Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΛΙΑΣΚΑΣ
Το κράτος - φονιάς ευθύνεται

Στα συρτάρια οι προτάσεις του ΤΕΕ για την ασφάλεια των οικοδομών

"Εχουμε κράτος φονιά, δεν είναι ο σεισμός φονιάς"!Αυτή τη σοβαρή καταγγελία έκανεο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας,ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου καταλόγισε στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις τραγικές παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές στο σύστημα παραγωγής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Ο Κ. Λιάσκας επισήμανε ότι επί χρόνια το ΤΕΕ υποβάλλει προτάσεις για την ασφάλεια των οικοδομών που ακόμη παραμένουν στα συρτάρια της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται την οικονομία των κατασκευών, τη στιγμή που κάθε χρόνο δίνουμε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι σεισμοί στη χώρα μας 100 δισ. δρχ.

Η θωράκιση των πόλεων από τη σεισμική δράση, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι τεράστιο έργο υποδομής, μεγαλύτερο από άλλα μεγάλα έργα και πρέπει να διοχετευθούν πόροι ώστε να αποκτηθούν ελεύθεροι χώροι, δίκτυα, δρόμοι και να γίνουν αναπλάσεις πολεοδομικών σχεδίων.

Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό, ο Κ. Λιάσκας τόνισε ότι το ΤΕΕ θεωρεί αυτονόητο πως οι ενισχύσεις των κτιρίων πρέπει να γίνουν ύστερα από συνολικές μελέτες και με βάση το Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό και να μη σταθούν μόνο στα στοιχεία των σπιτιών που έπαθαν κάποιες βλάβες. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να επιβάλει ειδικό τέλος άμεσης φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, ενδεχομένως στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένα δείγμα της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, είναι και το γεγονός ότι αν αργούσε μερικές μέρες ο σεισμός, θα είχε περάσει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή με την οποία θα νομιμοποιούνταν αυθαίρετες προσθήκες σε κτίρια, πολλά από τα οποία τώρα έχουν πέσει!

Στη συνέχεια ο Κ. Λιάσκας επανέλαβε μια σειρά από προτάσεις που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν το ΤΕΕ και δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα από τους αρμόδιους. Συγκεκριμένα:

  • Να καθιερωθεί το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, ώστε να αποσυνδεθεί η εμπορευματική και επιχειρηματική λειτουργία από την τεχνικοεπιστημονική.
  • Να γίνουν αυστηρότερες οι προδιαγραφές μελετών των ιδιωτικών έργων και να εξισωθούν με αυτές που ισχύουν και στα δημόσια έργα.
  • Να οργανωθούν τα Πολεοδομικά Γραφεία, σύμφωνα με όσα έχει προτείνει το ΤΕΕ από το 1990.
  • Να αλλάξει ο νέος Αντισεισμικός Κανονισμός, με τη σύμπτυξη των ζωνών σεισμικότητας της χώρας, ώστε να ανέβουν τα στάνταρς των κατασκευών σε υψηλότερα επίπεδα.
  • Να γίνουν υποχρεωτικές οι εδαφοτεχνικές μελέτες και έρευνες για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ιδιωτικό έργο.
  • Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης να γίνονται με βάση μικροζωνικές και άλλες μελέτες και όχι μόνο κάτω από την πίεση ορισμένων που θέλουν να μετατρέψουν την αγροτική γη σε οικιστική.
  • Να ελεγχθούν ουσιαστικά και όχι τυπικά όλα τα αυθαίρετα και να μη γίνουν νομιμοποιήσεις, ενώ από δω και στο εξής να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά σε όλα τα δελτία αποστολής οικοδομικών υλικών και ο αριθμός της οικοδομικής άδειας, ώστε να γίνεται έλεγχος αν κάποιος χτίζει νόμιμα ή όχι.
  • Να γίνεται έλεγχος ολικής ποιότητας στα ιδιωτικά έργα, δηλαδή έλεγχος των κτιρίων από την κατάθεση της μελέτης και την έναρξη της κατασκευής τους μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Κάθε κτίριο να διαθέτει ταυτότητα στην οποία θα καταγράφεται από τον υπεύθυνο μηχανικό δύο φορές το χρόνο η κατάστασή του και να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησής του.
  • Να συγκροτηθεί Σώμα Ορκωτών Μηχανικών που να διενεργεί δειγματοληπτικούς ή και συνολικούς ελέγχους για την ποιότητα των μελετών που κατατίθενται στις Πολεοδομίες.

Τέλος ο Κ. Λιάσκας ανέφερε ότι το ΤΕΕ σύντομα θα δημοσιοποιήσει μελέτη για τον έλεγχο όλων των υφισταμένων κτιρίων, θα οργανώσει σεμινάρια για τους μηχανικούς με θέμα την αντισεισμική ενίσχυση των κτιρίων, ενώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Οικοδόμων θα γίνουν σεμινάρια για οικοδόμους και τεχνίτες σχετικά με τα ευαίσθητα σημεία μιας οικοδομής, παρά την απαγόρευση που υπάρχει γι' αυτά από το υπουργείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ