Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετα-σεισμικά

Ενα εκατομμύριο χρόνια μετά την εμφάνισή του επάνω στη Γη ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι έρμαιο των καταστροφικών δυνάμεων της φύσης. Ατιθάσευτες όλες αυτές οι δυνάμεις χλευάζουν ανοικτίρμονα, όταν ξεσπούν, ολόκληρη την τεχνολογία που ανέπτυξε ο πολυμήχανος νους των "βροτών" και επιβάλλουν όποτε θέλουν την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία τους στο ανθρώπινο γένος. Ο τυφώνας, λόγου χάρη, ξεριζώνει ως και χαλύβδινες γέφυρες, η πλημμύρα ξεθεμελιώνει πανίσχυρα φράγματα και ο σεισμός λυγίζει σε δευτερόλεπτα το χάλυβα και κονιορτοποιεί το μπετόν, με την ίδια ευκολία που σάρωνε και τα πλινθόκτιστα σπιτάκια, τις παλιές εκείνες εποχές που οι θνητοί τον ονόμαζαν Εγκέλαδο και τον θεωρούσαν ως ένα φοβερό γίγαντα, που είχε αντί για πόδια ουρά φιδιού.

Πανίσχυρες μεν οι καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, αλλά ο μηδαμινός μπροστά τους άνθρωπος ουδέποτε πρέπει να σταματήσει να τις αντιπαλεύει. Ενδεχομένως να είναι αδύνατον - και στο απώτερο μέλλον - να τις τιθασεύσει. Ομως, να περιορίσει τα καταστροφικά τους αποτελέσματα, σίγουρα μπορεί. Και ουδεμία ολιγωρία προς αυτή την κατεύθυνση δικαιολογείται από εμάς ατομικώς και πολύ περισσότερο από το κράτος.

Αν λόγου χάρη - για να έρθουμε στην τραγωδία των ημερών - κάποιοι αετονύχηδες δεν μπάζωναν ανενόχλητοι ρέματα για να τα πουλήσουν ως οικόπεδα, αν οι εργολάβοι δεν έχτιζαν ανεξέλεγκτοι με σκάρτα ή λειψά υλικά, αν οι εργοστασιάρχες δεν ύψωναν χάρτινες φάμπρικες, τότε ασφαλώς θα είχαμε πολύ λιγότερες υλικές καταστροφές και πολύ λιγότερους ανθρώπους θαμμένους κάτω από τα ερείπια. Με άλλα λόγια, σε αρκετές περιπτώσεις, άπληστοι ιδιώτες και οι σκοπίμως συνεργούντες στο έγκλημα ταγοί πήραν τον κοσμάκη στο λαιμό τους και ας μην το ξεχάσουμε αυτό ποτέ!

Και τώρα η Δικαιοσύνη επωμίζεται, λέει, το έργο να εξετάσει τους φακέλους των κτιρίων που κατέρρευσαν και να επιμερίσει ευθύνες. Αλλά είναι βέβαιο πως οι ένοχοι - μηχανικοί, εργολάβοι κλπ - ουδέποτε θα λογοδοτήσουν, όπως έγινε και με ανάλογες περιπτώσεις, στο Αίγιο και αλλού. Και φυσικά ουδεμία εισαγγελική έρευνα θα τολμήσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για να καταγγείλει όσους κατείχαν στο παρελθόν ή κατέχουν τώρα κυβερνητικούς θώκους και υπέθαλψαν την πλήρη ασυδοσία στο χώρο των κατασκευών.

Αλίμονο, λοιπόν, σε όσους χάθηκαν, σε όσους μαυροφορέθηκαν, σε όσους είδαν τα σπίτια τους, για τα οποία πάλευαν μια ζωή, να διαλύονται. Ανέστιοι τώρα διαμένουν σε σκηνές υπό συνθήκες που τους υποβιβάζουν ως ανθρώπους και πολλαπλασιάζουν τα ψυχολογικά τους τραύματα που τους προκάλεσε η καταστροφική δόνηση της περασμένης Τρίτης. Τραγικό το παρόν τους και σκοτεινό σαφώς το μέλλον τους, αφού οι παχιές υποσχέσεις της κυβέρνησης για σύντομη αποκατάστασή τους δεν πείθουν. Ο χειμώνας που θα έρθει στις σκηνές θα τους βρει ασφαλώς να τρέμουν από το κρύο και από την οργή τους γι' αυτούς που τους βύθισαν στην απελπισία και ακολούθως τους λησμόνησαν εντελώς.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ