ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσεκτική η Λευκωσία για τις θέσεις της Ρωσίας

Η κυβέρνηση δε βλέπει καμιά αλλαγή στην πολιτική της Μόσχας στο Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, προσθέτοντας ότι οι επαφές με τη Ρωσία είναι συνεχείς σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι από τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν φαίνεται ότι η Μόσχα στηρίζει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το καλό όλων των Κυπρίων.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Πούτιν για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μόσχα υποστηρίζει την επίλυση του θέματος στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τις δηλώσεις Πούτιν, ο κύριος Χρυσοστομίδης απάντησε απλώς ότι οι επαφές με τη Ρωσική Δημοκρατία είναι συνεχείς και όταν υπάρξει κάτι θα ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ύστερα από πρόσκληση, προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Μόσχα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δε σκοπεύει να στείλει επιστολή στον Κόφι Ανάν ζητώντας του να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Κατά τον κ. Ιακώβου, μια τέτοια επιστολή δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτε, αφού όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτούς τους μήνες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι είναι αδιανόητη μια κατάσταση πραγμάτων όπου δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλληλοαναγνωρίζονται. Ο Ντένις Μακσέιν απαντούσε γραπτώς σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ, ο οποίος ζήτησε να μάθει αν η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Μακσέιν ανέφερε πως ενώ προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Βρετανία αναμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υφίστανται μια σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης.

Νέο γύρο θέλει ο Ερντογάν

Θέμα επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Τούρκος πρωθυπουργός. Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο «CNN Turk», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει το Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κανάλι, ο Ερντογάν θα μεταβεί στις περιοχές της Ινδονησίας που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα, προκειμένου να παραδώσει την επιταγή με την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τους πληγέντες.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα περί ρωσικής στήριξης στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων: «Πρόκειται για ευαίσθητα διπλωματικά ζητήματα και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά συμπεράσματα» έσπευσε να διευκρινίσει.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να αποκαθηλωθούν οι κάμερες από το ΑΠΘ

Motion Team

Την αποκαθήλωση των καμερών και την πλήρη ελευθερία συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ ζήτησε το κλιμάκιο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που περιόδευσε χτες στους παραπάνω χώρους και είχε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στις συναντήσεις αυτές επανέλαβε τη θέση της ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κάμερες και μηχανισμοί παρακολούθησης σε χώρους εργασίας, πόσο μάλιστα σε χώρο εντός του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Η σαθρότητα του επιχειρήματος της φύλαξης του χώρου αποδεικνύεται από την 24ωρη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού στη Βουλή) και από το γεγονός ότι το μόνιτορ έχει τοποθετηθεί έξω ακριβώς από το γραφείο της διεύθυνσης.

Τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ανάμεσά τους ο Γιάννης Ζιώγας και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τόνισαν ότι η εγκατάσταση των καμερών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο καταστολής ειδικά σε ευαίσθητους εργασιακούς χώρους με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των εργατικών αγώνων. Οπως σημείωσαν, ο χώρος της Λέσχης είναι ένας τέτοιος ευαίσθητος χώρος, αφού προχωράει με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίησή της και δουλεύουν σε αυτή πάνω από εκατό εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε συνθήκες ομηρίας και κατατρομοκράτησης από τους εργολάβους. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για τα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τα σωματεία των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς του εργατικού κινήματος, αλλά και κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να πάρει θέση και να απαιτήσει την αποκαθήλωση των καμερών με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο.

Επίσης καλεί τον πρύτανη και την υπουργό Παιδείας να πάρουν την ευθύνη της αποκαθήλωσης των καμερών, ενώ προτίθεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει σχετική παράσταση και στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το Ναύπλιο χρειάζεται την αγάπη μας

Το Ανάπλι ταξιδεύει ολόφωτο, κάτω από την πανσέληνο των αλκυονίδων ημερών. Το Μπούρτζι που ο παλιός δήμιος αποκεφάλισε με το τσεκούρι πλέει σαν αποκαμωμένο. Επιχειρήθηκε να «αξιοποιηθεί» τουριστικά σαν ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας, για όλους εκείνους τους χορτασμένους που αναζητούν την ατμόσφαιρα της φρίκης ως διεγερτικό της παθογένειάς τους.

Ο γύρος της Αρβανιτιάς, ονειρικός, αλλά οι γύρω βράχοι «κατάσπαρτοι» από τους αγκυλωτούς σταυρούς των φασιστοειδών.

Τα 999 σκαλοπάτια προς το Παλαμίδι, λίγοι νέοι κυρίως τα σκαρφαλώνουν για να δουν την υγρή ποντικότρυπα του βράχου, όπου αλυσοδεμένος, αμειβόταν για τις εθνικές του υπηρεσίες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που τους είχε χουγιάξει με το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Κάτω στην ωραιότατη και ιστορική πλατεία και τα στενορύμια, η γωνιά όπου δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχαλαίους ο πρώτος κυβερνήτης, που ορισμένοι τον καταγγέλλουν, γιατί «έφερε για πρώτη φορά τις πατάτες στην Ελλάδα».

«Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία». Κάτω από το Κάστρο, το κάτεργο των κομμουνιστών - αγωνιστών που παραδόθηκαν χέρι - χέρι από τους ντόπιους εθνοπροδότες στους ξένους κατακτητές.

Στυφή γεύση αλλά παράλληλα υπερηφάνεια για τη λεβεντιά τους, γιατί αυτοί οι βασανισμένοι, οι φυματικοί, οι νηστικοί πρώτοι σήκωσαν τη φωνή για το χαρακτήρα του πολέμου και την ανάγκη του νέου ξεσηκωμού που ακολούθησε με την Εθνική μας Αντίσταση.

Μια πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση με τοπικούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και τουριστικούς παράγοντες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκους αποκάλυψε ότι το Ναύπλιο γεμίζει με φαγάδικα γρήγορου φαγητού και άλλα παράνομα κτίσματα που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, όπως έγινε, δυστυχώς και σε άλλες περιοχές που δέχτηκαν την άναρχη τουριστική αλλοτρίωση.

Το Ναύπλιο έχει τις δυνατότητες για μια σύμμετρη οικονομική ανάπτυξη, αφού έχει και μια ευρύτερη παραγωγική ενδοχώρα.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΒΟΥΛΗ
Ακρόαση φορέων για το «βασικό μέτοχο»

Με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρός της Μανώλης Μαθιουδάκης διευκρίνισε ότι σήμερα θα συνέλθει το ΔΣ της Ενωσης προκειμένου να πάρει θέση για το νομοσχέδιο, τασσόμενος πάντως υπέρ «της απόλυτης διαφάνειας χωρίς σκιά» και της «ολόπλευρης ουσιαστικής ενημέρωσης», σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ποιοι έχουν τα μέσα επικοινωνίας και όχι κάποιον που εμφανίζεται». Επίσης έκανε λόγο για τοπίο που δεν έχει ξεκαθαριστεί, τονίζοντας αναφορικά με τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις ότι «δεν ξέρουμε ποιον να πάμε στα δικαστήρια».

Εκπροσωπώντας την ΕΙΗΕΑ ο Δ. Καλοφωλιάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία τα οποία βοηθούν στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος», ενώ ειδικά για τις εφημερίδες σημείωσε πως «πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη επιχείρηση και όχι μέσα στο χάος των συγκροτημάτων». Παράλληλα ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής που «με βάση τη διεθνή εμπειρία θα βγάλει τελικό συμπέρασμα για τα ΜΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ