Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ
"Εσβησαν" τις ζημιές από το σεισμό

Μπορεί ο Εγκέλαδος να έπληξε την Αττική, όμως οι συνέπειές του έφτασαν μέχρι την Εύβοια.

Ιδιαίτερης έντασης ζημιές δεν παρατηρήθηκαν (ακίνδυνες ρωγμές σημειώθηκαν σε 10 σπίτια, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Νομαρχίας, ενώ από χτες άρχισε ο έλεγχος στα σχολεία), εκτός από το σπίτι του Μιχ. Σαραντόπουλου, στη συνοικία Αγία Ελεούσα Χαλκίδας και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας, όπου στεγάζονται 90 τρόφιμοι με ειδικές ανάγκες και δουλεύουν 100 εργαζόμενοι. Την επόμενη του σεισμού, πραγματοποίησαν έλεγχο στο κτίριο μηχανικοί της Νομαρχίας και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, από τις 10 μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, το κτίριο εκκενώθηκε και οι τρόφιμοι στεγάστηκαν σε σκηνές που στήθηκαν στο προαύλιο της Σχολής Πεζικού, ενώ μερικοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Η πρώτη δυνατή μπόρα που έπιασε την Πέμπτη το απόγευμα κατέστησε τις σκηνές "σουρωτήρια" και, βέβαια, οι τρόφιμοι - πάλι με τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού - μεταφέρθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου του Θεραπευτηρίου, όπου παρέμειναν μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν μηχανικοί του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας επισκέφτηκαν το κτίριο και γνωμάτευσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σημειωτέον ότι το κτίριο έχει ανεγερθεί πριν 30 χρόνια σαν ξενοδοχείο, το οποίο το 1983 - '84 αγοράστηκε από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και μετατράπηκε σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, ενώ δαπανήθηκαν ένα δισεκατομμύριο δραχμές για διάφορες εργασίες.

Ομως, προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά: Πώς είναι δυνατόν στην έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Εύβοιας να αναφέρεται ότι η επιτροπή "κρίνει επιτακτική και άμεση την ανάγκη αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του κτιρίου με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού", ενώ αυτή του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα;

Η έκθεση αυτοψίας των τεχνικών της Νομαρχίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "...Διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις κοντά στη βάση. Για την περαιτέρω διερεύνηση, έγινε καθαίρεση των επιχρισμάτων και διαπιστώθηκε η συνέχιση της ρηγμάτωσης και στο σκυρόδεμα. Επίσης διαπιστώθηκε σημαντική διάβρωση του κατακόρυφου οπλισμού των υποστυλωμάτων και μεγάλη απόσταση μεταξύ των συνδετήρων. Οι φθορές αυτές αποτελούν σοβαρές ενδείξεις έλλειψης στατικής επάρκειας του κτιρίου. Κρίναμε επιτακτική και άμεση την ανάγκη αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του κτιρίου με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού".

Το υπουργείο Υγείας τι λέει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ