ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ προϋπόθεση για αλλαγή συσχετισμών

Ομιλία του Σπ. Χαλβατζή στο Μπραχάμι

Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών σε όφελος των εργαζόμενων και του λαού και στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σήμερα, αλλά και να ανοίγει προοπτική για το αύριο, για το μέλλον. Αυτό τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μπραχαμίου. Ο Σπ. Χαλβατζής μεταξύ άλλων τόνισε:

Λιώνουν οι πάγοι

"Η φετινή άνοιξη έφερε στους δρόμους του αγώνα χιλιάδες εργάτες, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Τούτη η άνοιξη έδειξε πως υπάρχουν προϋποθέσεις ν' αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι της αδιαφορίας, της ατομικότητας, του "δε βαριέσαι", του τίποτα δε γίνεται. Η αντίσταση και η επιμονή των συνταξιούχων, καθώς και άλλοι μικρότεροι αγώνες και κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και σε κλάδους εργαζομένων έφεραν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα.

Κι αυτά τα μηνύματα είναι:

Πρώτο: Αρχίζει να καταρρίπτεται η προσφιλής θεωρία πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι εργαζόμενοι έπαψαν να αγωνίζονται.

Δεύτερο: Η όξυνση των προβλημάτων φέρνει στο δρόμο του ενωμένου αγώνα εργαζόμενους πέρα κι έξω από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα.

Τρίτο: Φάνηκε στην πράξη ότι ανώτατες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που συμβιβάζονται με τη συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί από τα πιο κάτω όργανα του μαζικού κινήματος να ξεπεραστούν και να μείνουν πίσω από τη ζωή και τη δράση.

Τέταρτο: Συναίνεση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει, ακόμα και από ένα τμήμα των οπαδών του.

Πέμπτο: Οσο δε λύνονται τα προβλήματα, οι αγώνες δεν πρόκειται να πάψουν. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες θα αναπροσαρμόζουν τις μορφές πάλης και την τακτική τους, θα επανέρχονται αγωνιστικά για τη λύση των υπερώριμων δικαίων αιτημάτων τους.

Εκτο: Η ενότητα, η συσπείρωση, η συνεπής και επίμονη πάλη είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να φέρνουν αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Πέρα από τα μηνύματα που έστειλαν και στέλνουν αυτοί οι αγώνες, θέλουμε να υπογραμμίσουμε κάποιες πάγιες αλήθειες που έρχονται και ξανάρχονται στην επικαιρότητα καθημερινά. Αλήθειες που χρειάζεται να γίνονται κτήμα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Τέτοιες είναι:

Πρώτο: Για να περάσει μια κατά βάση αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική αυτή συνοδεύεται πάντα - είτε κυβερνά η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ - από τα ΜΑΤ και γενικότερα από τις δυνάμεις της καταστολής.

Δεύτερο: Ο δικομματισμός είναι μια κατάσταση και πολιτική πρακτική επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, για το λαό γενικότερα και τον τόπο. Κι αυτό γιατί επιδιώκει να συρρικνώσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλιάς. Με την πολιτική που εφαρμόζει, ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος, δηλαδή μονάδων στρατηγικής σημασίας υποθηκεύει το αύριο του τόπου.

Τρίτο: Επιβεβαιώνεται η πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι η ΕΟΚική πολιτική είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και για τη χώρα, ειδικότερα για τους κινδύνους που επιφύλασσε και επιφυλάσσει η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι "τα προβλήματα των εργαζόμενων, του λαού και του τόπου είναι απόρροια και άμεση συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είναι η ίδια που ακολουθούσε η ΝΔ. Μια πολιτική που συρρικνώνει και οδηγεί στην καταστροφή σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις. Γι' αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη. Αλλά δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ, που ταυτίζονται μ' αυτές τις επιλογές και κατευθύνσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Και η ΝΔ και η ΠολιτικήΑνοιξη και ο "ΣΥΝ" δε βρίσκονται μακριά από το στόχαστρο των αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών, ΕΒΕ και συνταξιούχων".

Αποφασιστικός παράγοντας αλλαγής συσχετισμών

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ ως ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε σταθερά μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα και πορευόμαστε μαζί τους στις διαδηλώσεις. Προσπαθούμε καθημερινά να αναπτύσσουμε ιδεολογική και πολιτική δράση για να κερδίσουμε και την πολιτική σκέψη και συμπεριφορά των εργαζομένων, της αγροτιάς και των ΕΒΕ. Συζητάμε μαζί τους τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά δε σταματάμε μόνο σ' αυτά. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη συνολικότερη αλλαγή, τη βαθύτερη μετατόπιση που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Επιδιώκουμε να πείσουμε για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα προσώπων. Δεν είναι το πρόβλημα αν κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή ο βασικός του συνεταίρος στο παιχνίδι του δικομματισμού. Το κύριο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Είναι η πολιτική ενδυνάμωση της άλλης αντίληψης στην ελληνική κοινωνία.Είναι η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ. Μόνο μια τέτοια διαδικασία μπορεί να επιδρά αποφασιστικά και στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σήμερα, αλλά και να ανοίγει προοπτική για το αύριο, για το μέλλον. Οσο δεν ενισχύεται αποφασιστικά το ΚΚΕ, όσο δε δυναμώνει στο λαό κυρίως αλλά και στη Βουλή, τόσο η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στους ΕΒΕ και στη νεολαία θα δυναμώνει. Τόσο οι κατακτήσεις δεκάδων χρόνων του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος θα κινδυνεύουν. Κι αυτή την πραγματικότητα την αναγνωρίζουν καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέρα κι έξω από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα. Ειδικότερα την κατανοούν καλύτερα αυτοί που μάχονται στο δρόμο του αγώνα. Και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν πράξη αυτή τους την εκτίμηση.Καθήκον των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι να απλώσουν το χέρι σ' όλους αυτούς που έρχονται στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Κι έχουμε σήμερα μια καλή ευκαιρία. Είναι η συζήτηση που άνοιξε για τις αιτίες των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ας συζητήσουμε. Ας ανοιχτούμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που μάχονται και ειδικότερα στη νεολαία. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση κι ας δένουμε αυτή τη συζήτηση σταθερά με μια μαχητική και πρωτοπόρα δράση".

Ευρωενωσιακός

πολιτισμός...

"Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει ευρωπαϊκού τύπου ευαισθησίες ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου" (Ε. Βενιζέλος, 25-8-94).

"Η ελληνική θέση θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ" (Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη γενοκτονία των Κούρδων στις 22-3-95). Πρόκειται για δυο στιγμιότυπα από την καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στις κυβερνητικές θέσεις, όπως τις διατυπώνει ο εκπρόσωπός της. Ο τελευταίος, που ως γνωστόν δεν εκπροσωπεί παρά τον πρωθυπουργό, δε φείδεται σε αναφορές περί της ανωτερότητας του (δυτικο)ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδεώδους, που εξασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Ανάλογες αναφορές περί "ευρωπαϊκού πολιτισμού" έχουν γίνει μάλιστα και σε στιγμές που η κυβέρνηση (στα πλαίσια ποιου πολιτισμού, άραγε;) μετέτρεπε σε όμηρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων τους Αλβανούς λαθρομετανάστες, που ζουν στη χώρα μας... Εχουν επίσης επαναληφθεί με αφορμή ζητήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ή την Αλβανία. Πάντα σε στιγμές, που παρατηρείται κάποια όξυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες.

***

Ο "Ρ" έθεσε χτες υπόψη του υπουργού Τύπου τις προχτεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Βαν ντε Μπρουκ. Ο εν λόγω "Ευρωπαίος φίλος και σύμμαχος", σχολιάζοντας το Κουρδικό, είπε επί λέξει: "Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι τουρκικές αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι δε χτυπούν άμαχους"!! Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο Ε. Βενιζέλος αν η κυβέρνηση αποδοκιμάζει αυτή την επαίσχυντη δήλωση και του ζητήθηκε να εξηγήσει αν η έννοια που δίνει η κυβέρνηση στον όρο "ευρωπαϊκός πολιτισμός" είναι όμοια με αυτήν που αναφύεται από τις δηλώσεις του "συμμάχου και φίλου". Η απάντηση του Ε. Βενιζέλου δεν ήταν καθόλου πρωτότυπη. "Η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει επίσημη δήλωση, αναφερόμενη σε όσα είπε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Χ. Β. Μπρουκ, πρέπει να ενημερωθεί επισήμως", είπε... Οχι μόνο μη αποδοκιμασία της δήλωσης, αλλά ούτε καν σχόλιο...

***

Μήπως πιστεύει κανείς ότι η παραπάνω στάση είναι εκδήλωση ελλιπών αντανακλαστικών; Αλίμονο. Αλλωστε, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος έχει καταστήσει σαφές από πού υπαγορεύεται μια τέτοια αντίδραση. Από τις "ευρωπαϊκού τύπου ευαισθησίες", που έχουν όσοι αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως έλεγε στις 25-8-94. Μόνο ένας τέτοιος "πολιτισμός" και οι υμνητές του θα μπορούσαν να επιδεικνύουν τέτοιο "σεβασμό" στα ανθρώπινα δικαιώματα και τέτοια υποτέλεια.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παρευξείνιες συναντήσεις

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στη Βουλιαγμένη, η Διάσκεψη των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συναντήσεις.

Την Παρασκευή, θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Παπούλιας και της Τουρκίας Ε. Ινονού. Πιθανότατα την Παρασκευή, επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, όπου θα επαναδιατυπώσουν την πολιτική τους βούληση για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα διοχετεύει τα ρωσικά πετρέλαια στην Αλεξανδρούπολη.

Η συνάντηση Παπούλια - Ινονού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη των αμερικανών υφυπουργών Τ. Τάλμποτ και Ρ. Χόλμπρουκ σε Αθήνα και Αγκυρα, οι οποίοι επανέλαβαν τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ