Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανύπαρκτη η πολιτική πρόληψης και προστασίας

Αν και η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί!

Eurokinissi

Με τον πιο οξύ και δραματικό τρόπο ανέδειξε την ανυπαρξία μιας ουσιαστικής πολιτικής για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό, ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές στη 1.34' μ.μ. στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, προκαλώντας, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές.

Οπως τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί για το ΚΚΕ σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας, ενώ για την ανυπαρξία της οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.

Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του περασμένου αιώνα, σχεδόν κάθε 1,5 χρόνο έχουμε έναν καταστροφικό σεισμό στη χώρα μας, ενώ 40 από αυτούς, εκτός από σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές που προκάλεσαν, στοίχισαν και σε ανθρώπινες ζωές.

Πρόσφατες είναι οι μνήμες από τους φονικούς σεισμούς της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Καλαμάτας και του Αιγίου. Επίσης, πρόσφατες είναι οι ανακοινώσεις του ΤΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες για το 80% του οικιστικού πλούτου της χώρας, δηλαδή για ό,τι χτίστηκε με αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 1985, απαιτείται προσεισμικός έλεγχος και, αν χρειαστεί, προσεισμική τους ενίσχυση.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά μόνο τον τελευταίο χρόνο:

  • Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έχει ομολογήσει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει μειώσει τα κονδύλια προς τον ΟΑΣΠ.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε την ουσιαστική διάλυση των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αντί να τους αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό τους προσωπικό, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και προσεισμικών ελέγχων.
  • Αντί να εφαρμόσει προγράμματα λαϊκής στέγης, ενισχύει τις ορέξεις των κερδοσκόπων της γης, ενώ μεθοδεύει την εξαφάνιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων (π.χ. Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδί κ.λπ.), που, εκτός των άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους διαφυγής και εκτόνωσης σε περιπτώσεις σεισμού.

23 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στα Μητάτα Κυθήρων, ενώ ο ναός της Αγίας Τριάδας έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέος

Eurokinissi

23 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στα Μητάτα Κυθήρων, ενώ ο ναός της Αγίας Τριάδας έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέος
Κι όλα αυτά, όταν είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δαπανώνται 150 δισ. δρχ. για αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς, ενώ για τους σεισμούς της Αττικής έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα πάνω από 400 δισ. δρχ. Ενα μέρος από αυτά τα χρήματα αν είχαν έγκαιρα χορηγηθεί για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, θα είχαμε λιγότερες καταστροφές και θανάτους από σεισμούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ανθρώπινες πόλεις.

Ευτυχώς που ήταν στη θάλασσα...

Από τους σεισμολόγους εκφραζόταν χτες η βεβαιότητα ότι ο προχτεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς επακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους γύρω στα 5 Ρίχτερ. Ολοι συμφωνούν ότι ευτύχημα αποτέλεσε το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα και ότι το εστιακό του βάθος ήταν αρκετά μεγάλο (70 χιλιόμετρα), γεγονός που συντέλεσε ώστε να μην υπάρξουν τρομερές καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από το σεισμό είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτόν των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1999 στην Αθήνα, 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα μέσα σε τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός της Κυριακής είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και είχε δώσει το 1903 μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι σεισμολόγοι και γεωλόγοι αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στο ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της ένωσης που ενώνει την ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα, που κάθε μετατόπισή τους προκαλεί σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα, από πολλούς, υποστηρίζεται ότι μετά τον προχτεσινό σεισμό η Αφρική μετατοπίστηκε κατά 90 εκατοστά προς την Ευρώπη.


Στο μεταξύ «κόντρα» μεταξύ σεισμολόγων, αλλά και σεισμολόγων - κυβέρνησης ξέσπασε, με αφορμή έκθεση που είχε υποβάλει ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Β. Παπαζάχος στον ΟΑΣΠ από τις 17 - 2 - 2002, με την οποία εκτιμούσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια (με απόκλιση συν - πλην 1,5 χρόνο) θα υπάρξει σεισμός στα Κύθηρα με μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ. Ο Β. Παπαζάχος κατηγορεί την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι σε συνεδρίασή της που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόγνωση. Το θέμα έγινε αντικείμενο ερωτήσεων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως «η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει λάβει επιστολή του καθηγητή αναφορικά με την πρόγνωση σεισμών». Επίσης, ανέφερε ότι «είναι θέμα της επιστημονικής κοινότητας η κρίση αν υπάρχει ασφαλές σύστημα πρόγνωσης σεισμών». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κ. Μακρόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γ. Σταυρακάκης υποστήριξαν ότι «δόθηκε μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ