Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Κυνικές προβλέψεις για τους μαθητές

Με έγγραφό του ο διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει ότι από τους μαθητές που έμειναν στην Α' Λυκείου, οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν και από τους μετεξεταστέους της Β' Λυκείου θα προαχθεί το 20%

"Από τους μαθητές που έμειναν στην Α Λυκείου, να θεωρηθεί ότι οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν. Από τους μαθητές της Β που παραπέμφθηκαν για εξετάσεις το Σεπτέμβριο να θεωρηθεί ότι θα προαχθεί το 20%".

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν στους "πολέμιους" της "μεταρρύθμισης", όπως θέλει να αποκαλεί το υπουργείο Παιδείας όλους εκείνους που έχουν αντιληφθεί τις συνέπειές της στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης. Οι κυνικές αυτές διαπιστώσεις αναφέρονται σε έγγραφο του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται "ευαισθητοποιημένο" στο πρόβλημα των πληγέντων από το σεισμό μαθητών, συνεχίζεται με την ίδια σκληρότητα η επιχείρηση αποψίλωσης του λυκείου από τους μαθητές, οι οποίοι ωθούνται στο δρόμο της μισοκατάρτισης μέσα από τα ΤΕΕ. Το κείμενο, αν και στηρίζεται σε προβλέψεις, είναι ενδεικτικό των προθέσεων για μείωση των μαθητών και αποκαλύπτει με τον πιο αδιάσειστο τρόπο την κατεύθυνση για μείωση εκείνων που τελικά θα αποφοιτούν από το λύκειο, αφού ομολογείται ότι μόνο οι μισοί από τους μαθητές της Α Λυκείου που δεν προάχθηκαν θα επαναλάβουν την τάξη (οι άλλοι μισοί είτε θα διαλέξουν το δρόμο των ΤΕΕ ή θα βγουν εντελώς εκτός εκπαιδευτικού συστήματος). Ανάλογη τύχη θα έχουν και οι μισοί από τους μαθητές της Β Λυκείου που δεν προάχθηκαν ενώ προβλέπεται ότι μόνο το 20% των μετεξεταστέων της Β Λυκείου θα προαχθεί.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι το έγγραφο έχει ημερομηνία 7 Σεπτέμβρη 1999, λίγες μόνο μέρες μετά από σύσκεψη με προϊσταμένους που έκανε το υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή τη συγκρότηση των τμημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο προϊστάμενος Νικόλαος Αμαραντίδης στο έγγραφο με θέμα "Ζητούνται στοιχεία", συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

"Παρακαλούνται οι διευθυντές των Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ να σχηματίσουν τα τμήματα των σχολείων τους σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ.

1. Σχετικά με τα Ενιαία Λύκεια, από τους μαθητές που έμειναν στην Α Λυκείου, να θεωρηθεί ότι οι μισοί θα ξαναφοιτήσουν. Από τους μαθητές της Β που παραπέμφθηκαν για εξετάσεις το Σεπτέμβριο να θεωρηθεί ότι θα προαχθεί το 20%.

2. Από τους μαθητές της Β που δεν προάχθηκαν, να θεωρηθεί ότι θα επαναλάβει την τάξη το 50%.

3. Σχετικά με τα ΤΕΕ υπολογίζουμε ότι σε κάθε ΤΕΕ θα δημιουργηθούν 2 τμήματα επιπλέον στην Α τάξη εκτός των Εσπερινών ΤΕΕ και των περιφερειακών ΤΕΕ, που υπολογίζουμε ότι δε θα γίνουν επιπλέον τμήματα στην Α τάξη. Αφού λάβετε υπόψη τα παραπάνω (σχηματισμό τμημάτων) να μας ενημερώσετε πόσα κενά και πλεονάσματα έχετε, αφού λάβετε υπόψη και τα εξής: Δε θα υπολογίσετε τους υπεράριθμους, τους αποσπασμένους από άλλους νομούς και τους νεοδιοριζόμενους που ανέλαβαν υπηρεσία στα σχολεία γιατί θα τοποθετηθούν ανάλογα με τα μόριά τους διότι τοποθετήθηκαν προσωρινά. Οπου στον πίνακα δεν αναφέρονται υπεράριθμοι, είναι τοποθετημένοι με οργανική θέση...".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βελτιωτικά μέτρα» για άμβλυνση των αντιδράσεων (2000-08-04 00:00:00.0)
Ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα στα ΤΕΕ και εσπερινά (2000-05-16 00:00:00.0)
Απροσχημάτιστη στήριξη της «μεταρρύθμισης» (2000-01-21 00:00:00.0)
Οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους (1999-12-08 00:00:00.0)
Πολιτική διωγμού των μαθητών από το Λύκειο (1999-09-14 00:00:00.0)
Παίρνει έκταση η κατάργηση σχολείων (1999-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ