ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
«Υποσχόμενο σήμα» και για τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ

Κρίσιμη για όλο το ΝΑΤΟ η ισχύς της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα μετά το «πράσινο φως» του Κογκρέσου για την πώληση των F-16

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο
Τις αυξανόμενες προσδοκίες για τη συνεργασία Τουρκίας - Ελλάδας, σε αλληλεπίδραση και με το παζάρι των ΗΠΑ και ΕΕ με την Αγκυρα, αντανακλούν αναλύσεις τουρκικών «δεξαμενών σκέψης» όπως αυτή με τίτλο «Το γεωπολιτικό τοπίο της Τουρκίας για το 2024 - Αναζητώντας στρατηγική σταθερότητα σε έναν κόσμο συγκρούσεων», την οποία συνέταξε το φιλοκυβερνητικό ινστιτούτο SETA.

«Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους, ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά είναι έτοιμος να επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης», τονίζει το ινστιτούτο και προσθέτει ότι «η φύση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας έχει αλλάξει, χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξομάλυνσης». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη «βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας» ένα από τα «πολλά υποσχόμενα σημάδια» και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες όπως τονίζεται «προτιμούν την αποφυγή της σύγκρουσης στην περιοχή».

Εξάλλου, εστιάζοντας ειδικά στη θεματική «Ενέργεια», η ανάλυση σημειώνει πως «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ουσιαστικό συστατικό του ενεργειακού ζητήματος» και πως «η Τουρκία θα έπρεπε να διευκολύνει τη μεταφορά Ενέργειας από τη Μεσόγειο και τον Καύκασο», προσθέτοντας μάλιστα σε σχέση με το Κυπριακό ότι «η Τουρκία είναι θετική για ενεργειακούς διαύλους προς την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, εμφανίζοντας ουσιαστικά την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία ως τελειωμένη υπόθεση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ δήλωσε: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτήν τη βδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση από την Τουρκία 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Και συμπλήρωσε: «Ο στόλος των τουρκικών F-16 είναι κρίσιμος για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των Συμμάχων».

Στο επίκεντρο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Στο μεταξύ, και καθώς «διευθετήσεις» και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με τους διαύλους και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή και συνολικά τις «μπίζνες», από χθες διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον «Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σήμερα είναι προγραμματισμένο η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να τοποθετηθεί για τον οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης ή IMEC, τον οποίο προωθούν οι Ευρωατλαντικοί ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», όπου εντάσσονται επίσης Ελλάδα και Κύπρος. Αλλωστε είναι εύγλωττος ο ίδιος ο τίτλος της θεματικής: «Ενώνοντας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την Κίνα».

Σημειωτέον, χθες η Αλ. Παπαδοπούλου αναμενόταν να πάρει μέρος σε άλλη θεματική, μαζί με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζ. Πάιατ, σχετικά με το «Τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ των κρατών της Ανατ. Μεσογείου» και με βασικό ερώτημα τι ρόλο μπορούν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος στο να γεφυρώσουν ξανά τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αράβων, ώστε να «αναζωογονηθούν» σχέδια όπως το Eastern Mediterranean Gas Forum και το Negev Forum (Ισραήλ και Αραβες). Εξάλλου, σε άλλη ενότητα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Τσούνις αναμενόταν να εστιάσει στις «προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου».

Τέλος, σήμερα, σε άλλη θεματική, με τίτλο «Πεδίο Μάχης Βαλκάνια: Πώς να σταθεροποιήσουμε μια περιοχή», θα αναλυθούν «η ευρωπαϊκή ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ», σε συζήτηση όπου θα συμμετάσχει και ο διπλωματικός σύμβουλος του Στ. Κασσελάκη, Β. Καλπαδάκης (παλαιότερα σύμβουλος και του Τσίπρα).

«Νέο θάρρος» για το Κυπριακό ζήτησε ο Σταϊνμάγερ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έγινε χτες ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανίας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της κοινής μας ευρωπαϊκής ατζέντας, περιφερειακά θέματα και το Κυπριακό», εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών σε Αμυνα, Ασφάλεια, Μετανάστευση κ.λπ.

Από τη μεριά του ο Σταϊνμάγερ έσπευσε να παινέψει την όλο και βαθύτερη εμπλοκή του νησιού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «για μας και για ολόκληρη την Ευρώπη ένα ασφαλές λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ειδικά για το Κυπριακό τόνισε πως «είναι καιρός να εργαστούμε με νέο θάρρος για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα», εκφράζοντας και την προθυμία της Γερμανίας «να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ενθάρρυνε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία ετοιμότητα για συμβιβασμό και υπογράμμισε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να στείλουν στην Αγκυρα το μήνυμα ότι η συμπεριφορά της σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει και άλλα θέματα, όπως η προσέγγισή της με την Ευρώπη.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στη Σερβία με τα αμερικανικά σχέδια «διασύνδεσης» στο χέρι

Στο Βελιγράδι βρέθηκε χθες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης για να προωθήσει την ευόδωση διμερών μπίζνες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη.

Αρχικά είχε συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στις δηλώσεις του, κατόπιν, ξεκαθάρισε ότι την ελληνική αστική τάξη «ενδιαφέρει ιδιαίτερα» «η διασύνδεση των χωρών μας στην Ενέργεια, στις Μεταφορές». Εφερε ως παράδειγμα τον «εκσυγχρονισμό» της γραμμής Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, όπως και «την ολοκλήρωση, ουσιαστικά, ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη», χαρακτηρίζοντάς το έργο στρατηγικής σημασίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει «πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά και αντίστροφα», λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας, αλλά και άλλων πλωτών σταθμών, ενώ εσείς με τη σειρά σας θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης τους οποίους διαθέτετε». Τη συνεργασία στο Ενεργειακό την επέκτεινε και στις ΑΠΕ, θέτοντας την Ελλάδα κόμβο εξαγωγής «πράσινης» Ενέργειας προς βορρά.

Θυμίζουμε εξάλλου πως τον περασμένο Νοέμβρη υπεγράφη «μνημόνιο κατανόησης» Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τσούνις, για την «περιφερειακή ολοκλήρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής των ΗΠΑ για την «Ενεργειακή Γέφυρα ΗΠΑ - Ευρώπης», η οποία ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.

Εξάλλου, στηρίζοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής, τόνισε στον Σέρβο Πρόεδρο ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει ίσως ο πιο σταθερός σύμμαχος» του Βελιγραδίου στην πορεία προς την ΕΕ, ενώ επέμεινε ότι για την Αθήνα «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά στην Ευρώπη είναι στρατηγικός μας στόχος».

Στο μεταξύ, και καθώς συζήτησαν και για το θέμα του Κοσόβου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως η θέση της Ελλάδας «παραμένει σταθερή», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών», με στόχο «τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Θυμίζουμε ότι επισήμως η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (από το 2008), ωστόσο ακολουθεί «εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση έναντι αυτού», όπως λένε στο ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας τη «διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Αργότερα, απευθύνοντας χαιρετισμό σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, επεσήμανε την «ευκαιρία για να διαμορφώσουμε νέες συνέργειες», «για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στις οικονομικές μας σχέσεις», με στόχο αύξηση του διμερούς εμπορίου, που υπολογίζεται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ σήμερα. Πρόσθεσε δε ότι η «αναπτυξιακή δυναμική» της σερβικής οικονομίας «προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους: Κατασκευές, υποδομές, διαχείριση ακινήτων, Ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων», υπογραμμίζοντας επίσης «τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που θα συνδέσουν την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, με την Κεντρική Ευρώπη». Εβαλε επίσης θέμα «ένα μεγάλο μέρος» των σερβικών εξαγωγών «να μπορεί να περνάει από την Ελλάδα», με «αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη». Τέλος, προδιέγραψε ότι οι ελληνικές τράπεζες «θα αναπτύξουν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στη Σερβία, για να μπορέσουν να συγχρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα σημαντικά σχέδια οικονομικής ανάπτυξης».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαζική μεταφορά πυρομαχικών από στρατιωτικές αποθήκες

Νέα μαζική μεταφορά πυρομαχικών από στρατιωτικές αποθήκες των Ιωαννίνων έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Συγκεκριμένα, πάνω από είκοσι νταλίκες της βουλγάρικης εταιρείας «Tempus Link» πραγματοποίησαν μαζική μεταφορά πυρομαχικών από τον 8ο Λόχο Αποθήκης Πυρομαχικών (ΛΑΠ) στο Πετσάλι Ιωαννίνων, διέσχισαν το λεκανοπέδιο συνοδεία περιπολικών και μέσω Εγνατίας οδού κινήθηκαν προς τη Μακεδονία με άγνωστη κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας ειδικεύεται στη μεταφορά πυρομαχικών και εκρηκτικών, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη για στρατιωτικό υλικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εταιρεία έχει αναλάβει τη μεταφορά χιλιάδων τόνων στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, μέσω Σλοβακίας. Ανάλογο περιστατικό μαζικής μεταφοράς πυρομαχικών από το στρατόπεδο στις Κεχριές Κορίνθου «Αντισυνταγματάρχου Πεζικού Γεωργίου Κοκκώνη» καταγγέλθηκε τον Γενάρη.

Θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων εκτελείται συμβόλαιο, ύψους περίπου 47 εκατ. δολαρίων, το οποίο υπέγραψαν Αθήνα και Ουάσιγκτον για επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί κατόπιν στην Ουκρανία, ενώ και στην πρόσφατη αμερικανική επιστολή Μπλίνκεν για τους νέους εξοπλισμούς επισημαίνεται η «επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ