Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΑΝ
Πέντε ερωτήματα ζητάνε απάντηση

Σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ,στα συντρίμμια της οποίας άφησαν την τελευταία τους πνοή, 8 εργαζόμενοι, θέτει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας και ζητά να απαντηθούν άμεσα από Δικαιοσύνη και πολιτεία και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν.

"Ποιοι έλεγξαν - ρωτά η Ομοσπονδία - το κτίριο του εργοστασίου το '81, μετά τους σεισμούς; Τι λέει η έκθεση που συνέταξαν στην αυτοψία; Ποιοι παρακολούθησαν τις επισκευές και έδωσαν το "πράσινο φως" για τη λειτουργία της; Γιατί ο ΕΟΦ το 1984 δεν αγόρασε το κτίριο της ΦΑΡΑΝ; Οι πληροφορίες μας λένε ότι το έκρινε ακατάλληλο, λόγω των ζημιών που υπέστη από τους σεισμούς του '81. Γιατί η Πολεοδομία σταματά πάντα στην πόρτα του εργοστασίου; ".

Ιδιαίτερα βαρύς - σημειώνει - είναι ο φόρος αίματος που έδωσε η εργατική τάξη και υπογραμμίζει πως την κύρια ευθύνη έχει η πλήρης ασυδοσία του κεφαλαίου που αδιαφορεί μπροστά στο κέρδος, για την ανθρώπινη ζωή. "Η κυβέρνηση - επισημαίνει - με την παντελή έλλειψη ελέγχων, όχι μόνο κατά την κατασκευή των κτιρίων, αλλά και για την κατοπινή χρήση τους, είναι τουλάχιστον ηθικός αυτουργός για το έγκλημα που συντελέστηκε".

Η Ομοσπονδία διεκδικεί από τη ΦΑΡΑΝ να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως: Αμεση χρηματοδότηση των οικογενειών των θυμάτων, με 10 εκατ. δραχμές στην κάθε οικογένεια. Καταβολή αποζημίωσης για σωματικές βλάβες 5 εκατ. δρχ. στους τραυματίες. Να συνεχιστεί η καταβολή κανονικά των μισθών μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση. Για όποια δραστηριότητα συνεχιστεί σε άλλες επιχειρήσεις με τη μορφή φασόν ή με μετεγκατάσταση, να εργαστούν εργαζόμενοι της ΦΑΡΑΝ με αυστηρή προτεραιότητα των ανθρώπων με μεγαλύτερες ανάγκες και με πλήρη διαφάνεια.

Από την κυβέρνηση ζητά να υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την πρώτη γνώμη για τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, συνταξιοδότηση των οικογενειών των θυμάτων χωρίς προϋποθέσεις, να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα για όλους όσοι τραυματίστηκαν από το σεισμό, να δοθούν στα συνδικάτα τα πορίσματα των δευτεροβάθμιων ελέγχων για τα κτίρια των επιχειρήσεων με κόκκινο και κίτρινο, να δοθεί τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ίση με το βασικό μισθό σε όσους έμειναν άνεργοι. "Το κόστος μιας τέτοιας έκτασης - τονίζει - καταστροφών πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΟΑΕΔ και άλλους Οργανισμούς που λειτουργούν με χρήματα των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-11-14 00:00:00.0)
Παγίδα θανάτου το κτίριο της ΦΑΡΑΝ (2004-02-07 00:00:00.0)
Κάποιος να τους μαζέψει... (2002-12-14 00:00:00.0)
Νεκροταφεία από την κατασκευή τους (2000-09-01 00:00:00.0)
Οδύνη και κατακραυγή από τα συνδικάτα (1999-09-14 00:00:00.0)
Απαράδεκτη αγορά κτιρίου από τον ΟΑΕΔ (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ