Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την πλήρωσαν πάλι οι φτωχογειτονιές

Το Μενίδι και τα Ανω Λιόσια, πλήρωσαν πανάκριβα - σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές - τόσο την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου όσο και την εγκληματική ανευθυνότητα ορισμένων εργολάβων και των κυβερνώντων

Τη λαϊκή παροιμία "όπου φτωχός κι η μοίρα του", θύμιζαν χτες οι εικόνες στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας,της Μεταμόρφωσης,του Μενιδίου και των Ανω Λιοσίων,όπου είδαμε δεκάδες κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή ραγίσει και τους κατοίκους αυτών των κτιρίων να έχουν καταλάβει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα μάτια. Είναι οι φτωχογειτονιές της Αθήνας, οι κάτοικοι των οποίων πλήρωσαν πανάκριβα την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου αλλά και την εγκληματική ανευθυνότητα ορισμένων εργολάβων που κτίζουν (σε μεγάλο βαθμό με την ανοχή ή τις ευλογίες των κυβερνώντων) σπίτια και διαμερίσματα χωρίς να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας γιατί γι' αυτούς προέχει το κέρδος!

Από το μικρό οδοιπορικό, σε Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Μενίδι, Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, προκύπτει ότι ο Εγκέλαδος προκάλεσε τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές στο Μενίδι και τα Ανω Λιόσια. Στις ίδιες γειτονιές, είχαν εντοπιστεί - μέχρι αργά το βράδυ - και οι περισσότεροι νεκροί. Μεταξύ των θυμάτων και αθώα μικρά παιδάκια.

Νέα Ιωνία

Εξω από την πολυκατοικία στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 16 στη Ν. Ιωνία είναι μαζεμένοι οι κάτοικοι. Τυχεροί και άτυχοι μαζί. Τυχεροί γιατί πρόλαβαν να βγουν και άτυχοι γιατί το σπίτι τους με τον πρώτο μετασεισμό θα σωριαστεί σαν να έχει χτιστεί στην άμμο.

"Στον δεύτερο όροφο έχουν κοπεί οι τοίχοι στη μέση. Δεν μπορεί να μείνει κανείς. Ολοι είμαστε στο δρόμο. Οι κολόνες έχουν "κάτσει", τα μπαλκόνια έχουν γείρει", μας λέει ένας από τους ενοικιαστές, σκιαγραφώντας έτσι την εικόνα που παρουσίαζε η πολυκατοικία μετά το σεισμό. "Ακούσαμε μια βουή και άρχισαν να ανοίγουν οι τοίχοι, βγήκαμε όλοι έξω όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε". Καβάλας και Αγ. Κωνσταντίνου. Τα τζάμια του εργοστασίου έχουν γίνει θρύψαλα, ενώ οι τοίχοι είναι γεμάτοι ρωγμές. Πολλά από τα κτίρια στην περιοχή της Ν. Ιωνίας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μενίδι

Μία "βόλτα" στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι αρκεί για να καταλάβει κανείς την καταστροφή που έχει συμβεί. Η απέραντη πόλη, με τα εκατοντάδες αυθαίρετα φέρνει στο μυαλό εικόνες βομβαρδισμού. Μια πόλη που έχει χτιστεί χωρίς πολεοδομικό σχέδιο,από εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες, τώρα έχει παραμορφωθεί από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Κι από τις δύο μεριές του δρόμου υπάρχουν κτίρια καινούρια και παλιά γκρεμισμένα. Οι κολόνες έχουν κοπεί σαν να είναι ξύλινες, οι τοίχοι έχουν πέσει λες και ήταν χάρτινοι. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να γελάσουν επειδή είναι ζωντανοί μετά από τέτοια καταστροφή.

Εργοστάσιο Επίπλων Παπαθανασίου. Η καταστροφή είναι ολοσχερής, ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος όροφος είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος ή τι παρήγαγε το εργοστάσιο, όλα έχουν γίνει μία μάζα, ενώ έξω από το κτίριο είναι οι εργάτες που ευτυχώς πρόλαβαν και βγήκαν πριν καταρρεύσει.

Εργοστάσιο "Νίμα", οδός Καραμανλή 47. Η καταστροφή και εκεί είναι ολική. Ο απολογισμός μακρύς και ατελείωτος. Εργοστάσιο "Νίλκο", τζάμια και τοίχοι πεσμένοι. "Πλακίδια - Νικολαϊδης", "Επιπλα Γαβαλά", "Κολοσσός - Κακλιός", μερικές μόνο φίρμες εργοστασίων και αποθηκών που τελικά το μόνο που έμεινε από αυτές είναι οι πινακίδες.

Ανω Λιόσια

Στα Ανω Λιόσια, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, περίπου 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές - αρκετά έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, 200 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ ανεξακρίβωτος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Εξω από τη μεζονέτα στην οδό Ψαρών και Ανδρούτσου, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς, τους λυγμούς των συγγενών τούς κόβει μόνο η κραυγή του πυροσβέστη: "Κάντε ησυχία!" και μεμιάς ο κόσμος σωπαίνει. "Δεν πρόλαβαν να βγούνε. Μείνανε μέσα" είναι τα λόγια της αδερφής της Μαρίνας Τσούμπα, που - όπως έλεγαν οι γείτονες - θάφτηκε μαζί με το σύζυγό της Ε. Τσούμπα στα ερείπια του σπιτιού τους.

Κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένα μαγαζιά, κόσμος στο δρόμο και στις πλατείες και η απορία η ίδια. "Τι θα γίνει; Τι θα κάνουμε; Είμαστε πάλι στο δρόμο...". Τα λόγια αυτά ανήκουν στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων. Εκεί που πριν δύο χρόνια είχαν πνιγεί οι ελπίδες στα νερά των πλημμυρών, τώρα οι ίδιες ελπίδες γκρεμίστηκαν.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της πόλης των Ανω Λιοσίων μπορεί κανείς να μετρήσει τα σπίτια που δεν έχουν πρόβλημα από το σεισμό, αφού η πλειοψηφία είναι με κομμένες κολόνες, διαλυμένα μπαλκόνια και ρωγμές σε τοίχους. Η εικόνα της εκκλησίας της πόλης - που με το σεισμό του '81 είχε κατεδαφιστεί - είναι χαρακτηριστική, αφού το καμπαναριό έχει κοπεί "λες και πέρασε μαχαίρι", όπως λένε οι κάτοικοι.

Η κ. Λαμπροπούλου και η Κ. Κολοκοτσά κάθονται σε δύο πολυθρόνες στην πλατεία της πόλης. "Πού να πάμε, δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Τα σπίτια έχουν γίνει γιαπιά. Ολα είναι χαλάσματα, όλα είναι γκρεμισμένα". Η πλατεία των Ανω Λιοσίων είναι γεμάτη κόσμο, προσπαθούν να δηλώσουν ό,τι καταστράφηκε και να σώσουν ό,τι έμεινε. Ο Δήμος Αν. Λιοσίων σε πέντε περιοχές θα στήσει σκηνές για να μείνουν οι σεισμοπαθείς. Πανόραμα, Λίμνη, Δροσούπολη, Πάρκο Πόλης, Αγ. Γεώργιος. Ολες οι περιοχές πληγήκανε σοβαρά. Από τη Ζοφριά μέχρι τη Λίμνη και από το Πανόραμα μέχρι τον Αγ. Γεώργιο όλα τα σπίτια έχουν γίνει άμορφη μάζα.

Ζεφύρι

Στην πόλη του Ζεφυρίου η κατάσταση είναι καλύτερη, σε σχέση με τα Ανω Λιόσια, αν αυτές τις ώρες μπορεί κανείς να μιλήσει για κάτι καλό. Ετσι στο Ζεφύρι πάνω από 20 σπίτια είναι ακατοίκητα, το 50% των σπιτιών είναι με ρηγματώσεις, ενώ υπάρχει και ένας νεκρός.Ενας άτυχος εργάτης, από το Μπαγκλαντές που δούλευε σε βιοτεχνία στην περιοχή, καθώς έβγαινε από το κτίριο την ώρα του σεισμού ένα κομμάτι από το κτίριο τον χτύπησε στο κεφάλι.

"Ολο το Ζεφύρι έχει ζημιές από το σεισμό. Τα σπίτια μας είναι ακατοίκητα, απόψε θα μείνουμε στο δρόμο", είπε ο Παν. Τσακίρης, ενώ περίμεναν να μάθουν από το δήμο, πού θα στηθούν οι σκηνές για να περάσει η νύχτα, ίσως και οι επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ