Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ξεχειλίζει η οργή

Μ. Κωστόπουλος: Φτιάξτε επιτροπές γειτονιάς. Οργανωθείτε!

Αγιος Ιερόθεος, στο Περιστέρι. Αλλη μια περιοχή, που ανήκει στη "ζώνη της φτωχολογιάς", στην οποία τα 15 δευτερόλεπτα του σεισμού άφησαν πίσω τους μόνο πόνο για τους μόχθους μιας ζωής που χάθηκαν, οργή και θυμό για μια πολιτική, που χρόνια τώρα, εγκληματεί, ξεπουλάει, θυσιάζει ζωές και όνειρα στο βωμό του κέρδους.

Πρώτος σταθμός, η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Δεκάδες αντίσκηνα, παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Και μέσα σε αυτά στοιβαγμένοι, μέρες τώρα, οικογένειες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι. Η αγωνία και οι δυσκολίες, όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνουν, γιατί και η πιο μικρή, καθημερινή ανάγκη προκαλεί προβλήματα. "Αίσχος, ντροπή τους, στηρίξτε μας, είστε οι μόνοι που θα μας βοηθήσετε"... Οι λέξεις, οι φράσεις, τα προβλήματα και τα παράπονα ξεπηδούσαν στον αέρα από όλες τις μεριές, το Σάββατο, το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Μήτσου Κωστόπουλου,βουλευτή του ΚΚΕ στον Αγιο Ιερόθεο. Η πρώτη εντύπωση που σου έδιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

"Είστε οι μόνοι που μπορείτε να μας στηρίξετε, οι μόνοι που εμπιστευόμαστε", λέει ο Γιώργος Πορφυρόπουλος."Το ξέρετε ότι είμαστε στο πλευρό σας, αλλά πρέπει να βάλετε και εσείς "πλάτη". Κάντε Επιτροπές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία. Οργανωθείτε",απαντάει ο Μ. Κωστόπουλος και τους εύχεται δύναμη και κουράγιο. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται ο Παναγιώτης Ποτήρης,ο οποίος δεν είχε προμηθευτεί αντίσκηνο γιατί ...δεν περίσσευε, και κάποιος συγγενής του, του δάνεισε ένα τροχόσπιτο: "ούτε τσαντίρι δεν μπορούμε να στήσουμε, δεν υπάρχει τουαλέτα, θα μας φάει η βρώμα", λέει αγανακτισμένος.

"Εχουμε μικρά παιδιά, είμαστε τόσες μέρες στο δρόμο και οι επιτροπές των μηχανικών του Δήμου επισκέπτονται συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένα σπίτια. Ακόμα και στο σεισμό, στην καταστροφή γίνονται διακρίσεις. Ούτε εκεί δεν είμαστε ίσοι", είπε η Μαρία Κασκαούτη.

Μην τολμήσουν να περάσουν από δω

Η επόμενη στάση γίνεται σε ένα οικόπεδο, στην οδό Βασιλικών. Τα προβλήματα διαβίωσης και υγιεινής είναι και εκεί τα ίδια. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών είναι αναστατωμένοι. Σε μια εξαώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Βασιλικών 7, οι κολόνες έχουν ραγίσει, κομμάτια τοίχου και ρωγμές βρίσκονται παντού. Και όμως η επιτροπή μηχανικών που την επισκέφθηκε τη χαρακτήρισε κίτρινη, επισκευάσιμη!

Η οργή γίνεται κραυγή, δύναμη ανεξέλεγκτη: "Αίσχος. Παίζουν με τη ζωή μας. Ούτε ένας από αυτούς που μας κυβερνούν, να μην τολμήσουν να περάσουν από δω", λέει αγανακτισμένη η Μάρια Μεγρέμη.

Στη διπλανή πολυκατοικία, στο νούμερο 9, μια κολόνα είναι σπασμένη και, όπως καταγγέλλουν οι ένοικοί της, οι δύο πρώτοι όροφοι χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμοι και στους υπόλοιπους τρεις ορόφους, οι μηχανικοί έβαλαν πράσινο. "Εχω την καρδιά μου, αναγκάζομαι να μένω στο αυτοκίνητο, επειδή χαρακτήρισαν τον 5ο όροφο ως πράσινο και δε δικαιούμαι αντίσκηνο. Μα, καλά, μας κοροϊδεύουν; Αν πέσουν οι 2 πρώτοι όροφοι, οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στον αέρα;", φώναξε η κυρία Θεοδώρα.

Μην παραλύετε... Αγωνιστείτε

Τελευταίος σταθμός, η Χωράφα. Ενα μεγάλο οικόπεδο, που "φιλοξενεί" δεκάδες οικογένειες. Τα προβλήματα είναι και εκεί μεγάλα, αλλά η ομοψυχία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ακόμα μεγαλύτερη. Ο ένας δίνει κουράγιο στον άλλον. "Δε βγαίνει διαφορετικά. Θα τρελαθούμε", λέει η Μαρία.Πολλές από τις οικογένειες περιμένουν να περάσει κάποια επιτροπή μηχανικών να κάνει αυτοψία στο σπίτι τους. Η Χριστίνα Τσιρογιάννη υπογράμμισε ότι: "Πρέπει να έχουμε και ανθρωπιά. Δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί να μη δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, όπως μας είπαν, ή να κοιτάζουν το ρολόι, για το πότε θα σχολάσουν". Ενώ, όταν αναφέρεται το επίδομα "βοήθειας" των 200 χιλιάδων, ξεσπάνε.

"Δε γουστάρουμε άλλα μεγάλα λόγια, μπουχτίσαμε. Τι να την κάνουμε την ελεημοσύνη τους; Με 200 χιλιάδες, τι να πρωτοκάνουμε; Τι να ξεχάσουμε; Δεν τους συγχωρούμε. Είναι θέμα τιμής για μας, να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς", είπε η Μαρία Κανδηλάκη.

"Ο Εγκέλαδος χτύπησε το ζωνάρι της φτωχολογιάς. Βάλτε μπροστά τη μηχανή του αγώνα. Μην ανεχτείτε να περιφρονούν άλλο τις ζωές σας, να τις θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους τους", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος."Ο μηχανισμός της κυβέρνησης, συνέχισε, δε λειτούργησε και ούτε πρόκειται. Εμείς θα το παλέψουμε, αλλά πρέπει να βάλετε και εσείς πλάτη".

Και κατέληξε: "Μην παραλύετε. Περνάμε δύσκολες μέρες. Βάλτε μπροστά το μηχανισμό της αυτοοργάνωσης και της αυτοάμυνας του λαού. Τα προβλήματα είναι κοινά. Δημιουργήστε Επιτροπές, σε κάθε καταυλισμό, σε κάθε συνοικία, οργανωθείτε μεταξύ σας, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας για να διεκδικήσουμε καλύτερα όσα σας ανήκουν. Γιατί διαφορετικά, μοιραία, θα έρθει η μέρα που θα βρίσκονται ακόμα περισσότεροι άνθρωποι κάτω από ερείπια, ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ