Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους πληγέντες

Σε συναγερμό για βοήθεια στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε κυρίως εργοστάσια και εργατογειτονιές, καλεί το ΠΑΜΕ. Καλεί επίσης τους εισαγγελείς να ερευνήσουν την ποιότητα των κατασκευών των εργοστασίων και τις ευθύνες της εργοδοσίας. "Εγκληματίες" καταριόντουσαν χτες οι εργάτες, δίνοντας τη μάχη για τη σωτηρία συναδέλφων τους πάνω από τα συντρίμμια

"Δράμα, φρίκη, πανικός! Είναι σαν να έπεσε βόμβα!". Μόνο αυτές οι λέξεις μπορούν να βγουν από το στόμα του Γιώργου Μαυρίκου,μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που - μαζί με άλλα στελέχη του Μετώπου - έσπευσε στα ισοπεδωμένα εργοστάσια του "Παπουτσάνη",του "Φουρλή",στη ΡΙΚΟΜΕΞ,στη ΦΑΡΑΝ.Εκεί, που χτες το μεροκάματο κόπηκε απότομα στη μέση και βάφτηκε με αίμα, καθώς τα εργοστάσια κατέρρευσαν σαν να ήταν χάρτινοι πύργοι. Εκεί, που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε με τον πιο φρικτό τρόπο πόσο λίγο μετρά η ζωή του εργάτη. Τα δάκρυα αυτών που βγαίνουν από τα συντρίμμια και όσων σπεύδουν σε βοήθεια, σμίγουν με τις κατάρες γι' αυτούς που βάζουν τους εργάτες που δουλεύουν τις μηχανές τους κάτω από "χάρτινες" κατασκευές. Η λέξη"εγκληματίες!", ακούστηκε ξανά και ξανά έξω από τα ερείπια της ΡΙΚΟΜΕΞ και των άλλων εργοστασίων, από εκείνους που είδαν τις κολόνες να κόβονται σαν"πράσα" και τους τοίχους να καταρρέουν σαν να ήταν ψεύτικοι.

Ο απολογισμός της φρίκης "τρέχει" ακόμα. Ενας νεκρός στου "Παπουτσάνη" και τραυματίες μεταφέρονται στο ΚΑΤ... Στου "Φουρλή" εγκλωβισμένοι δεκάδες εργάτες και τα πράγματα διαγράφονται πολύ σκούρα... Νεκρός και δεκάδες εγκλωβισμένοι και στη ΡΙΚΟΜΕΞ... Ανάλογα φριχτή η κατάσταση και στη ΦΑΡΑΝ...

Στελέχη του ΠΑΜΕ σπεύδουν συνεχώς σε εργασιακούς χώρους που "σημαδεύτηκαν" από τον Εγκέλαδο, όπως και εργατογειτονιές, κατά το "όπου φτωχός και η "μοίρα" του", και δίνουν χέρι βοηθείας. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί όλα τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, να κινητοποιηθούν πρωτοστατώντας και με όποιον τρόπο μπορούν στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Το ίδιο και το συνδικάτο οικοδόμων που καλεί τα μέλη του να σπεύσουν στα παραρτήματα, να κινητοποιηθούν και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Το ΠΑΜΕ καλεί

Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ έσπευσαν χτες στα εργοστάσια "ΦΟΥΡΛΗΣ", "Παπουτσάνης", "ΦΑΡΑΝ", "ΡΙΚΟΜΕΞ".

Η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με αφορμή την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε κύρια σε εργοστάσια και εργατογειτονιές εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, με ανακοίνωσή του "καλεί τα συνδικάτα, τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν στη χορήγηση βοήθειας προς τους πληγέντες. Εκείνο που προέχει άμεσα - τονίζει - είναι η λήψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων.Κάθε ταξικό συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστική δύναμη πρέπει να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες και να απαιτήσει την έμπρακτη βοήθεια από τη μεριά της πολιτείας. Το ΠΑΜΕ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση".

Και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ συνεχίζει: "Οι εισαγγελείς που παρεμβαίνουν αυθωρεί και παραχρήμα ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις, περιμένουμε να δούμε αν θα παρέμβουν από σήμερα για να ελέγξουν την ποιότητα των κατασκευών των εργοστασίων και τις ευθύνες της εργοδοσίας".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,σημειώνει: "Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τη λύπη του για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού, καθώς και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους πληγέντες. Καλεί την κυβέρνηση να κινητοποιήσει άμεσα τον κρατικό μηχανισμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προσφέρουν βοήθεια για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων. Καλεί όλες τις διοικήσεις των Παραρτημάτων, τα στελέχη και όλα τα μέλη του Συνδικάτου να συγκεντρωθούν στα Παραρτήματα και να είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τη βοήθειά τους όπου υπάρχει ανάγκη".

Μαρτυρία από του "Παπουτσάνη"

"Ενα "ίσιωμα" έγινε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το κτίριο παραγωγής, από το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Ηταν φοβερό", λέει ο συνδικαλιστής Ν. Ξουράφης,που εκείνη την ώρα δούλευε σε εξωτερικό χώρο του εργοστασίου. Ο ίδιος, με τρεμάμενη φωνή, θα μας πει ότι ένας συνάδελφός του σκοτώθηκε και άλλοι τρεις εργάτες τραυματίστηκαν. Στο διπλανό κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της επιχείρησης, εργάζονταν περίπου 30 άτομα, από τους οποίους ευτυχώς κανένας δεν έπαθε τίποτα.

- Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χ. Πολυζωγόπουλο, επισκέφθηκε χτες τα ισοπεδωμένα εργοστάσια, ενώ με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία ζητά "να προχωρήσουν οι έλεγχοι σε βάθος και να αποδοθούν αυστηρότατες κυρώσεις εφόσον διαπιστωθούν παραλείψεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ