Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΘΗΡΑ - ΛΑΚΩΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Μετά την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι των Κυθήρων τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, σειρά πήρε τώρα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε σε σπίτια, δημόσια κτίρια, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και λιμάνια του νησιού.

Με απόφαση του νομάρχη Πειραιά (όπου υπάγονται τα Κύθηρα) τα σχολεία του νησιού, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά. Από τα 12 σχολικά κτίρια που ελέχθησαν από τον ΟΣΚ, τα 11 βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, ενώ το νηπιαγωγείο στον Ποταμό κρίθηκε ακατάλληλο και αναμένονται προκατασκευασμένες αίθουσες από τον ΟΣΚ προκειμένου να επαναλειτουργήσει.

Από την καταγραφή των ζημιών που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι χτες το απόγευμα τα κλιμάκια των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά προέκυψε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στα Μητάτα, όπου από τα 48 σπίτια που έχουν ελεγχθεί, 23 έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα (ακατοίκητα), 18 έχουν σημανθεί με κίτρινο σταυρό, χρήζουν δηλαδή αποκατάστασης, 7 δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα, ενώ η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία Αγία Τριάδα έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές και έχει χαρακτηριστεί κόκκινη.

Στον Ποταμό έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα εννέα κτίρια, εκ των οποίων ένα σπίτι και το καμπαναριό μίας εκκλησίας έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και πέντε σπίτια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα. Στα Ντουριάνικα δύο σπίτια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και μία εκκλησία κίτρινη. Στα Λογοθετιάνικα δύο εκκλησίες κίτρινες. Στο Κουσουνάρι ένα σπίτι χαρακτηρίστηκε κίτρινο και στα Κατσουλιάνικα ένα σπίτι κόκκινο.

Προβλήματα παρατηρούνται επίσης και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά Μητάτα, Βιαράδικα, Μυλοπόταμο, Αλοϊζιάνικα και Δόκανα. Στα υπόλοιπα χωριά του νησιού δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, παρά μόνο σε μαντρότοιχους.

Τέλος, φόβοι εκφράζονται για το λιμάνι των Κυθήρων, οι ζημιές του οποίου θα υπολογιστούν μετά την ολοκλήρωση του υποβρύχιου ελέγχου.

Στη Λακωνία

Από τον «εγκέλαδο» χτυπήθηκε και ο Δήμος Βοΐων στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας. Αρκετές ζημιές σημειώθηκαν στο χωριό Βελανίδια όπου ζουν 110 άνθρωποι. Πάνω από 15 κατοικίες έχουν καταγραφεί ως «κίτρινες» λόγω ρωγμών από επιτροπή μηχανικών. Κατά μήκος του δρόμου από τη Νεάπολη προς τη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν κατολισθήσεις και υπήρξε διάβρωση του εδάφους.

Επίσης, στο χωριό Αγ. Απόστολοι το νηπιαγωγείο κρίθηκε ακατάλληλο ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν ρωγμές. Στον Αγ. Νικόλαο έχει γείρει το καμπαναριό της εκκλησίας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην Αγ. Τριάδα. Στη Νεάπολη αν και δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως πολλά παλιά κτίρια έχουν πρόβλημα στατικότητας και είναι επικίνδυνα αν συμβεί κι άλλος σεισμός. Τέτοια περίπτωση αποτελεί το κτίριο του Δημαρχείου. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εκτίμηση, είτε από τη Νομαρχιακή, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην Κρήτη

Ιδιαίτερα αισθητός, έγινε ο σεισμός και στην Κρήτη, ενώ οι ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες. Τα μόνα περιστατικά τραυματισμού που έχουν σημειωθεί έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις πανικού συγκεκριμένων ατόμων στη διάρκεια του σεισμού. Πρόκειται για έναν 22χρονο από το Ηράκλειο, που στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρύ κάταγμα στο πόδι του. Στα Χανιά μια ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε από τις σκάλες που βρίσκονταν την ώρα που ο σεισμός ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της. Στο Ρέθυμνο επίσης σημειώθηκε ο τραυματισμός διερχόμενου πεζού από θραύση γυαλιών τζαμαρίας που προκάλεσε ο σεισμός.

Ζημιές και ρωγμές υπέστησαν κυρίως παλιά κτίρια στην πόλη των Χανίων, όπου ο σεισμός έγινε πιο αισθητός. Στο λιμάνι κατέρρευσε βράχος από το ενετικό τείχος, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε καφετερία προκαλώντας, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές. Στην κεντρική είσοδο επίσης του λιμανιού έπεσαν πέτρες από το παλιό Δημαρχείο, ενώ ζημιές υπέστησαν και τα Νεώρια που χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στην περιοχή της Κισάμου, όταν βράχος βάρους τριών τόνων αποκολλήθηκε και κατέληξε σε σπίτι ηλικιωμένων προκαλώντας, και σε αυτή την περίπτωση, μόνο υλικές ζημιές. Τα σχολεία της πόλης χτες παρέμειναν κλειστά.

Από χτες το πρωί κλιμάκια και της Νομαρχίας Ηρακλείου επισκέπτονται όλες εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται κτίρια για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για ζημιές. Στο Νομό Ρεθύμνου αντίστοιχα, οι ζημιές περιορίζονται στην αποκόλληση της λιθοδομής ενός παλιού μιναρέ, προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένο όχημα που βρισκόταν στο σημείο, ενώ στο Νομό Λασιθίου μέχρι και χτες δεν είχε γίνει καμιά αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ