Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεκαπέντε μεγάλα προβλήματα

Σε δεκαπέντε μεγάλα προβλήματα, επικεντρώνει την προσοχή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών και με ομόφωνη απόφασή του ζητάει από την πολιτεία την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο υπόμνημα, που θα σταλεί και στον πρωθυπουργό, αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το σεισμό και μεταξύ άλλων τονίζεται:

  • Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα αποστολής σκηνών. Σήμερα τέσσερις μέρες μετά το σεισμό, (σ. σ. καταγράφεται η κατάσταση μέχρι το Σάββατο 11/9) έχουν αποσταλεί περίπου 2.300 σκηνές και εκτιμάται ότι τις επόμενες 2 - 3 μέρες, δε θα έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας. Εχουν οργανωθεί 4 καταυλισμοί, οι οποίοι πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να εξοπλιστούν κατάλληλα (χημικές τουαλέτες, λουτρά κλπ) και δέκα μικρότεροι, κατά γειτονιές. Στα διοικητικά όρια του δήμου μας υπάρχουν κατασκηνώσεις που επιβάλλεται ν' ανοίξουν και να χρησιμοποιηθούν από τους σεισμόπληκτους.
  • Δεν υπάρχει ακόμη συστηματική υποστήριξη στην τροφοδοσία από κρατικής πλευράς. Απαιτούμε από το κράτος την αγορά συσσιτίου από "catering" για συνεχή τροφοδοσία των καταυλισμών.
  • Η καταγραφή των ζημιών με συνεργεία μηχανικών και με την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχωρά με τέτοιο ρυθμό που να εξασφαλίζει την πλήρη αποτύπωση, ώστε να μπορούν οι πληγέντες να τύχουν σύντομης οικονομικής ενίσχυσης. Επιβάλλεται επίσης η σύσταση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ελέγχου να γίνει άμεσα για να επιταχυνθεί η διαδικασία κατεδαφίσεως και επισκευών.
  • Ο δήμος απαιτεί, η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 200.000 δραχμών να γίνεται στο δημοτικό κατάστημα, γιατί εκεί βρίσκονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  • Υπερεπείγει το έργο της άμεσης κατεδάφισης των επικίνδυνων κτιρίων, τοποθέτησης υποστυλώσεων και άλλων μέτρων για την αποφυγή επιπλέον ζημιών και δυστυχημάτων. Οι κατεδαφίσεις να γίνουν με έξοδα της πολιτείας.
  • Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών και βιομηχανιών, σε πολλές από τις οποίες τα κτίρια παρουσιάζουν στατικό πρόβλημα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για να μην καταστραφεί η τοπική οικονομία ζητούνται κίνητρα: Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, άτοκα δάνεια στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 50% του κύκλου εργασιών του 1998, παράταση πληρωμής ΦΠΑ, παράταση πληρωμής φόρου εισοδήματος, αποφορολόγηση των κατεστραμμένων εμπορευμάτων, χορήγηση κοντέινερς για αποθήκευση των εμπορευμάτων από κατεστραμμένα μαγαζιά, χορήγηση λυόμενων καταστημάτων σε άστεγους επαγγελματίες.
  • Αμεση ανάγκη επιδότησης των ανέργων της περιοχής μέσω του ΟΑΕΔ. Η αποζημίωση των 200.000 ανά πληγείσα οικογένεια να είναι ελάχιστη. Ζητούμε την αύξηση του ποσού σε 1.000.000 δραχμές και να καταβληθεί σε 2 δόσεις.
  • Από τις 75 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στο δήμο μας, οι 55 έχουν κριθεί ακατάλληλες για την άμεση υποδοχή μαθητών. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν άμεσα σχολεία (λυόμενα ή κοντέινερς) και να αρχίσει η κατασκευή σχολικών κτιρίων σε γήπεδα που ήδη έχει εξαγοράσει ο ΟΣΚ.
  • Αμεση αναστολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων και παραγραφή του υπόλοιπου χρέους, σε ποσοστό της αξίας των υλικών ζημιών που έχει υποστεί. Στα δάνεια για την κατασκευή η επιδότηση να είναι 50% του πραγματικού κόστους κατασκευής. Τα δάνεια να είναι 200.000 δραχμές ανά τ. μ. και όχι 120.000 και τα δάνεια των επισκευών 100.000 δραχμές το τ. μ.
  • Στις οικογένειες των θυμάτων να δοθούν τα εξαγγελθέντα 3.000.000 δρχ., όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά σε όλες όσες επλήγησαν.
  • Να γίνει σύνδεση ηλεκτρικού, τηλεφώνου και ύδρευσης - αποχέτευσης σε όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που δε διαθέτουν.
  • Εξαιτίας των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος επιβάλλεται: Από 1/9/99 να σταματήσει οποιαδήποτε παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Αμεση οικονομική ενίσχυση του δήμου με 1 δισεκατομμύριο δραχμές.
  • Ενίσχυση της συγκοινωνίας του δήμου με επιπλέον λεωφορεία και παράδοση 6 ακόμα λεωφορείων για τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας προς διευκόλυνση των κατοίκων που μένουν στους καταυλισμούς.
  • Αύξηση του προσωπικού του δήμου με αποσπάσεις περιορισμένου χρόνου από το δημόσιο και οργανισμούς.
  • Για την καθαριότητα ζητούμε τη χορήγηση 500 νέων κάδων, 2 πλυντηρίων κάδων και 5 απορριμματοφόρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ