Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα, αλλά τα σωστικά συνεργεία σύμφωνα με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους και θα συνεχίσουν να δίνουν σκληρή μάχη με το χρόνο μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Κάτω από τα χαλάσματα παρέμεναν ακόμα 37 εγκλωβισμένοι, εκ των οποίων οι εφτά ήταν ήδη νεκροί (τρεις στη "Ρικομέξ" και από δυο στη "Φαράν" και στο "Φουρλή"). Στο κατεστραμμένο εργοστάσιο της "Ρικομέξ" υπήρχαν τουλάχιστον 22 αγνοούμενοι. Τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν να ανοίξουν τούνελ και πηγάδια από πολλά σημεία, καθώς ο όγκος των χαλασμάτων ήταν τεράστιος και δεν επέτρεπε εύκολη πρόσβαση προς τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού τους.

Ο Π. Φούρλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους 32 αγνοούμενους να μην έχουν χάσει τη ζωή τους. Η εμπειρία από άλλους σεισμούς, όπως είπε, έχει δείξει ότι βρέθηκαν επιζώντες μετά από έξι και εφτά μέρες και γι' αυτό η απομάκρυνση των χαλασμάτων γινόταν με ιδιαίτερη προσοχή. Ο υπαρχηγός του ΠΣ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μπουν οι μπουλντόζες, λέγοντας χαρακτηριστικά αποτελεί ιερό καθήκον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να σέβεται τον άνθρωπο είτε είναι στη ζωή είτε όχι. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 75 νεκρούς και διέσωσαν συνολικά 85 εγκλωβισμένους.

Το ένα από τα δυο τουρκικά συνεργεία αναχώρησε χτες για την Τουρκία, ενώ το άλλο εξακολουθούσε να υποστηρίζει το έργο των Ελλήνων διασωστών, καθώς έχει εκπαιδευτεί στην ασφαλή απομάκρυνση των ερειπίων, χωρίς δηλαδή να αυξάνει ο κίνδυνος μετατόπισης των τσιμεντένιων όγκων που εξακολουθούν να σκεπάζουν τους εγκλωβισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ