Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκκληση σε "εθνικούς ευεργέτες"!

Στο ...φιλανθρωπισμό των "εθνικών ευεργετών" και των μεγαλοεπιχειρηματιών, εναποθέτει ο Κ. Σημίτης τις ελπίδες του για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων. Οι δηλώσεις, που έκανε χτες ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενισχύουν τις ανησυχίες και τους φόβους, όσον αφορά την κυβερνητική άρνηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των καταστροφών και μέτρα ενίσχυσης των σεισμοπαθών. Συγκεκριμένα:

Παρόλο που ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε χρήσιμα τα υπομνήματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, στην πράξη, τα αγνόησε και στράφηκε προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ζητώντας τη συνδρομή της για τους σεισμόπληκτους. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος (αρ. 234365/5) και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της. Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη βοήθεια των σεισμοπλήκτων και την αντιμετώπιση των αναγκών τους και η κατανομή τους θα γίνεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Το χειρότερο είναι ότι από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων που οφείλει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης επέμενε στην τακτική της υποβάθμισης των τρομακτικών αναγκών των σεισμόπληκτων και του εξωραϊσμού της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, μεταθέτοντας τις ευθύνες "στις γραφειοκρατικές δυσκολίες σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης"!.

Εύλογα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης προκαλεί η προσπάθεια που έκανε ο πρωθυπουργός, αφ' ενός να αποσείσει κάθε ευθύνη από την πολιτική που εφάρμοσε, αλλά και για τη φιλοσοφία της "νέας" αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Αναφερόμενος στις καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό, ο Κ. Σημίτης τις απέδωσε γενικά στις "ενέργειες του ίδιου του ανθρώπου, των πολιτών, στη δική μας παρέμβαση στο περιβάλλον", θέτοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα. Από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα πάρει "τις απαραίτητες αποφάσεις για να θωρακιστούμε καλύτερα στο μέλλον", οι οποίες, όμως, θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη... συνεργασία όλων "από τον πολίτη, τον μηχανικό, τον εργολάβο μέχρι το δάσκαλο που πρέπει να μάθει το παιδί πώς να αντιμετωπίζει τους σεισμούς"! Δηλαδή, η κυβέρνηση απλώς θα εποπτεύει τις "δυνάμεις της αγοράς".

Ο Κ. Καραμανλής

Στην "επισήμανση" των προβλημάτων που υπάρχουν, χωρίς να αμφισβητεί τις επιλογές και τα μέτρα της κυβέρνησης, προχώρησε ο Κ. Καραμανλής, μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη γραμμή συναίνεσης και συγκάλυψης, που ακολούθησε την πρώτη βδομάδα μετά τους σεισμούς. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε "σοβαρές ατέλειες και καθυστερήσεις" στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών και ως τέτοιες ανέφερε την καταβολή του επιδόματος, τη διανομή σκηνών και τα προβλήματα υγιεινής στους καταυλισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ