Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Απειλούνται και με οικονομικό αφανισμό

Δεκάδες καταστηματάρχες στην Αγία Μαρίνα Ανθούπολης απειλούνται με οικονομικό αφανισμό, αφού κανείς δεν έχει ελέγξει ακόμη τα καταστραμμένα τους καταστήματα, ενώ τα έξοδά τους τρέχουν...

"Μας εγκατέλειψαν", αυτή ήταν η φράση που έβγαινε από τα στόματα δεκάδων κατοίκων στην περιοχή Αγία Μαρίνα Ανθούπολης στο Περιστέρι, τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, και κυρίως των δεκάδων καταστηματαρχών, οι οποίοι απειλούνται με οικονομικό αφανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο μέρες στις 9/9 σε δημοσίευμα του "Ρ" καταγγελλόταν από τους κατοίκους της Ανθούπολης ότι δεν είχε πάει κανένας μηχανικός να ελέγξει τα σπίτια. Τέσσερις μέρες μετά όμως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αυτό που έχει εξοργίσει όμως περισσότερο τους κατοίκους είναι ότι τις προηγούμενες μέρες πέρασαν κάποιοι μηχανικοί, οι οποίοι όμως άγνωστο γιατί έκαναν ελέγχους επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σπίτια. Η αδιαφορία της πολιτείας έχει εξοργίσει τους κατοίκους και κυρίως τους καταστηματάρχες, οι οποίοι όπως οι ίδιοι δηλώνουν εκτός από την καταστροφή των σπιτιών τους έχουν καταστραφεί και οικονομικά, αφού τα καταστήματά τους δε θα λειτουργούν για πολύ καιρό.

Η Αγία Μαρίνα είναι μόνο μια από τις περιοχές του Περιστερίου στην οποία τα καταστήματα (περίπου 40) απειλούνται με οικονομικό αφανισμό. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές από το σεισμό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν και τα έξοδα τους τρέχουν. Η πολιτεία απέναντι τους δεν έχει αποδείξει απλώς αδιαφορία, αλλά μάλιστα χτες και προχτές το ΤΕΒΕ (δημόσιος οργανισμός) τους απέστειλε και τους λογαριασμούς για το προηγούμενο δίμηνο με προθεσμία πληρωμής μέχρι τις 30/9/1999.

Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και το θέμα της ασφάλειας. Σε όλα τα καταστήματα οι τζαμαρίες έχουν σπάσει και έχουν μείνει απροστάτευτα. Ολο το 24ωρο είναι ζήτημα αν θα περάσει μία φορά από την περιοχή ένα περιπολικό και αυτό κυρίως το μεσημέρι, που δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα. Αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξαγρυπνούν έξω από τις περιουσίες τους για να τα φυλάξουν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μαρίας Κανέλου,η οποία προχτές μετά τα μεσάνυχτα κυνήγησε δύο άτομα που εισέβαλαν στο κατάστημά της. "Ημουνα τυχερή γιατί άκουσα θόρυβο από τα σπασμένα τζάμια και τους φώναξα και φοβήθηκαν. Κοιμόμαστε έξω από τα μαγαζιά μας, αφού η περιοχή δεν αστυνομεύεται. Είναι τέσσερις μέρες από το σεισμό και δεν έχει περάσει κανένας και εκτός των άλλων σήμερα μας ήρθε και το ΤΕΒΕ".

Για την άσχημη οικονομική θέση που βρίσκεται μας είπε και ο Σπύρος Βανικιώτης,καθώς το κατάστημα με ρούχα το οποίο διαθέτει καταστράφηκε μαζί με τα ρούχα. "Σήμερα έχω να πληρώσω επιταγή 500.000 δραχμών. Δε θα το κάνω όμως, γιατί πρέπει να φροντίσω για την οικογένειά μου. Στο τέλος θα πάω φυλακή. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από το κράτος για μας".

Την άσχημη οικονομική κατάσταση μας εξηγεί και ο Φώτης Αμερικάνος: "Εχουμε πεθάνει οικονομικά. Τα 30 από τα 40 καταστήματα που βρίσκονται σ' αυτή την περιοχή δε λειτουργούν. Ζητάμε να μας δώσουνε ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε".

Το κατάστημα των Αφών Κορδατζάκη δεν μπορούσε να κρατήσει άλλο την υπάλληλο, καθώς πρώτα απ' όλα ήταν επικίνδυνα για την ίδια να εργάζεται εκεί. "Θα χρειαστούμε το λιγότερο ένα μήνα για να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε και δεν ξέρουμε πώς θα πληρώσουμε τις επιταγές που έχουμε. Αν το κράτος θέλει να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, πρέπει να μας επιδοτήσει αλλιώς χαθήκαμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ