Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπαλάκι" τα επιδόματα

Με τα νεύρα των σεισμόπληκτων, αλλά και όλων που βιώνουν το δράμα τους, φαίνεται ότι "παίζουν" οι αρμόδιοι. Ενα απίστευτο "μπάχαλο" επικρατούσε χτες, υποτίθεται, πρώτη μέρα καταβολής του "φιλοδωρήματος" των 200.000 δραχμών, τόσο στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιών, όσο και στις καρέκλες κυβερνητικών παραγόντων. Κι αυτό γιατί κάποιοι αποφάσισαν τελευταία στιγμή να αλλάξουν τον τόπο και τον χρόνο καταβολής του επιδόματος.

Από το πρωί, υπουργοί της κυβέρνησης έψαχναν τρόπο, ώστε τα επιδόματα να μην χορηγούνται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών, αλλά από τους Δήμους. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης, εγκάλεσε τις Νομαρχίες και τους Δήμους, γιατί δε συνεργάζονται.

Ετσι κι ενώ ήδη από προχτές το βράδυ είχαν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί από τη Νομαρχία Αθηνών τα σημεία, στα οποία μπορούσαν να προσέρχονται οι δικαιούχοι, υφυπουργοί Εσωτερικών και Πρόνοιας, την εγκαλούσαν ουσιαστικά ότι αρνήθηκε να συγκροτήσει συνεργεία. Καταγγελίες στις οποίες απάντησε αργότερα, με συνέντευξη Τύπου, η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα, λέγοντας ότι "δεν εκδηλώσαμε καμία άρνηση ή αδιαφορία και προχωρήσαμε στη συγκρότηση δύο συνεργείων στη Ν. Φιλαδέλφεια και το Περιστέρι". Η ίδια ακολούθως κατήγγειλε πως ενώ χτες ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Γρεντζελιάς, την ευχαριστούσε για τα συνεργεία, ακολούθως την κατακεραύνωνε και υμνούσε τον πρωθυπουργό για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού! Ουσιαστικά, έδινε "πάσα" στον Κ. Σημίτη να καλύψει την ανικανότητα συντονισμού της κυβέρνησης, τώρα που αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες, "ρίχνοντάς" τα στις Νομαρχίες. Κάτι, βέβαια, που είχε ξεκινήσει και συνεχίζει η υπουργός Εσωτερικών, διατυμπανίζοντας πως οι τοπικές αρχές πάσχουν από οργάνωση. Η ίδια, μάλιστα, ήταν αυτή που ανακοίνωνε ότι το επίδομα θα δοθεί από τις Νομαρχίες, για να το "αλλάξει" τελευταία στιγμή ο υφυπουργός Πρόνοιας, "ραβδίζοντας" και πάλι την Αυτοδιοίκηση. Με το ίδιο έγγραφο του Θ. Κοτσώνη, μάλιστα, προστίθεται ακόμα ένα δικαιολογητικό που θα πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι, αυτό της υπεύθυνης δήλωσης ότι το σπίτι που διέμεναν αποτελεί κύρια κατοικία.

Μέχρι χτες το μεσημέρι, στις τέσσερις Διευθύνσεις της Νομαρχίας Αθηνών είχαν χορηγηθεί 550 περίπου επιδόματα. Αναστάτωση δημιουργήθηκε στην υπηρεσία της Καλλιθέας, όπου οι πιστώσεις ήταν λιγότερες από αυτούς που προσήλθαν, με αποτέλεσμα σε όσους το σπίτι ήταν "κόκκινο" να δίνουν 200.000 δραχμές και σε όσους "κίτρινο" 100.000.

Στη Δυτική Αττική, όπως μας είπε ο νομάρχης, Π. Παπαπέτρου,χτες ξεκίνησαν να δίνονται στη Μαγούλα. Ενώ αν αύριο Κυριακή ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, θα δίνονται σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Από Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγησή τους στους δικαιούχους πληγέντες των Α. Λιοσίων, Φυλής και Ζεφυρίου. Μέχρι το μεσημέρι, στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής είχαν δοθεί 62 επιδόματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ