Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλείψεις και ταλαιπωρία

Η κυβέρνηση μεταθέτει στην Αυτοδιοίκηση τις δικές της ευθύνες

Αμέσως μόλις άρχισαν να εμφανίζονται τα πραγματικά προβλήματα και οι ανάγκες και η έλλειψη ουσιαστικής αντιμετώπισής τους, αρμόδιοι υπουργοί επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση. Με κορύφωση την ιστορία της χορήγησης των επιδομάτων, όπου πριν ακόμα αρχίσει να καταβάλλεται, κυβερνητικά χείλη κατηγόρησαν τη Νομαρχία Αθήνας για άρνηση συγκρότησης συνεργείων με τους δήμους. Μάλιστα η επιχείρηση λάσπης προς την Αυτοδιοίκηση, προφανώς για να καλυφθούν τα κενά και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής εξουσίας συνοδεύτηκε, το Σαββατοκύριακο, από την προσπάθεια "συνετισμού" και καθοδήγησης των αιρετών. Στην κατεύθυνση αυτή η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, προχώρησε σε συσκέψεις στις τέσσερις νομαρχίες της Αττικής, με τη συμμετοχή και δημάρχων, τους οποίους στηλίτευσε ουσιαστικά γιατί δεν οργανώνουν καταυλισμούς.

Με χτεσινές ωστόσο δηλώσεις της η υπουργός επιχείρησε να "τα μαζέψει", λέγοντας πως "δήμαρχοι και νομάρχες αντεπεξέρχονται παρά τις αδυναμίες", προφανώς για να προλάβει μεγάλες αντιδράσεις. Η ίδια επανέλαβε ότι οι σεισμόπληκτοι θα παραμείνουν για δύο με τρεις βδομάδες στις σκηνές και μετά θα μεταφερθούν σε κοντέινερς. Χαρακτηριστικό του συντονισμού του κρατικού μηχανισμού είναι ότι την ίδια περίπου ώρα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης έλεγε πως οι άστεγοι θα παραμείνουν στις σκηνές για δύο τουλάχιστον μήνες. Ενώ είπε πως εξετάζεται η πιθανότητα συγκρότησης μόνιμης Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν δοθεί συνολικά στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές 18.500 σκηνές σε 48 δήμους. Το 60% των σκηνών έχει διατεθεί σε Μενίδι και Α. Λιόσια. Σκηνές έχουν στηθεί σε 600 σημεία πέραν των οργανωμένων καταυλισμών. Επίσης έχουν δοθεί 250 χημικές τουαλέτες, 15.000 κουβέρτες και 7.000 στρώματα. 350 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Ενώ δημιουργήθηκε άλλος ένας καταυλισμός στο Μενίδι.

Την ίδια ώρα δεν έχει όρια η ταλαιπωρία των σεισμοπαθών που τρέχουν στις νομαρχίες και τους δήμους για να παραλάβουν το φιλοδώρημα των 200.000 δραχμών. Οπως δεν έχει όρια και η εκμετάλλευση του δράματος αυτών των ανθρώπων από κυβερνητικούς παράγοντες, για προεκλογικούς σκοπούς. Συνέβη χαρακτηριστικά την Κυριακή, στο Μενίδι, όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, για να επιβάλει, και καλά, τη χορήγηση επιδομάτων σε περισσότερους δικαιούχους. Για να δώσει ουσιαστικά την εικόνα ότι εμείς - ο κρατικός μηχανισμός - δουλεύουμε, αλλά εσείς, οι αιρετοί, δεν κάνετε καλά τη δουλιά σας.

Προσπερνώντας, βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες πως τα όποια προβλήματα στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, πηγάζουν, πριν απ' όλα, από τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει στο "κορμί" της. Σε πολλές περιπτώσεις τόσο στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών όσο και σε διάφορα σημεία των πληγέντων δήμων, από όπου μοιράζονται τα επιδόματα, το προσωπικό δεν επαρκεί. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα σε αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά και σε... επιταγές. Πολλοί στήθηκαν από το πρωί στις ουρές και αντί να πάρουν την επιταγή, πήραν ένα... χαρτάκι, με το οποίο μετά από δύο και τρεις μέρες θα παραλάβουν το επίδομα. Αλλού πάλι έπρεπε να περπατήσουν αρκετά για να βρουν μια υπεύθυνη δήλωση ή και χαρτόσημο, που ζητήθηκε από ορισμένα συνεργεία.

Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι αυτοψίες στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα πολλοί άστεγοι που δικαιούνται το επίδομα να μην μπορούν να το παραλάβουν.

Συνεργεία καταβολής του επιδόματος είχαν συσταθεί στους περισσότερους δήμους της Νομαρχίας Αθήνας: Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Καματερό, Ιλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Πεύκη, Μοσχάτο, Π. Φάληρο και Καλλιθέα.Επίσης επιταγές δίνονται και στις τέσσερις Διευθύνσεις Πρόνοιας: Φειδιππίδου 31, Αθήνα. Μεσογείων 459, Αγ. Παρασκευή. Προύσσης 2, Αιγάλεω. Θησέως 273, Καλλιθέα. Στις παραπάνω υπηρεσίες και συνεργεία των δήμων, πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ασάφεια πολλών αυτοψιών, ενώ πολλές τράπεζες δεν εξαργύρωσαν επιταγές που δεν έφεραν την υπογραφή υπολόγου της νομαρχίας. Μεγαλύτερος συνωστισμός και ουρές σημειώθηκαν σε Ιλιον, Κηφισιά και Περιστέρι, όπου οι σεισμοπαθείς διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αιτήσεις στα κατά τόπους συνεργεία.

  • Στο μεταξύ χτες υπογράφτηκε υπουργική απόφαση, με την οποία διατίθεται στις τέσσερις Νομαρχίες της Αττικής, το ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων δραχμών. Συγκεκριμένα στη Νομαρχία Αθήνας θα διατεθούν 1,2 δισ. δραχμές. Στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, 1 δισ. δραχμές. Στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, 1 δισ. δραχμές και τέλος στη Νομαρχία Πειραιά 500 εκατομμύρια δραχμές. Μέχρι και χτες είχαν δοθεί στους σεισμοπαθείς - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας - 960 εκατομμύρια δραχμές.

Να θυμίσουμε πως οι σεισμοπαθείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Αστυνομική Ταυτότητα. Βεβαίωση μηχανικού ότι το σπίτι είναι ακατάλληλο για στέγαση. Υπεύθυνη δήλωση ότι αποτελεί κύρια κατοικία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απίστευτη κοροϊδία των σεισμοπαθών (2000-01-20 00:00:00.0)
Απολογισμός για σκηνίτες και επιδόματα (1999-09-16 00:00:00.0)
"Μπαλάκι" τα επιδόματα (1999-09-11 00:00:00.0)
ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ και κρατική ανευθυνότητα (1999-09-11 00:00:00.0)
"Ανησυχεί" τώρα για τα οικονομικά... (1999-03-19 00:00:00.0)
Πρόβα εκλογών χτες στη Νομαρχία Αθήνας (1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ