Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αφανίζονται δεκάδες βιοτέχνες

Σε οικονομικό αφανισμό οδηγούνται δεκάδες βιοτεχνίες στο Μενίδι, οι οποίες καταστράφηκαν από το σεισμό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από την πολιτεία, αφού σε ορισμένες από αυτές δεν έχει περάσει κανένας αρμόδιος. Κτίρια και εμπορεύματα καταστράφηκαν και οι ζημιές ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, ενώ οι δεκάδες εργαζόμενοι των βιοτεχνιών έχουν έρθει σε απόγνωση και προσπαθούν μαζί με τους ιδιοκτήτες να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις.

Το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποίησε περιοδεία σε βιοτεχνίες του Μενιδίου, κυρίως σ' αυτές που κατασκευάζουν έπιπλα, καθώς υπάρχουν δεκάδες στην περιοχή. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΟΒΣΑ ανέφεραν στους βιοτέχνες ότι θα πιέσουν την κυβέρνηση για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά το σεισμό. Τα αιτήματα αυτά είναι το πάγωμα όλων των χρεών προς το δημόσιο και τρίτους, η επιδότηση βιοτεχνιών που υπέστησαν καταστροφές με άτοκα δάνεια ή με ευνοϊκούς όρους. Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων, ώστε να στεγαστούν βιοτέχνες που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Να δοθούν καινούριες άδειες για επαγγελματική στέγη, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, να αναλάβει ο ΟΑΕΔ την καταβολή επιδόματος ανεργίας για ένα χρόνο τουλάχιστον.Καταστροφές εκατομμυρίων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιοτεχνίας επίπλων του Κοσμά Τζήκα,οι εγκαταστάσεις της οποίας γκρεμίστηκαν και από τύχη δεν υπήρχαν θύματα, καθώς την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν μέσα περίπου 30 εργαζόμενοι. Ξύλα και μηχανήματα έγιναν τεχνητές κολόνες και στήριξαν την πλάκα που κατέρρευσε και σώθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Κόποι 45 χρόνων έγιναν συντρίμμια και το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια.

"Δεν ξέρω τι θα κάνω τώρα, ευτυχώς, όμως, που κανένας εργάτης δεν έπαθε τίποτα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένας. Μόνοι μας έχουμε ξεκινήσει στον πίσω ελεύθερο χώρο να τον διαμορφώνουμε για να εργαστούμε στην ύπαιθρο, γιατί αν μείνω έξω από το εμπόριο 3 μήνες δε θα υπάρχω πια", μας είπε ο Κοσμάς Τζήκας. Οι εργάτες του πληρωθήκανε κανονικά την Παρασκευή και εθελοντικά βοηθάνε στη βιοτεχνία για να την ξαναστήσουν, καθώς ξέρουν ότι από αυτήν ζούνε τις οικογένειές της.

Το κτίριο της βιοτεχνίας των Σάββα Γιαναλίδη και Ηλία Κυριαζή δεν έπεσε, αλλά το μισό θέλει πολλές επισκευές και είναι επικίνδυνο. Η ζημιά για τη βιοτεχνία, σύμφωνα με τις πρώτες τους εκτιμήσεις, είναι πάνω από 20 εκατομμύρια. "Με το σεισμό σπάσανε όλα τα κρύσταλλα που είχαμε, ενώ οι ξύλινες κατασκευές είναι άχρηστες. Θα χρειαστεί πολύ καιρό να λειτουργήσουμε, ενώ τα χρέη είναι πολλά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους εργάτες, αφού δε θα δουλεύουμε για πολύ καιρό", είπαν στο "Ρ" οι δύο ιδιοκτήτες.

"Η ζημιά στα εμπορεύματα είναι μεγάλη. Αν δεν ανασταλούν κάποιοι λογαριασμοί, δεν ξέρω τι θα γίνουμε, αφού έχουμε σταματήσει να λειτουργούμε και δεν εισπράττουμε τίποτα", τόνισε ο Νίκος Δαρίκας, η βιοτεχνία του οποίου έπαθε κι αυτή μεγάλες ζημιές και την έχουν χαρακτηρίσει με κίτρινο χρώμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σωθήκαμε από το σεισμό, θα χαθούμε τώρα...» (2008-06-14 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπεται η επισκευή των αυθαιρέτων (2000-08-26 00:00:00.0)
Την πλήρωσαν πάλι οι φτωχογειτονιές (1999-09-08 00:00:00.0)
"Βουλιάζουν" στην ανάπλαση! (1999-01-12 00:00:00.0)
Ταξική εκκαθάριση (1998-10-28 00:00:00.0)
Κάποιοι παίζουν τον παπά... (1998-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ