματική δέσμευση".

Ξεπούλημα και φόροι

"Εθνική προτεραιότητα" για την κυβέρνηση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποτελεί το "δημοσιονομικό πρόβλημα". Οπως ανέφερε "μόνο και μόνο οι τόκοι, που το δημόσιο έχει να πληρώσει, είναι περισσότεροι από τις δαπάνες για την άμυνα, την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια μαζί". Πρόβαλε σαν πρώτο στόχο την "αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου", προϊδεάζοντας για το όργιο ξεπουλήματος που θα ακολουθήσει, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού και τον παραπέρα θησαυρισμό της ολιγαρχίας του πλούτου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "οι κρατικές δαπάνες πρέπει να αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας". Αν και δεν προσδιόρισε τι εννοεί με τον όρο "πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας", η άποψη που διατύπωσε, ότι "η λειτουργία του κράτους πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα", σημαίνει στην ουσία την παραπέρα περικοπή των δαπανών του κράτους για κοινωνικούς σκοπούς και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.Τόνισε ότι"θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκρατικοποίησης", δηλαδή ξεπουλήματος, "σε σχέση με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΠ, μικρές τράπεζες, θυγατρικές τραπεζών και άλλους οργανισμούς". Δεν έκρυψε βέβαια ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνοδευτούν και με απολύσεις εργαζομένων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει "τη διασφάλιση όσων γίνεται περισσοτέρων θέσεων εργασίας".

Δίνοντας κάποιο στίγμα για τις φοροαπαλλαγές,ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να βάλει βαθιά το νυστέρι, χωρίς όμως να θίγει τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τις οποίες χαρακτήρισε σαν... "αναπτυξιακές".

Δεν έλειψαν πάντως από τις προγραμματικές και κορόνες περί "δίκαιης κατανομής του κόστους σε όλες τις κοινωνικές τάξεις". Εχοντας κατά νου, ότι οι υποσχέσεις δε στοιχίζουν, είπε πως "η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας θα ενταθούν"! Επιχειρώντας έτσι, να "χρυσώσει το χάπι" για τις σκληρές μέρες που περιμένουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είπε: "δεν μπορούν να υπάρχουν ομάδες ή πρόσωπα που τοποθετούν τους εαυτούς τους πάνω από τους κανόνες που η κοινωνία έχει θεσπίσει". Αποσιώπησε όμως το γεγονός, ότι αυτοί οι κανόνες θεσπίστηκαν με ταξικά κριτήρια και με στόχο τη μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των οικονομικά ασθενέστερων στις τσέπες των οικονομικά ισχυρών.

Για όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός προανάγγειλε την άμεση προώθηση για ψήφιση από τη Βουλή, των νομοσχεδίων: α) για την περικοπή των κρατικών δαπανών,β) για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών,γ) για την αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα και δ) για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

"Ναι" στο ΣΕΒ

Εντελώς ξεκάθαρος ήταν ο Κ. Σημίτης σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.Υιοθετώντας ουσιαστικά τις κατά καιρούς αξιώσεις του ΣΕΒ, στην πραγματικότητα ανέλαβε δέσμευση, πως κάθε προσπάθεια για τη λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση και τα συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης του λαού, γίνεται, προκειμένου να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σ' αυτά τα πλαίσια και αναφερόμενος στη βιομηχανική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, είπε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - πως η κυβέρνηση "στηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων" και προσφέρει "νέες υποδομές, επενδυτικά κίνητρα, μείωση του κόστους ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών (σ.σ. ακόμα χαμηλότερα τιμολόγια ΔΕΚΟ για τις επιχειρήσεις), προγραμματικές συμφωνίες". Παράλληλα, ικανοποιείται και το άλλο μεγάλο αίτημα του ΣΕΒ για ξαναμοίρασμα της πίτας των μεγάλων έργων,αφού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως "σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια επανεξέταση του ΚΠΣ".

Οι ΜΜ επιχειρήσεις

Στο αναμενόμενο μήκος κύματος κινήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Πέρα από τη γενικόλογη αναφορά ότι "η κυβέρνηση θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να προωθήσει εφικτές λύσεις που θα βελτιώνουν το σύστημα και θα άρουν υπαρκτές αδικίες", ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι στο φάσμα της πολιτικής για τις ΜΜΕ, ουσιαστικά δεν εντάσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αντίθετα, παρουσιάστηκε ένας στόχος για χρηματοδοτήσεις ύψους 100 δισ. που θα διατεθούν για "τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας", για "επενδύσεις και ανάπτυξη δικτύων εμπορίας", δημιουργία "νέων χρηματοδοτικών φορέων και εργαλείων", που είναι εύλογο σε ποιους απευθύνονται.

Για την αγορά,η κυβέρνηση... δεσμεύεται να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική, με δυο λόγια την παραπέρα προώθηση της "απελευθέρωσης" και ουσιαστικά την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

"ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ"
Μηδέν και στην "έκθεση ιδεών"

Προεκλογικού χαρακτήρα αόριστες εξαγγελίες περιλαμβάνει και ο άξονας των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, που αναφέρονται στον τομέα της ποιότητας ζωής.

Αλλά και αυτή η απελπιστική "έκθεση ιδεών" του Κ. Σημίτη δεν μπορεί ούτε καν να βαθμολογηθεί πάνω από τη βάση, καθώς:

  • Υπόσχεται ότι τα μεγάλα έργα υποδομής - ιδιαίτερα αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής - θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής, όταν τουλάχιστον δύο από αυτά (αεροδρόμιο Σπάτων και Περιφερειακή Υμηττού) θα καταστρέψουν τους τελευταίες πνεύμονες που περιβάλλουν την πρωτεύουσα!
  • Μίλησε για "αθηναϊκό υδροκεφαλισμό" και για "μετεμφυλιακή αστυφιλία, που οδήγησε σε πολεοδομικά τερατουργήματα", όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ευθύνονται και αυτές σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της Αθήνας με την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων που εφάρμοσαν, ενώ δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αποκέντρωσης. Παράλληλα, το περιβόητο πακέτο μέτρων "Αττική SOS" έχει βαλτώσει στη λήθη των υπευθύνων, που το εξήγγειλαν μάλιστα ...δύο φορές ως τώρα!
  • Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει Χωροταξικό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, όταν την ίδια στιγμή η πολιτική που ακολουθήθηκε και τα τρία προηγούμενα χρόνια από τους ίδιους, ήταν πολιτική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, καταστροφής των δασών και υποβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος!
  • Υποσχέθηκε την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, όταν επί τρία χρόνια αυτή καρκινοβατεί!
  • Υποσχέθηκε αντιπλημμυρική προστασία σε εκατοντάδες πόλεις, όταν η ίδια η πρωτεύουσα πνίγεται στο κάθε πρωτοβρόχι, ενώ χάνονται ακόμη και τα υπάρχοντα ελάχιστα εξασφαλισμένα κονδύλια, εξαιτίας της ασυγχώρητης καθυστέρησης στην εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί!
  • Υποσχέθηκε προστασία της ελληνικής φύσης και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που και με τις ευλογίες του καταστρέφεται το Πάρκο Ελευθερίας, από τη βουλιμία του Χρ. Λαμπράκη, που τον στηρίζει σκανδαλωδώς.
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ...

Οπως Ισπανία και Ιταλία...

"Ολη η Ευρώπη βρίσκεται στην τροχιά μεγάλων αποφάσεων. Η Ισπανία και η Ιταλία αποφάσισαν, με ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση, ότι δε θα αφήσουν την υπόθεση της ενοποίησης να μεταβληθεί σε προνομιακό χώρο δράσης των ισχυρών και εντείνουν τις πολιτικές ανταπόκρισης στη σύγκλιση...".

Αυτό τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός και ήταν ίσως το πιο συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του, για το τι μέτρα ετοιμάζει για τη "γούνα" μας.

Διότι, ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός που προωθείται στην Ισπανία, προβλέπει μεταξύ άλλων ΠΑΓΩΜΑ μισθών, νέα μείωση των δημόσιων εξόδων για την υγεία και την παιδεία. Παράλληλα, κυβέρνηση και συνδικαλιστική πλειοψηφία, προωθούν από κοινού μέτρα που θα μειώσουν τις συντάξεις και θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλο ένα μέτρο που προωθεί η Ισπανική κυβέρνηση είναι η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και η δραστική επέκταση της προσωρινής... Σε ανάλογους δρόμους πορεύεται και η Ιταλία με τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες κλπ.

Ε, μπορεί να μην γοητεύεται ο Κ. Σημίτης από τέτοιου είδους πολιτικές; "Κοστούμι", αποφάσισε, ότι μας έρχονται!

Περί τεράτων ο λόγος

"Ο Σίσυφος είναι ένα μυθικό τέρας που δε μας ταιριάζει και πρέπει να το αποφύγουμε", είπεν και ελάλησεν ο πρωθυπουργός. Δεν είπε, όμως, ποιο μυθικό τέρας θα μας πήγαινε καλύτερα; Μήπως αυτό της Μέδουσας είναι ό,τι πρέπει, για να συμβολίσει το σημερινό "κοινωνικό" πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής που αυτή υπαγορεύει και που ο πρωθυπουργός θέλει να επιβάλει και μάλιστα σαν "εθνική στρατηγική";

Οπως βολεύει...

Εντελώς... εκσυγχρονιστικά, ο Κ. Σημίτης μας κεραυνοβόλησε με εκείνα περί των "ανιστόρητων οραμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας"... κατατροπώνοντας το "τουρκικό κατεστημένο" και προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της κυβέρνησής του, όχι μόνο για τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, αλλά και για την ισορροπία και την ασφάλεια στην Ανατολ. Μεσόγειο γενικότερα...

Τι να πει ο άνθρωπος, για τα πετρέλαια, για τις πολυεθνικές, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, των Ευρωπαίων και των υπερατλαντικών συμμάχων; Λέγονται αυτά;

Ποια ανεργία;

Τόση αυτοπεποίθηση... έχει ο πρωθυπουργός στην πολιτική της κυβέρνησής του στο μέτωπο της ανεργίας και τόσο μεγάλη προτεραιότητα έχει αυτό το θέμα για τα επιτελεία του, που ούτε για τα μάτια του κόσμου δε θεώρησε σκόπιμο να ρίξει κάποιο, φραστικό, έστω, βάρος. Ετσι, το θέμα αναφέρθηκε εντελώς... παρεμπιπτώντος. Και ανεκδοτολογικά, θα πρέπει να προσθέσουμε, γιατί ο Κ. Σημίτης μπορεί να μη μίλησε για πολιτικές, αλλά θυμήθηκε το προεκλογικό ανέκδοτο, περί της δημιουργίας 180.000 νέων θέσεων εργασίας.

"Γυναικεία ανεργία"

Τις γυναίκες πάντως δεν τις ξέχασε ο πρωθυπουργός. Ετσι, δε φτάνει που επί ΠΑΣΟΚ "βελτιώθηκε ουσιαστικά η θέση της Ελληνίδας στην παραγωγή, στην εκπαίδευση και στην οικογενειακή ζωή"... τώρα θα προωθηθούν και ειδικά προγράμματα για τη "γυναικεία ανεργία"! Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι η μέχρι τώρα φροντίδα του ΠΑΣΟΚ για τις γυναίκες οδήγησε στο γεγονός οι άνεργες γυναίκες να αποτελούν το 59% των ανέργων. Το τι θα γίνει με τη νέα φροντίδα, δε θέλει και πολύ φαντασία για να το καταλάβουμε...

Μ. Ε.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Παρεμπιπτόντως... λίγα λόγια

Παρεμπιπτόντως... αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα της ανεργίας, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν ως ξεχωριστό θέμα στις προγραμματικές δηλώσεις!

Ετσι, η όλη πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της απασχόλησης, παραπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό στην υλοποίηση του ψευδεπίγραφου νόμου 2434/96 για την... ανεργία, που ψηφίστηκε λίγο πριν τις εκλογές και που προβλέπει μεταξύ άλλων: Τη μεταφορά του επιδόματος ανεργίας από τους άνεργους στους βιομηχάνους διά των "μεριδίων εργασίας". Τη συνέχιση της επιχορήγησης των βιομηχανιών για τη δημιουργία "νέων θέσεων εργασίας", όπου κάθε χρόνο σπαταλιούνται δεκάδες δισ. του ΟΑΕΔ χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την ανάληψη από τον ΟΑΕΔ του μεγαλύτερου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την πρόσληψη νέων με 12μηνη σύμβαση. Την επιδότηση της πρακτικής άσκησης των πτυχιούχων σε επιχειρήσεις...

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στο κεφάλαιο για τη "νέα γενιά" υποσχέθηκε - όπως είχε κάνει και προεκλογικά - την επιπλέον προικοδότηση των βιομηχάνων με παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους για την πρόσληψη νέων και πτυχιούχων... μέτρο που - σε συνδυασμό με τα άλλα - θα υπονομεύσει παραπέρα την ήδη δυσχερέστατη θέση των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2000 δεν αποτελεί υπόσχεση, αλλά τεκμηριωμένη πρόβλεψη"! Αυτό, όταν μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας εκτιμά ότι για να επιτύχει ως τότε η Ελλάδα τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα πρέπει στα επόμενα τέσσερα χρόνια να προστεθούν άλλα 300.000 άτομα στον υπάρχοντα αριθμό των ανέργων!

ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν αυξάνονται οι δαπάνες!

Στην ίδια αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση που χάραξε η ΕΕ και ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, αναμένεται να κινηθεί η εκπαιδευτική πολιτική της "νέας" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δίνοντας μια πρώτη γεύση ο πρωθυπουργός, τόνισε - εμμέσως πλην σαφέστατα - ότι δε θα προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Θα αυξηθούν όμως οι δαπάνες των γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Αυτές τις δαπάνες προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της παιδείας, με την επιβολή διδάκτρων, τη συμμετοχή των γονιών στα έξοδα λειτουργίας των σχολείων, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων κλπ.

Ειδικότερα για το Λύκειο τόνισε ότι "πρέπει να πάψει να είναι απλός προθάλαμος για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ", κάτι που πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέψευσε, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει στην καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, κλείνοντας τα αυτιά σε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης που τάχτηκαν εναντίον του. Το ίδιο επιδεικτικά αγνοεί η νέα κυβέρνηση και τους φορείς εκείνους που τάχθηκαν ενάντια στο ΕΣΥΠ, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει το όργανο "για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση".

Τέλος, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, του οποίου ορισμένα μόνο σημεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολών στο όνομα της ευελιξίας, την αξιολόγηση από ξένους εμπειρογνώμονες κλπ.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κοροϊδία...

Την πολιτική κοροϊδία των αγροτοκτηνοτρόφων από την κυβέρνηση, επιβεβαίωσαν χτες βράδυ τα λιγοστά λόγια που "αφιέρωσε" ο πρωθυπουργός, στον κόσμο της υπαίθρου. Στο οικείο χωρίοεπικαλέστηκε τους πόρους του Β Πακέτου Ντελόρ, που διατίθενται για τη γεωργία και την αλιεία και αναφέρθηκε σε χιλιοειπωμένα πράγματα, όπως ο εκσυγχρονισμός, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η βελτίωση των υποδομών. Επίσης, έκανε λόγο για φορολογικές απαλλαγές στους νέους αγρότες και προγράμματα κατάρτισης... των αγροτών.

Οσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αυτή περιορίζεται στη συνέχιση της υλοποίησης των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και όσων επιβάλλει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και που αποδεδειγμένα οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό τη μικρομεσαία αγροτιά. Τα παραπάνω ο πρωθυπουργός τα ονόμασε αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία τράπεζας γης, που σημαίνει ότι τα χωράφια που θα εγκαταλείπουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ή θα κατάσχονται λόγω χρεών, στη συνέχεια θα μισθώνονται ή θα πωλούνται σε εταιρίες και μεγαλοαγρότες, που θα καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, που μεταφράζεται σε νέο χαράτσι για τους αγρότες. Κι αυτό γιατί στο σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, οι αγρότες θα καλούνται να πληρώσουν εισφορές ισόποσες με αυτές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, για να πάρουν όμως συντάξεις πολύ μικρότερες από τις κατώτερες συντάξεις των δύο αυτών ταμείων.

Με τρία πρόσωπα η αντίδραση της ΝΔ

Με δηλώσεις στελεχών που καλύπτουν τις ξεχωριστές τάσεις της, αντέδρασε η ΝΔ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οπως συνηθίζεται μετά την εκλογή νέου αρχηγού, δηλώσεις έκαναν και ο Μ. Εβερτ και ο Γ. Σουφλιάς, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "ποτέ στο παρελθόν, στην αίθουσα της Βουλής, δε χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος για να μην λεχθεί τίποτα". Από την πλευρά του, ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν άτολμες και γενικόλογες και απέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις που χρειάζονται.

"Ο κ. Σημίτης περιέγραψε πράγματι τη σημερινή πραγματικότητα κατά τρόπο εξαίρετο", δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε για το λόγο του πρωθυπουργού:"Περιέγραψε πολύ δυνατά τον κίνδυνο που έχει η Ελλάς να περιθωριοποιηθεί και να μην ακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ενωμένη Ευρώπη και γενικότερα. Αλλά στα συγκεκριμένα μέτρα ήταν τραγικά αδύνατος. Δεν απετόλμησε, όχι να προτείνει λύσεις, ούτε καν να μνημονεύσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Κρίμα. Περίμενα κάτι καλύτερο".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, στη δική του δήλωση, είπε ότι ο πρωθυπουργός "μίλησε σαν να μην υπάρχουν οι χαμένοι κύκλοι εξουσίας του ΠΑΣΟΚ για τα τελευταία 15 χρόνια. Μίλησε για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που προκάλεσε την απόσταση και την καθυστέρηση της χώρας, με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ