• Παρεμβάσεις από ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα
  • - Την ώρα που ο θρήνος έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα και τη χώρα ολόκληρη και ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια εργοστασίων και κατοικιών, υπάρχουν εργοδότες - και... - 1999-09-11 00:00:00.0"/>
  • Παρεμβάσεις από ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα
  • - Την ώρα που ο θρήνος έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα και τη χώρα ολόκληρη και ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια εργοστασίων και κατοικιών, υπάρχουν εργοδότες - και... - 1999-09-11 00:00:00.0" /> "Βροχή" οι καταγγελίες για πιέσεις εργαζομένων | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "Βροχή" οι καταγγελίες για πιέσεις εργαζομένων
    • Πολλοί "αθεόφοβοι" εργοδότες εκβιάζουν το προσωπικό τους να δουλέψει σε χώρους, που ή δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί ή και έχουν κριθεί ακατάλληλοι!
    • Παρεμβάσεις από ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα

    Την ώρα που ο θρήνος έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα και τη χώρα ολόκληρη και ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια εργοστασίων και κατοικιών, υπάρχουν εργοδότες - και απ' ό,τι φαίνεται είναι αρκετοί - που εκβιάζουν εργαζομένους να δουλέψουν, όχι μόνο σε κτίρια που έχουν ζημιές και δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά και σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα! Οι καταγγελίες προς τα συνδικάτα πυκνώνουν και για το θέμα αυτό η ΓΣΕΕ,με επιστολή της, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία της, όπως και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, συναντήθηκε χτες το πρωί με την ειδική γραμματέα του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας.

    Στην επιστολή της, η Συνομοσπονδία επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, που, ενώ τα κτίρια στα οποία στεγάζονται έχουν εμφανή δείγματα επικινδυνότητας από το σεισμό, εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να εισέλθουν στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε τις επιχειρήσεις ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ, Κωνσταντόπουλου και ΞΥΝΗΣ (Πατησίων)".Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών, "ώστε να αναγκαστούν οι επιχειρηματίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, να συμμορφωθούν με τους κανόνες που επιβάλλουν οι νόμοι και το ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Στη συνάντηση με την ειδική γραμματέα Α. Καφετζοπούλου,όπως σημειώνει το ΕΚΑ σε ανακοίνωσή του, μεταφέρθηκαν "καταγγελίες ότι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να μπουν σε χώρους εργασίας που δεν είχε περάσει ο έλεγχος του υπουργείου, ή σε χώρους όπου ο ελεγκτής σημάδεψε το κτίριο με κίτρινη σήμανση". Εκανε, δε, επώνυμες καταγγελίες για πέντε συγκεκριμένους χώρους εργασίας.

    Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους την ίδια μέρα, ενώ η ειδική γραμματέας δεσμεύτηκε "για ένταση των ελέγχων, με προτεραιότητα όπου υπάρχουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες". Ωστόσο, στο αίτημα του ΕΚΑ να εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου και να ενημερώνει τους επόπτες στις πληγείσες περιοχές ότι κανένας εργαζόμενος δεν πηγαίνει στην εργασία του, αν ο χώρος δουλιάς έχει χαρακτηριστεί με κίτρινο (εκτός από το κόκκινο), η ειδική γραμματέας αρνήθηκε αρχικά με την πρόφαση ότι ...θα προκληθεί πανικός. Στη συνέχεια, είπε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Η νομοθεσία, ωστόσο, προστατεύει τους εργαζόμενους σε αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, σύμφωνα με το ΠΔ 17/96 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, "ο εργαζόμενος, ο οποίος, σε περίπτωση σοβαρού, άμεσου και αναπόφευκτου κινδύνου, απομακρύνεται από τη θέση εργασίας του ή /και από μια επικίνδυνη ζώνη δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία δυσμενή επίπτωση και πρέπει να προστατεύεται από κάθε ζημιογόνο και αδικαιολόγητη συνέπεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία".

    Επισημαίνεται, ακόμη, ότι: "Ο εργοδότης εξασφαλίζει, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση, σε περίπτωση σοβαρού και άμεσου κινδύνου για την ίδια τους την ασφάλεια ή για την ασφάλεια άλλων προσώπων και όπου υπάρχει αδυναμία να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ιεραρχικά προϊστάμενο, να λαμβάνουν οι ίδιοι τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους και τα διαθέσιμα τεχνικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες του κινδύνου αυτού.

    Οι ενέργειές τους, σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα συνεπάγονται δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους του εργοδότη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι δεν ενήργησαν σύμφωνα με ρητά δοθείσες οδηγίες ή επέδειξαν σοβαρή αμέλεια".

    Επίσης στους χώρους εργασίας που έχουν σημειωθεί με κόκκινο και κίτρινο, πρέπει ο εργοδότης να καταβάλλει το ημερομίσθιο για όσο καιρό παραμένει χωρίς εργασία ο εργαζόμενος.

    Τα τηλέφωνα του ΣΕΠΕ, στα οποία θα δέχεται επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, είναι: 32.14.033, 32.14.327, 32.14.820. Επίσης στο FAX 32.14.294.

    Το ΕΚ Πειραιά

    Την άμεση διενέργεια ελέγχων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις του Πειραιά, σχετικά με τη στατική επάρκεια των κτιρίων, ζητά, με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

    "Στα βιομηχανικά - επισημαίνει - και βιοτεχνικά συγκροτήματα εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι και προέχει η ασφάλειά τους. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε βιομηχανίες της περιοχής: "Παπουτσάνης", ΕΛΣΑ, "Κεράνης", "Παπαστράτος", "Ελαϊς", "Colgate", ΙΟΝ, "Βελής", DOMUS, εργοστάσια ΗΣΑΠ και ΟΣΕ κλπ.". Το Εργατικό Κέντρο ζητά να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνουν, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτούς, εκπρόσωποί του.

    "Κατάλληλο" με ...υποστυλώματα

    Να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν, παρά το γεγονός πως το κτίριο έχει υποστεί εμφανείς ζημιές από το σεισμό και ακόμα δεν έχει ελεγχθεί από επίσημες υπηρεσίες, επιχείρησε η εταιρία "Αμέρικαν Κάρπετ",που βρίσκεται στο Μενίδι, οδό Βιολέτας. Πρόκειται για αποθήκες που ανήκουν στην "Panasonic ΒΙΑΝΕ".Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η εταιρία έχει βάλει σιδερένια υποστυλώματα σε διάφορα σημεία για να συγκρατούν την πλάκα, όπου έχει ζημιά, ενώ και πριν το σεισμό, όπως κατάγγειλαν εργαζόμενοι, το κτίριο σε κάθε βροχή έμπαζε νερά από την οροφή. Στην προσπάθειά του να πείσει τους εργαζόμενους που αντιδρούσαν, ο εργοδότης έφερε χτες μηχανικό δικό του, που είπε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα... Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να γίνει επίσημος έλεγχος και ενημέρωσαν ταυτόχρονα την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

    Εκλεισε μετά από παρέμβαση

    Εκ πρώτης όψεως, το κτίριο που στο ισόγειό του στεγάζεται το σούπερ μάρκετ "Γαλαξίας" στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, δείχνει παμπάλαιο. Στην πρόσοψη φιγουράρει ένας μεγάλος κίτρινος σταυρός. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, τους ασκήθηκε μεγάλη πίεση να εργαστούν κανονικά και χρειάστηκε να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας για να κλείσει τελικά το κατάστημα!

    - Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα διαδέχεται τον φόβο των 130 εργατών του"Φειδάς",στη Λ. Καραμανλή στο Μενίδι. Η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Οι εργαζόμενοι, μάταια, τους αναζητούν για να μάθουν αν και πότε θα ξαναπιάσουν δουλιά. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατοικούν στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν τραγικό πρόβλημα και με τα σπίτια τους.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία στις Κατασκευές (2016-04-28 00:00:00.0)
    Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών (2006-01-10 00:00:00.0)
    Φονική ασυδοσία σε εργασιακούς χώρους (1999-09-16 00:00:00.0)
    Πέντε ερωτήματα ζητάνε απάντηση (1999-09-14 00:00:00.0)
    1.500 οι άστεγοι (1999-09-11 00:00:00.0)
    Εκβιάζουν κι από πάνω οι εργοδότες! (1999-09-10 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ