Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ"
Εφιαλτική αποκάλυψη

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, με βλάβες σε φέροντα οργανισμό, αλλά ο ιδιοκτήτης βάζει τους εργάτες να δουλεύουν, αφού πρώτα τους έβαλε να υπογράψουν δήλωση ότι αυτό αποτελεί "ελεύθερη επιλογή" τους!

Η "διάγνωση" των μηχανικών για το κτίριο της εταιρίας "Κ. Χρόνης ΑΕ" στη Λ. Τατοϊου στη Μεταμόρφωση "καταπέλτης". Το κίτρινο χρώμα στην πρόσοψή του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: "Ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί".Κι όμως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν εκεί μέσα!

Ο ιδιοκτήτης - ενεργώντας μ' έναν εντελώς ασύλληπτο για ανθρώπινο νου τρόπο, μ' έναν τρόπο αντικειμενικά εγκληματικό - φρόντισε να καλυφθεί πίσω από μια κόλλα χαρτί. Ενα κείμενο, που φέρει τις υπογραφές των εργαζομένων - υπογραφές που αποσπάστηκαν με εκβιαστικό τρόπο - με το οποίο φέρονται να δηλώνουν ότι "έλαβαν γνώση και αξιολόγησαν" το πόρισμα των μηχανικών και έλαβαν "ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουν να εργάζονται εν αναμονή των επισκευών που θα γίνουν"!

Το ίδιο το κείμενο, που φέρει υπογραφές εργατών, είναι εντελώς αποκαλυπτικό για το ποιοι πραγματικά το συνέταξαν. Γράφει: "Δήλωση εργαζομένου: Οι εργαζόμενοι που υπογράφουμε παρακάτω, υπάλληλοι /εργάτες της εταιρίας Κ. Χρόνης, δηλώνουμε ότι λάβαμε γνώσιν του περιεχομένου (προσθία όψις) του ανά χείρας εγγράφου, το οποίο αξιολογήσαμε και λάβαμε ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουμε εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας εκάστους εν αναμονή άλλωστε των επισκευών που θα γίνουν. Μεταμόρφωση 13/9/1999".

Και το ερώτημα εύλογο. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος "ελεύθερα" να αποφασίσει να συνεχίσει να εργάζεται σε ένα κτίριο το οποίο - όπως βεβαιώνουν οι μηχανικοί - έχει βλάβες στον φέροντα οργανισμό. Οριζόντιες ρωγμές σε υποστυλώματα. Κατακόρυφες σε δοκούς. Αρχόμενη αποδιοργάνωση σε κόμπους. Ρηγματωμένους τοίχους πληρώσεων, από τους οποίους ορισμένοι σε αποδιοργάνωση... Πόσο μάλιστα όταν συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα!

"ΝΤΟΜΟΥΣ": Αναγκάζονται οι εργάτες να σοβατίσουν το κτίριο!

Χαρακτηριστική των εκβιασμών που ασκούνται είναι ακόμα μια περίπτωση. Πρόκειται για την εταιρία "Ντόμους",η οποία κατασκευάζει συστήματα ασφαλείας και κλειδαριές, όπου ο ιδιοκτήτης πιέζει τους εργαζόμενους να μπουν για δουλιά, ενώ το κτίριο έχει προβλήματα! Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης προχωράει ακόμα παραπέρα. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να σοβατίσουν το κτίριο!

- Στη μακαρονοποιία "Κορόνα",οι εργαζόμενοι, κάτω από πίεση του εργοδότη, αναγκάστηκαν να δουλέψουν την ημέρα του σεισμού μέχρι τις 9.30 το βράδυ! Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν, παρότι στο εργοστάσιο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες σε διάφορα σημεία, που έχουν υποστεί ζημιές!

Για τους παραπάνω λόγους, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων του Πειραιά επισκέφτηκε την νομάρχη Πειραιά κ. Τσανάκη.Η νομάρχης με τη σειρά της "πέταξε το μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι από εκεί μπαίνουν εμπόδια, γι' αυτό και υπάρχει καθυστέρηση στους ελέγχους.Με βάση τα στοιχεία του Δήμου Ρέντη από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, έχουν κριθεί 12 χώροι δουλιάς (εργοστάσια, αποθήκες και άλλα) ακατάλληλοι.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζητά να χυθεί άπλετο φως και να ελεγχθούν αυστηρότατα οι υπεύθυνοι, όπου και αν βρίσκονται. Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση, μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό και οργάνωση, την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό και την άμεση διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για το σκοπό αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ