Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξέπληξε τους σεισμολόγους το επίκεντρο

Τρία είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επιστημονική επιτροπή του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε χτες αργά το βράδυ στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκα.

  • Σύμφωνα με την επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός 5,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός. Επειδή όμως το μέγεθος ήταν αρκετά μεγάλο και σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές καλεί όλους τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν πάθει ρωγμές να μην τα κατοικήσουν τουλάχιστον για δύο εικοσιτετράωρα και μέχρι να γίνει έλεγχος από αρμόδιους μηχανικούς. Για όσους ενδιαφέρονται να εξεταστεί το σπίτι τους από αρμόδιους μηχανικούς υπάρχουν τα τηλέφωνα: 6420.359 και 6426.787.
  • Η επιτροπή επισημαίνει πως δεν αποκλείει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να γίνει ένας δεύτερος μετασεισμός γύρω στα 5 με 5,2 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα τα ήδη καταπονημένα κτίρια να καταρρεύσουν. Η επιτροπή παρακίνησε την κυβέρνηση να δώσει όλο το βάρος της αυτή τη στιγμή στους απεγκλωβισμούς ζωντανών που βρίσκονται στα συντρίμμια, ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να ζητήσει βοήθεια από άλλες γειτονικές χώρες.
  • Οπως δήλωσε ο Κ. Μητρόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, βρίσκεται σε μια ζώνη 10 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από δυτικά μέχρι νότια της Πάρνηθας. Ηταν έκπληξη η περιοχή αυτή γιατί, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τόσο κοντά στην Αθήνα δεν είχαμε άλλοτε παρόμοιο σεισμό. Το ίδιο ρήγμα έδωσε σεισμό περίπου της ίδιας τάξης μόνο το 1705, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τότε σημαντικές καταστροφές στην Ακρόπολη και άλλα κτίρια. Από τότε ο πιο κοντινός σεισμός στην Αθήνα ήταν αυτός που σημειώθηκε το 1914 μεγέθους 6 Ρίχτερ περίπου με επίκεντρο τη Θήβα. Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, πρόσθεσε ο καθηγητής, και για αυτό πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Οπως δήλωσε ο Κ. Λιάσκας, ο σεισμός αυτός είναι μια ευκαιρία το όλο σύστημα παραγωγής των έργων να γίνει αυστηρότερο και σαφέστερο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι έχει στείλει από χτες έξι ομάδες μηχανικών που κάνουν αυτοψίες στις περιοχές του Μενιδίου, της Μεταμόρφωσης, της Κηφισιάς, των Νέων Λιοσίων, των Ανω Λιοσίων, ενώ έχουν κληθεί να βρίσκονται σήμερα στις 8 το πρωί 200 μηχανικοί από όλη την Ελλάδα και από τις υπηρεσίες σεισμοπλήκτων οι οποίοι θα κάνουν αυτοψίες. Αργά το βράδυ το ΥΠΕΧΩΔΕ άρχισε να στέλνει 40 λυόμενα στις περιοχές των Ανω Λιοσίων, της Μεταμόρφωσης, της Κηφισιάς και των Νέων Λιοσίων, ενώ έχει στη διάθεσή του συνολικά 500 λυόμενα, τα οποία σιγά σιγά σκοπεύει να προωθήσει στις περιοχές των σεισμοπλήκτων.

Οδηγίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Τρεις οδηγίες προς το κοινό έδωσε χτες τρεις περίπου ώρες μετά το σεισμό το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, να μην μπαίνουν σε κτίρια ή καταστήματα όπου εμφανίζονται διά γυμνού οφθαλμού ρωγμές πριν τα οικήματα αυτά ελεγχθούν από μηχανικούς. Επίσης, να καλέσουν ακόμη και ιδιώτες μηχανικούς να κάνουν έλεγχο στα κτίρια αυτά.
  • Δεύτερον, να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και
  • Τρίτον, να περιορίζεται η χρήση τηλεφώνου στην απολύτως απαραίτητη διότι προσπαθεί κόσμος να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ συστήνει στους πολίτες που φοβούνται ότι τα κτίριά τους έχουν υποστεί ρωγμές να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6420.359 και 6426.787.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ