Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Κατέρρευσαν χάρτινα κτίρια

Στο Μενίδι πολλές από τις κατοικίες που χτίστηκαν είτε παράνομα - αυθαίρετα είτε με τρόπο πρόχειρο υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ιδιαίτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης. Η εικόνα που επικράτησε αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ήταν τραγική.

Πανικόβλητοι κάτοικοι της περιοχής έβρισκαν καταφύγιο στους δρόμους και τα αυτοκίνητα, με το φόβο ζωγραφισμένο στα βλέμματά τους αλλά και την οργή, ιδιαίτερα στις οικοδομές που είχαν καταρρεύσει ή χτυπηθεί σημαντικά. Ενα τέτοιο τραγικό παράδειγμα είναι η 4ώροφη πολυκατοικία στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και Παπαφλέσσα, που κυριολεκτικά έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Την ώρα αυτή βρίσκονταν στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας αρκετοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, και πολλοί εγκλωβίστηκαν χωρίς να μπορέσουν να αντιδράσουν. Στον τόπο έφτασαν περίπου 20 πυροσβέστες και μία κινητή ιατρική μονάδα, που μαζί με κατοίκους της περιοχής κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων.

Από την πολυκατοικία μέχρι λίγο πριν νυχτώσει είχαν απεγκλωβιστεί 7 άνθρωποι, όμως δυστυχώς σ' αυτούς περιλαμβάνονταν και 2 νεκρά παιδιά. Ενα πεντάχρονο αγοράκι και ένα βρέφος, ενώ υπήρχαν ακόμη πολλοί εγκλωβισμένοι, αδιευκρίνιστο πόσοι. Οπως σημείωσε η αναισθησιολόγος κ. Αναστασίου Ζιγούρα επικεφαλής της κινητής ιατρικής μονάδας "το γεγονός της καθυστέρησης των ασθενοφόρων στον τόπο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επισπευστούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους τις είχαν ανάγκη". Ωστόσο απέδωσε το γεγονός της καθυστέρησης στη μεγάλη κίνηση στους δρόμους. Από τη μεριά του ο επιπυραγός κ. Ζαχίλης, τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες και ότι υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι που επικοινωνούν και μπορούν να σωθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η οικοδομή αυτή είχε ανεγερθεί περίπου πριν 15 χρόνια και να σημειώσουμε ότι υποτίθεται είχε όλες τις αντισεισμικές προδιαγραφές μετά το μεγάλο σεισμό του '81. Μόνο που η δίψα του αδίστακτου εργολάβου για κέρδος έφτανε στο σημείο να υπάρχουν κολόνες που περιείχαν μόνο 4 σίδερα και κυριολεκτικά κόπηκαν στη μέση. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο εργολάβος λέγεται Καπάρας, οι πληροφορίες όμως δεν έχουν διασταυρωθεί.

Επίσης, ολική κατάρρευση είχε πολυκατοικία στην οδό Παύλου Μελά,ενώ σε όλη τη διαδρομή της Λ. Πάρνηθος υπήρχαν σπίτια με σημαντικές ζημιές. Ακόμα κι ένας παιδικός σταθμός στην οδό Αριστοτέλους υπέστη σοβαρές ζημιές, ευτυχώς όμως απεγκλωβίστηκαν τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. Σε επικοινωνία μας με το Δήμο Μενιδίου, μας ειπώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές καταστροφές σε όλη την πόλη. Μέχρι εκείνη την ώρα μίλαγαν για δύο κτίρια που κατέρρευσαν ολικά και βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου με τεχνικούς του δήμου. Να σημειωθεί επίσης ότι όλη η περιοχή Μενιδίου έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για προληπτικούς προφανώς λόγους, ενώ περιοχές που η παροχή νερού εξαρτιέται από το ρεύμα έμειναν και χωρίς νερό. Κάτοικοι όλης της περιοχής ήταν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ