ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος της τύχης οι χιλιάδες σεισμοπαθείς

Τεράστιες οι ζημιές, όπως δείχνουν οι αυτοψίες

Μέρα τη μέρα αποκαλύπτεται ότι το μέγεθος των καταστροφών είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Αυτό πιστοποιείται πλέον τόσο από τις καταγραφές και αυτοψίες που πραγματοποιούν τα συνεργεία μηχανικών των δήμων και του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τις ομολογίες και εκμυστηρεύσεις κυβερνητικών στελεχών. Κάποιοι μάλιστα ανεβάζουν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ακόμη και από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, σε μερικές εκατοντάδες δισ. δρχ.

Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της στιγμής είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι και τα μεγάλα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στο Μενίδι και τα Α. Λιόσια, όπου το πρόβλημα έχει μαζικές διαστάσεις, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι σκηνές δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων επιτείνει τα προβλήματά τους, ενώ ακόμη και αυτό το ψευτοβοήθημα των 200.000 δραχμών παραμένει άφαντο, καθώς χτες παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές μπάχαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ολα αυτά γεμίζουν οργή και αγανάκτηση τους σεισμοπαθείς.

Ταυτόχρονα, με τους ίδιους ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι έλεγχοι των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τις αυτοψίες που είχαν διενεργήσει τα 300 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, έως τη μέρα δηλαδή που ανακοινώθηκαν επίσημα στοιχεία, το ποσοστό των κτιρίων που έχουν πάθει προσωρινές ή ολικές καταστροφές ανέρχεται σταθερά στο 55% όσων εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, μέχρι προχτές το βράδυ είχαν γίνει 14.974 αυτοψίες σε 24 δήμους, τα αποτελέσματα των οποίων είναι:

  • Κατοικήσιμα (πράσινο χρώμα) κρίθηκαν 6.696,ποσοστό 45%.
  • Προσωρινά ακατοίκητα,δηλαδή επισκευάσιμα (κίτρινο χρώμα), κρίθηκαν 5.951,ποσοστό 40%.
  • Κατεδαφιστέα (κόκκινο χρώμα) κρίθηκαν 2.327, ποσοστό 15%.

Αν οι έλεγχοι εξακολουθήσουν να δίνουν τα ίδια ποσοστά και τις επόμενες μέρες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι τα κτίρια που θα πρέπει να κατεδαφιστούν ή να ανακατασκευαστούν εξ αρχής θα ξεπεράσουν τα 15.000,ενώ αυτά που θα χρειαστούν σημαντικές επισκευές προκειμένου να ξανακατοικηθούν θα ξεπεράσουν τα 50.000.

Αναλυτικότερα ανά δήμο (σε παρένθεση το σύνολο των κτιρίων που είχαν ελεγχθεί) η κατάσταση είχε ως εξής, με βάση τις αυτοψίες που είχε πραγματοποιήσει μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ:

  • Αγ. Ανάργυροι: (207) κατεδαφιστέα 9, επισκευάσιμα 39, κατοικήσιμα 159.
  • Αθήνα: (1.124) κατεδαφιστέα 133, επισκευάσιμα 413, κατοικήσιμα 578.
  • Αιγάλεω: (8) κατεδαφιστέο 1, επισκευάσιμα 6, κατοικήσιμο 1.
  • Μαρούσι: (4) και τα τέσσερα κατοικήσιμα.
  • Ανω Λιόσια: (3.251) κατεδαφιστέα 937, επισκευάσιμα 1.095, κατοικήσιμα 1.219.
  • Ασπρόπυργος: (97) κατεδαφιστέα 8, επισκευάσιμα 25, κατοικήσιμα 64.
  • Μενίδι: (2.181) κατεδαφιστέα 276, επισκευάσιμα 1.031, κατοικήσιμα 874.
  • Ελευσίνα: (179) κατεδαφιστέα 24, επισκευάσιμα 91, κατοικήσιμα 64.
  • Ζεφύρι: (1.079) κατεδαφιστέα 114, επισκευάσιμα 549, κατοικήσιμα 416.
  • Θρακομακεδόνες: (242) κατεδαφιστέα 73, επισκευάσιμα 95, κατοικήσιμα 74.
  • Ιλιον: (557) κατεδαφιστέα 84, επισκευάσιμα 252, κατοικήσιμα 221.
  • Καματερό: (226) κατεδαφιστέα 100, επισκευάσιμα 75, κατοικήσιμα 51.
  • Κηφισιά: (198) κατεδαφιστέα 62, επισκευάσιμα 96, κατοικήσιμα 40.
  • Λυκόβρυση: (258) κατεδαφιστέα 9, επισκευάσιμα 100, κατοικήσιμα 149.
  • Νίκαια: (600) κατεδαφιστέα 20, επισκευάσιμα 150, κατοικήσιμα 430.
  • Μεταμόρφωση: (601) κατεδαφιστέα 61, επισκευάσιμα 278, κατοικήσιμα 262.
  • Ν. Ερυθραία: (144) κατεδαφιστέο κανένα, επισκευάσιμα 56, κατοικήσιμα 88.
  • Ν. Ιωνία: (919) κατεδαφιστέα 142, επισκευάσιμα 459, κατοικήσιμα 318.
  • Ν. Φιλαδέλφεια: (1.138) κατεδαφιστέα 124, επισκευάσιμα 503, κατοικήσιμα 511.
  • Ν. Χαλκηδόνα: (281) κατεδαφιστέα 13, επισκευάσιμα 106, κατοικήσιμα 162.
  • Ν. Ηράκλειο: (9) κατεδαφιστέο κανένα, επισκευάσιμα 4, κατοικήσιμα 5.
  • Πετρούπολη: (972) κατεδαφιστέα 85, επισκευάσιμα 311, κατοικήσιμα 576.
  • Πεύκη: (74) κατεδαφιστέα 3, επισκευάσιμα 33, κατοικήσιμα 38.
  • Χαϊδάρι: (625) κατεδαφιστέα 49, επισκευάσιμα 184, κατοικήσιμα 392.Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής διαβεβαίωσε χτες ότι οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δε φαίνεται εφικτό, παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς μέχρι χτες οι αιτήσεις σεισμοπλήκτων για αυτοψίες ξεπερνούσαν τις 100.000.

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των συνεργείων των μηχανικών θα ξεκινήσουν σε δύο βδομάδες. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν και προκειμένου να καθοριστούν τα κτίρια που πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν για λόγους ασφαλείας. Η κατεδάφιση των κτιρίων αυτών θα γίνει από τις νομαρχίες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν για το σκοπό αυτό.

Καταγγελίες για εκμετάλλευση

Κρούσματα εκμετάλλευσης των σεισμοπλήκτων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, όχι πάντως από μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της Νομαρχίας Αθηνών, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχία Αθηνών.

"Είναι προφανές - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, των νομαρχιών και των δήμων ουδεμιάς απολύτως αποζημίωσης δικαιούνται κατά τις αυτοψίες που διενεργούνται - στα πλαίσια της ενάσκησης των καθηκόντων τους και με την ιδιότητά τους αυτή - και ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα οποιαδήποτε περίπτωση αναφέρεται σε αξίωση καταβολής αμοιβής από πρόσωπο που επικαλείται τέτοια ιδιότητα".

Να προσθέσουμε ότι με επείγουσα εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Η. Μπεριάτος ζητά από όλες τις νομαρχίες της Αττικής, καθώς και όλους τους δήμους, να καταγράψουν το ταχύτερο δυνατό τα αξιόλογα παραδοσιακά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και στα οποία θα γίνουν αυτοψίες από ειδικευμένα συνεργεία του υπουργείου.

ΜΕΝΙΔΙ
Φούντωσε η αγανάκτηση στην πόλη των χαλασμάτων

Συγκροτήθηκε χτες η πρώτη επιτροπή αστέγων

Το Μενίδι μεταβλήθηκε σε πόλη των χαλασμάτων, της ανθρώπινης απόγνωσης και του πόνου. Ζει τις συνέπειες της αυθαιρεσίας του κυκλώματος που λυμαίνεται τον τομέα της κατοικίας, που έχει πλουτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλευόμενο την ανάγκη των φτωχών μεροκαματιάρηδων να βρουν μια κεραμίδα, να στεγάσουν τις ελπίδες, τους καημούς, τις χαρές και τις λύπες τους. Τέσσερις μέρες από τότε που χτύπησε ο Εγκέλαδος και η κατάσταση για τη ζωή των χιλιάδων αστέγων σεισμοπαθών της πόλης δεν έχει βελτιωθεί ούτε στοιχειωδώς, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες τη δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο.

Οι σκηνές που ήρθαν στην πόλη δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες και υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, από αυτούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, που δεν είχαν την "τύχη" και το μέσο να τις προμηθευτούν και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε πρόχειρα καταλύματα που έφτιαξαν οι ίδιοι.

Αν σε αυτά έρθει να προστεθεί η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων, τα προβλήματα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η κοροϊδία των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την... ανακούφιση των πληγέντων είναι πλέον πασιφανής. Παρά ταύτα το επίδομα - κοροϊδία των 200.000 δρχ. είναι για τους ανθρώπους αυτούς μια ανάσα, που στοιχίζει πολύ κόπο και ταλαιπωρία για να καταφέρουν, αν τελικά αντέξουν, να πάρουν.

Οι κάτοικοι αντιδρούν

Χτες η εικόνα που επικρατούσε στη Νομαρχία και το Δημαρχείο της πόλης ήταν αυτή του "αλαλούμ" και της διαμάχης για το ποιος θα καρπωθεί... τη δόξα να δώσει το επίδομα. Αντικρουόμενες απόψεις από τους δύο φορείς, διαφορετικές πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του πενιχρού επιδόματος. Το κτίριο της Υπονομαρχίας της Αν. Αττικής, που σημειωτέον έχει το κίτρινο χρώμα (δηλαδή έχει κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμο), πολιορκείται από κόσμο. Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων τα σπίτια έχουν βγει ακατάλληλα ή προσωρινά ακατάλληλα και όπως μας κατάγγειλαν πολλοί από αυτούς, παρόλο που έχουν περάσει οι μηχανικοί, δεν έχουν την απαραίτητη γνωμάτευση. Μέχρι και η προμήθεια αυτής της γνωμάτευσης γίνεται ψηφοθηρικά, προϋπόθεση το απαραίτητο "μέσο", ο γνωστός και ο ημέτερος της δημοτικής αρχής.

Ο κόσμος έχει καταντήσει μπαλάκι από τη Νομαρχία στο Δήμο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να γίνει από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ο χαρακτηρισμός των κατοικιών και παρατηρείται έλλειψη στα έντυπα που διατίθενται στο δημαρχείο της πόλης για την καταβολή του επιδόματος. Αυτή η ανοργανωσιά είχε ως αποτέλεσμα ούτε ένα κάτοικος να μην έχει καταφέρει να πάρει την περιβόητη επιταγή για το επίδομα, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων.

Η αγανάκτηση πολλές φορές φουντώνει, το δίκιο ξεχειλίζει και πλέον τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Οι κάτοικοι αρχίζουν σιγά - σιγά να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους για να πάρουν ό,τι δικαιούνται, έστω και αν πρόκειται για το επίδομα - κοροϊδία. Ετσι χτες προχώρησαν σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα. Απέκλεισαν για πολλές ώρες την οδό Αριστοτέλους μέχρι την Αγία Τριάδα και απαίτησαν να γίνει συνάντηση με το δήμαρχο. Δημιουργώντας μια Επιτροπή Κατοίκων,κατάφεραν να συναντηθούν με τον αντιδήμαρχο και να αποσπάσουν δέσμευση ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για το επίδομα και για τις άλλες ανάγκες, σκηνές κλπ. Επίσης σε μια στιγμή ένας από τους σεισμόπληκτους στην Αγία Τριάδα ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του και απειλούσε με αυτοκτονία, αν δε συναντηθεί με τη δημοτική αρχή. Τελικά δέχτηκε να κατέβει, όταν πήρε τη διαβεβαίωση ότι τα αιτήματά του θα γίνουν δεκτά.

Στην οδό Σωκράτους συναντήσαμε τον Δημήτρη Πάσχο με τη σύζυγό του, που περιμένουν και αυτοί βοήθεια. Ο άντρας εργάζεται σε φούρνο στην Ερυθραία και έχει χάσει μεροκάματα είτε για να φυλάει το σπίτι του είτε για να περιμένει τις επιτροπές των ζημιών. Οι γείτονές του αγανακτισμένοι αναρωτιούνται πού πάνε τα λεφτά από την άγρια φορολόγηση και τα δημοτικά χαράτσια, όταν σε μια δύσκολη στιγμή μένουν ουσιαστικά αβοήθητοι. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί αφορμή για σκεπτικισμό το νεόκτιστο δημαρχιακό μέγαρο, ένα πράγματι εντυπωσιακό νεόκτιστο κτίριο, που σύμφωνα με την ταμπέλα απ' έξω στοίχισε δύο δισεκατομμύρια δραχμές και που φαίνεται ανέπαφο, μέσα σε ένα Μενίδι που έχει γεμίσει κόκκινους σταυρούς και σκηνές.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Την ερχόμενη βδομάδα οι επισκευές

Την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων οι απαραίτητες εργασίες επισκευής σχολικών κτιρίων που υπέστησαν ζημιές, σε 11 Δήμους της Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ΟΣΚ, όπου δε συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από τις χτεσινές αυτοψίες, στα 336 σχολεία ελέγχθηκαν τα 270 και από αυτά 169 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές, 83 είχαν εκτεταμένες ζημιές στους σοβάδες και τους τοίχους, 18 είχαν βλάβες στο σκελετό του κτιρίου, ενώ κανένα δεν είχε κριθεί κατεδαφιστέο.

Σύμφωνα με τον ΟΣΚ, το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών εντοπίζεται σε βλάβες στις τοιχοποιίες και τους σοβάδες, κυρίως σε σχολεία χτισμένα πριν τη δεκαετία του '70. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ήταν μισθωμένα, πράγμα που γεννά το ερώτημα με ποιες προδιαγραφές νοικιάζεται ένα κτίριο για να στεγάσει σχολείο.

  • Στα Ανω Λιόσια έγινε αυτοψία και στα 20 σχολεία της περιοχής, από τα οποία τα 10 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές, στα 9 παρουσιάστηκαν εκτεταμένες ζημιές, εκ των οποίων τα 2 είναι ενοικιαζόμενα και σε ένα, που είναι και ενοικιαζόμενο, υπάρχουν βλάβες στο σκελετό.
  • Στο Μενίδι έγινε αυτοψία στα 65 από τα 67 σχολεία. Τα 42 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές, τα 16 έχουν εκτεταμένες ζημιές - 10 από αυτά είναι μισθωμένα - και σε 7 σχολεία, εκ των οποίων τα 5 είναι μισθωμένα, βρέθηκαν βλάβες στον φέροντα οργανισμό.
  • Στο Ζεφύρι από τα 10 σχολεία της περιοχής, τα 9 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση και σε 1 (γυμναστήριο) σημειώθηκαν βλάβες στον φέροντα οργανισμό.
  • Στο Ιλιον από τα 78 σχολεία έγινε αυτοψία στα 36. Τα 17 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, τα 17 έχουν εκτεταμένες ζημιές και 2 με βλάβες στο σκελετό του κτιρίου.
  • Στο Καματερό στα 23 σχολεία που υπάρχουν συνολικά στο δήμο, τα 13 κρίθηκαν κατάλληλα, τα 8, εκ των οποίων τα 2 είναι ενοικιαζόμενα, έχουν εκτεταμένες ζημιές στις τοιχοποιίες και τους σοβάδες και τα 2 σχολεία έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό.
  • Στην Κηφισιά από τα 23 σχολεία, που υπάρχουν συνολικά στο δήμο και έγινε αυτοψία, τα 18 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές, τα 4 - από τα οποία το ένα είναι ενοικιαζόμενο - έχουν εκτεταμένες ζημιές και 1 που είναι μισθωμένο έχει βλάβες στο φέροντα οργανισμό.
  • Στο Δήμο Μεταμόρφωσης από τα 19 σχολεία, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα 17. Τα 11 από αυτά κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές και σε 6 σχολεία διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε επιχρίσματα και τοιχοποιίες.
  • Στη Ν. Ερυθραία και τα 7 σχολεία του δήμου κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση.
  • Στη Ν. Ιωνία από τα 54 σχολεία ο ΟΣΚ έκανε αυτοψία στα 45. Τα 34 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, στα 9 από τα οποία τα 2 είναι ενοικιαζόμενα διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και 2 ενοικιαζόμενα έχουν βλάβες στο φέροντα οργανισμό.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια από τα 31 σχολεία έγινε αυτοψία στα 20. Τα 5 σχολεία κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές, στα 13, εκ των οποίων το ένα είναι ενοικιαζόμενο, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές και σε 2 σχολεία υπάρχουν βλάβες στο σκελετό του κτιρίου.
  • Στο Δήμο Φυλής έγινε έλεγχος και στα 4 σχολεία της περιοχής. Τα 3 κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση με μικροεπισκευές και σε 1, το οποίο είναι ενοικιαζόμενο, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στους σοβάδες και την τοιχοποιία.
Οι 99 νεκροί

Μέχρι χτες το βράδυ είχαν διακομιστεί 99 νεκροί στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τον κατάλογο του υπουργείου Υγείας:

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν οι:

Καβαλίτη Ελένη,6 ετών

Φαρμαζέβα Ναρκίσα,12 ετών

Μετζελόπουλος Δημήτριος,65 - 70 ετών

Βρεττός Ιωάννης,41 ετών

Παπαντωνοπούλου - Λεκρού Βασιλική,30 ετών

Σασσαρίδης Χαράλαμπος,38 - 40 ετών

Πρίφτης Μάριος,1,5 ετών

Κασιμάτη Ντίνα

Παπαργύρης Βασίλειος,39 ετών (από Μενίδι)

Αναπολιτάκη Καριοφυλλιά,55 ετών

Αγγελοπούλου Δέσποινα

Κωνσταντινίδης Ελευθέριος,85 ετών

Λήμνος Ιωάννης

Τσίτουρας (RICOMEX)

Στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού":

Τσαβαλίδου Δέσποινα,5 ετών

Γούντη Πολυξένη,14 ετών

Κατσαρού Αθανασία,2 ετών

Μαχμουτάι,6 - 8 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων

Στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα":

Μπάκας Χρήστος,5,5 ετών

Καισείρογλου Δέσποινα,70 ετών

Φιλαμέγγας Δημήτρης του Αλεξ.,32 ετών

Χονδράκης Σπυρίδων - Γεώργιος του Επαμεινώνδα

Μπερδέκας Γεώργιος

Μιχαηλίδης Ευάγγελος,19 ετών

Τσούμου Βασιλική,99 ετών

Μαυρίδης Χαρίλαος,20 ετών

Φυσάκης Εμμανουήλ,25 ετών

Αβράμη Βάσω,46 ετών

Νικολέτη Παρασκευή,14 ετών

Στο νοσοκομείο "ΕΛΠΙΣ":

Μιχαηλίδης Σάββας,50 ετών (από Μενίδι)

Στο νοσοκομείο "Θριάσιο":

Θανάση Μαρία,17 ετών

Σκούμπας Γεώργιος - Σπύρος,65 ετών

Διασάκου Φρόσω,26 ετών

Σπυράκος Θωμάς,15 ετών

Στο νοσοκομείο Πατησίων:

Φυτάς Ευάγγελος,2,5 ετών

Αμντήν Τζοϊνούλ,25 ετών

Δήμητρα Αντωνοπούλου του Χρήστου,25 ετών (από RICOMEX)

Στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος":

Τασούλης Ιωάννης,53 ετών

Μαρδύρης Δήμος,21 ετών

Παπαδόπουλος Γρηγόριος του Ιορδάνη,29 ετών

Αγγελοπούλου Ασημίνα,27 ετών

Σταθοπούλου Ιωάννα,25 - 30 ετών

Καλαβριτινού Κωνσταντίνα,30 ετών

Χατζηαναστασίου Δημήτριος,(περίπου 40 ετών)

Καφές Σωτήριος,70 ετών

Στο νοσοκομείο Νίκαιας:

Κοπάνος Δημήτρης,55 ετών

Κυζιρίδης Ιωάννης,42 ετών

Στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα":

Μουλίνου Ευαγγελία

Δρούτσας Παναγιώτης

Λυκούρη Αικατερίνη,77 ετών

Στο νοσοκομείο "Σωτηρία":

Πολυκανδριώτης Παναγιώτης,67 ετών

Στο νοσοκομείο "Απολλώνειο":

Γιαννοπούλου Πωλίνα,12 ετών

Στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ:

Γιαννοπούλου Ειρήνη,8 ετών (από Φιλαδέλφεια)

Πανούσης Γεώργιος,81 ετών (από ανακοπή καρδιάς)

Ταλάντης Ευάγγελος περίπου 38 ετών

Σωτηροπούλου Φρειδερίκη

Σταύρου Αγγελική

Στο νοσοκομείο "Λαϊκό":

Παλαιοπάνος Στέλιος

Κωνσταντέλος Γεώργιος,38 ετών

Παπαδοπούλου Αθηνά (από RICOMEX)

Ζαφείρης ή Παφείρης Ηλίας

Ασπιώτης Χαράλαμπος

Καρανίκας Παντελής

Θεοχαρόπουλος Κωνσταντίνος

Θεοδωρίδου Παρίσα

Παπαθωμάς Χρήστος

Γεωργακάκος Γεώργιος (Αγία Τριάδα Μενιδίου)

Γεωργακάκου Θεοδώρα (Αγία Τριάδα Μενιδίου)

Ξουραφά - Κωνσταντέλου Φωτεινή

Θεοχαρόπουλος Ιωάννης,17 ετών

Μηλαϊτης Ανδρέας,32 ετών

Φώτος Βασίλειος,18 ετών

Μπερδέκα Ελένη

Σπυριδάκος Κων/νος 50 ετών

Παπασταματίου Κων/νος

Τζάκης Χαράλαμπος,33 ετών

Κοντού Βασιλική - Αλεξάνδρα,21 ετών

Γεωργακάκου Μαρία

Πετρόπουλος

Παπαζαφειρόπουλος

Κουτρόπουλος Χριστόφορος,33 ετών

Σωτηρόπουλος Δημήτριος,65 ετών

Παπαδόπουλος Γεώργιος,37 ετών

Δαρδαμάνη Κωνσταντίνα

Κότα Σωτηρία,14 ετών

Λαζαρίδης Ιωάννης,14 ετών

Στο 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ

Καπόπουλος Διονύσιος 30 ετών

Γραμματέα Βασιλική,43 ετώψν FARAN

Στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ"

Αποστόλου Βασιλική

Σακέτου Ευγενία,68 ετών

Τσαπρούνη Αργυρώ,38 ετών

Στο νοσοκομείο "Σισμανόγλειο"

Καρδάση Αναστασία,70 ετών

Γαβριελάτου Μαρίνα,30 ετών

Ροδάνου Μαίρη

Παπαθωμά Μαρία,16 ετών

Παντελή Ευφροσύνη

Κορρέ (RICOMEX - αγνώστων λοιπών στοιχείων)

Στο 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ

Τριανταφύλλου Στέργιος 34 ετών

Στο "Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ερυθρός Σταυρός"

Κωνσταντοπούλου Αθηνά 24 ετών.

Συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα, αλλά τα σωστικά συνεργεία σύμφωνα με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους και θα συνεχίσουν να δίνουν σκληρή μάχη με το χρόνο μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Κάτω από τα χαλάσματα παρέμεναν ακόμα 37 εγκλωβισμένοι, εκ των οποίων οι εφτά ήταν ήδη νεκροί (τρεις στη "Ρικομέξ" και από δυο στη "Φαράν" και στο "Φουρλή"). Στο κατεστραμμένο εργοστάσιο της "Ρικομέξ" υπήρχαν τουλάχιστον 22 αγνοούμενοι. Τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν να ανοίξουν τούνελ και πηγάδια από πολλά σημεία, καθώς ο όγκος των χαλασμάτων ήταν τεράστιος και δεν επέτρεπε εύκολη πρόσβαση προς τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού τους.

Ο Π. Φούρλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους 32 αγνοούμενους να μην έχουν χάσει τη ζωή τους. Η εμπειρία από άλλους σεισμούς, όπως είπε, έχει δείξει ότι βρέθηκαν επιζώντες μετά από έξι και εφτά μέρες και γι' αυτό η απομάκρυνση των χαλασμάτων γινόταν με ιδιαίτερη προσοχή. Ο υπαρχηγός του ΠΣ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μπουν οι μπουλντόζες, λέγοντας χαρακτηριστικά αποτελεί ιερό καθήκον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να σέβεται τον άνθρωπο είτε είναι στη ζωή είτε όχι. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 75 νεκρούς και διέσωσαν συνολικά 85 εγκλωβισμένους.

Το ένα από τα δυο τουρκικά συνεργεία αναχώρησε χτες για την Τουρκία, ενώ το άλλο εξακολουθούσε να υποστηρίζει το έργο των Ελλήνων διασωστών, καθώς έχει εκπαιδευτεί στην ασφαλή απομάκρυνση των ερειπίων, χωρίς δηλαδή να αυξάνει ο κίνδυνος μετατόπισης των τσιμεντένιων όγκων που εξακολουθούν να σκεπάζουν τους εγκλωβισμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ