Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ανεξίτηλα τα ψυχικά τραύματα του πολέμου

Διαπιστώσεις σε ημερίδα που έγινε στη Λέρο

ΛΕΡΟΣ(Της απεσταλμένης μας Ρ. ΜΠΑΝΑΚΟΥ).-

Η Λέρος έδειξε τη φιλοξενία του λαού της στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας. Για δεκαπέντε μέρες, φιλοξενήθηκαν, από το Δήμο, το Σύλλογο Εργαζομένων στο Κρατικό Θεραπευτήριο και τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, 13 παιδιά από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Βελιγραδίου.

Κοντά στους απλούς ανθρώπους του νησιού, όχι μόνο πέρασαν δεκαπέντε ήσυχες και ανέμελες μέρες, αλλά έμαθαν πως κι όταν όλοι οι ιμπεριαλιστές τούς έχουν επιβάλει την απομόνωση υπάρχουν άνθρωποι που αποφασιστικά και έμπρακτα είναι κοντά τους. "Η υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας μας αφορά όλους προσωπικά. Αφορά το μέγεθος της αντίστασής μας στην ισοπέδωση", τόνισε στη διάρκεια της ημερίδας, με θέμα "Πόλεμος και ψυχική υγεία", που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λέρο, η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης του "18 Ανω" Κατερίνα Μάτσα."Τη θέση της αντίστασης που επέδειξε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε η Κ. Μάτσα, κινδυνεύει να πάρει τώρα η απελπισία, που φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αποτελέσει ενιαίο σινιάλο αντίστασης και ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί πως στα σχέδιά τους καθρεφτίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας. Ενα μέλλον μαζικού ολοκαυτώματος".

Οι βομβαρδισμοί, βέβαια, μπορεί να τέλειωσαν, αλλά ο λαός της Γιουγκοσλαβίας τώρα δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο. "Οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έβαλαν όλη τη χώρα, όχι μόνο σε οικονομική, αλλά σε πλήρη απομόνωση, γεγονός που μεγαλώνει το στρες όλου του λαού, τόνισε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Βελιγραδίου Σμίλικα Πόποβιτς.Στα πρόσωπα των ανθρώπων στο δρόμο, δεν υπάρχει χαρά, παρουσιάζεται αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στους νέους, δυσκολία στις οικογένειες να αναθρέψουν τα παιδιά τους".

Τώρα, μάλιστα, ανοίγουν τα σχολεία. Ετσι, οι πρόσφυγες, που φιλοξενούνταν σ' αυτά μέχρι τώρα, θα βρεθούν στο δρόμο. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκονται και τα 1.200 εγαταλειμμένα παιδιά και τα ιδρύματα τα οποία τα φιλοξενούσαν καταστράφηκαν. Την ίδια στιγμή, το 20% των μαθητών δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, αφού 300 δημοτικά και γυμνάσια και 82 νηπιαγωγεία έχουν καταστραφεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπηρεσίες υγείας με 20 νοσοκομεία και 30 Κέντρα Υγείας κατεστραμμένα ή με σοβαρές ζημιές.

Πολύ σύντομα υπολογίζεται πως το 60% των παιδιών θα έχουν ανάγκη κοινωνικής φροντίδας, θα υπάρξει μείωση των γεννήσεων, μείωση της ανοσοποιητικής κατάστασης του πληθυσμού, αύξηση των κακοήθων όγκων, των αυτοκτονιών, των αναπνευστικών και καρδιολογικών παθήσεων και, βέβαια, των ψυχικών παθήσεων.

Εκκληση κοινής αντίστασης απηύθυνε και η Γραμματέας της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας Νίνα Κομένοβιτς, τονίζοντας πως "βασικός ρόλος Ελλήνων και Σέρβων πρέπει να είναι να παρακινήσουμε όλους τους λαούς να καταλάβουν πως όλοι οι λαοί μπορούν να ζήσουν μαζί. Συνεχίστε αυτή τη συμπαράσταση. Είναι μεγάλο πράγμα, όταν πέφτουν οι βόμβες να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος σου. Πως έχεις δίπλα σου έναν αδελφό λαό".

  • Χτες βράδυ, στην Αθήνα, τα παιδιά του "18 Ανω" οργάνωσαν μια πλούσια καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιμήν των παιδιών από τη Γιουγκοσλαβία, που αναχωρούν τώρα για την πατρίδα τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ