Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Τυχεροί" οι σεισμοπαθείς για την κυβέρνηση

"Αν κάποιος στο σεισμό έχασε το σπίτι του αλλά ο ίδιος έζησε, είναι πολύ τυχερός γιατί με τα μέτρα μας θα ξανακτίσει το σπίτι του, σχεδόν τζάμπα". Η φράση ανήκει σε υπουργό. Το ρεσιτάλ ξεδιαντροπιάς το έδωσε ο εν λόγω κύριος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που κατέληξε στην... εξειδίκευση, αλλά και στο κουτσούρεμα των μέτρων - δήθεν στήριξης των σεισμοπαθών.

Η πρόκληση προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού και τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους, αποκαλύπτει την αθλιότητα των κυβερνώντων και τις κλίμακες αξιών του καθένα τους για την καταστροφή που υπέστησαν οι λαϊκές συνοικίες της Αθήνας. Παράλληλα, υποδηλώνουν το θράσος αυτών που ζουν στις βίλες των βορείων προαστίων και που χαρακτηρίζουν τυχερούς εκείνους που έχασαν το βιος τους και τους οποίους η κυβέρνηση υποτίθεται πως τους ξαναχτίζει σπίτι με... 120 χιλιάρικα το τετραγωνικό. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο, θρηνώντας για δεκάδες νεκρούς και ψάχνοντας εναγωνίως για το εξής δυσεύρετο: μία σκηνή!

Ετσι, χθες το μεσημέρι εκατοντάδες σεισμοπαθείς συνωστίζονταν σε Νομαρχίες και Δήμους και ανακάλυπταν μύρια εμπόδια στο να πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200.000 δραχμών, που τους είχε τάξει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους... νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, δήλωνε ότι:

- Το κόστος ζημιών ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, που θα κατανεμηθούν σε "βάθος χρόνου". Το κόστος είναι "βατό" για την εθνική οικονομία και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από οικονομικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση και του τελευταίου εγκλωβισμένου, ενώ θα δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου των κτιρίων, που κατασκευάζουν οι ιδιωτικές εταιρίες.

- Οι πληγέντες συνταξιούχοι θα ενισχυθούν έκτακτα με 120.000 δραχμές.

- Αν στο σεισμό σκοτώθηκε κάποιος ενώ εργαζόταν, το γεγονός θα θεωρηθεί εργατικό ατύχημα και η οικογένειά του θα ενισχυθεί με τρία εκατομμύρια δραχμές από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, η οικογένεια θα έχει και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του θανόντος.

- Οσοι αναγκαστούν να νοικιάσουν σπίτι ή να φιλοξενηθούν και να συγκατοικήσουν σε άλλο σπίτι, θα ενισχυθούν με επίδομα "ενοικίου" ή "συγκατοίκησης" που θα ισχύει για διάστημα έξι μηνών, ύψους 80.000 δραχμών για τριμελή οικογένεια. Το επίδομα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας ως τις 110.000 δραχμές. Η επιδότηση θα έχει αναδρομική ισχύ από τη μέρα που θα υπογράφονται τα μισθωτήρια συμβόλαια.

- Στις οικογένειες που τα σπίτια τους έχουν καταρρεύσει πλήρως θα δοθεί δωρεάν επιχορήγηση δύο εκατομμυρίων δραχμών για αντικατάσταση της οικοσκευής.

Υπενθυμίζεται ότι για ανακατασκευή σπιτιών χορηγείται δάνειο 120.000 δραχμών ανά τετραγωνικό και για επισκευές 65.000 δραχμές το τετραγωνικό και μέχρι 120 τετραγωνικά και για τις δύο περιπτώσεις. Από το δημόσιο χορηγείται δωρεάν το 1/3 του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο είναι άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας.

Η εξειδίκευση των μέτρων αποκατάστασης, η διαδικασία των αιτήσεων, ο χρόνος υποβολής τους και τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και τα μέτρα που θα ισχύσουν για την επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων λοιπών χρήσεων (βιομηχανικά, βιοτεχνικά κλπ.) αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η χαρά της καταστροφής!

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας έσπευσε να μιλήσει για γιατρούς και παιδοψυχολόγους που στηρίζουν ήδη τους σεισμοπαθείς. Δηλαδή, αυτούς τους χιλιάδες, που τέταρτη μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, ακόμα αναμένουν τις σκηνές, που τους έταξαν οι διοικούντες. Και που λόγω αυτής της "επαρκούς" στήριξής τους, παρακολουθούνται από μεικτές περιπόλους αστυνομικών και στρατιωτών, για να μην προβούν σε ακρότητες, ψάχνοντας για κατάλυμα ή τροφή.

Βέβαια, το θράσος των κυβερνώντων περίσσεψε και λίγο νωρίτερα. Οταν στους διαδρόμους της Βουλής κυβερνητικό στέλεχος, με πλατύ χαμόγελο ανέλυε το "γιουγκοσλαβικό" μοντέλο ανάπτυξης. Ο αναλυτής έλεγε πως οι καταστροφές θα φέρουν έναν κύκλο εργασιών (λόγω ανοικοδόμησης), που θα στηρίξει μια σειρά τομέων, όπως η απασχόληση. Μάλιστα, έφερνε σαν παράδειγμα τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, όπου μετά τους σεισμούς του '95 και για τρία χρόνια - όπως προσδιόρισε - παρατηρήθηκε έντονη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη. Ημιαπασχολήσιμοι και άνεργοι μπορούν να προσεύχονται στον "καλό" Εγκέλαδο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αιμορραγεί» η Λευκάδα... (2003-08-24 00:00:00.0)
«Παγωμένες» γιορτές στους καταυλισμούς (2000-12-23 00:00:00.0)
Εξετάζει σήμερα τα μέτρα - κοροϊδία προς τους πληγέντες (2000-08-30 00:00:00.0)
Περήφανη για την εγκατάλειψή τους! (2000-05-27 00:00:00.0)
Μέτρα κοροϊδία για ανακατασκευές - επισκευές (1999-09-14 00:00:00.0)
Χρωστάνε εξηγήσεις (1999-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ