Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωενωσιακός

πολιτισμός...

"Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει ευρωπαϊκού τύπου ευαισθησίες ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου" (Ε. Βενιζέλος, 25-8-94).

"Η ελληνική θέση θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ" (Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη γενοκτονία των Κούρδων στις 22-3-95). Πρόκειται για δυο στιγμιότυπα από την καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στις κυβερνητικές θέσεις, όπως τις διατυπώνει ο εκπρόσωπός της. Ο τελευταίος, που ως γνωστόν δεν εκπροσωπεί παρά τον πρωθυπουργό, δε φείδεται σε αναφορές περί της ανωτερότητας του (δυτικο)ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδεώδους, που εξασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Ανάλογες αναφορές περί "ευρωπαϊκού πολιτισμού" έχουν γίνει μάλιστα και σε στιγμές που η κυβέρνηση (στα πλαίσια ποιου πολιτισμού, άραγε;) μετέτρεπε σε όμηρο των ελληνοαλβανικών σχέσεων τους Αλβανούς λαθρομετανάστες, που ζουν στη χώρα μας... Εχουν επίσης επαναληφθεί με αφορμή ζητήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ή την Αλβανία. Πάντα σε στιγμές, που παρατηρείται κάποια όξυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες.

***

Ο "Ρ" έθεσε χτες υπόψη του υπουργού Τύπου τις προχτεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Βαν ντε Μπρουκ. Ο εν λόγω "Ευρωπαίος φίλος και σύμμαχος", σχολιάζοντας το Κουρδικό, είπε επί λέξει: "Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι τουρκικές αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι δε χτυπούν άμαχους"!! Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο Ε. Βενιζέλος αν η κυβέρνηση αποδοκιμάζει αυτή την επαίσχυντη δήλωση και του ζητήθηκε να εξηγήσει αν η έννοια που δίνει η κυβέρνηση στον όρο "ευρωπαϊκός πολιτισμός" είναι όμοια με αυτήν που αναφύεται από τις δηλώσεις του "συμμάχου και φίλου". Η απάντηση του Ε. Βενιζέλου δεν ήταν καθόλου πρωτότυπη. "Η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει επίσημη δήλωση, αναφερόμενη σε όσα είπε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Χ. Β. Μπρουκ, πρέπει να ενημερωθεί επισήμως", είπε... Οχι μόνο μη αποδοκιμασία της δήλωσης, αλλά ούτε καν σχόλιο...

***

Μήπως πιστεύει κανείς ότι η παραπάνω στάση είναι εκδήλωση ελλιπών αντανακλαστικών; Αλίμονο. Αλλωστε, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος έχει καταστήσει σαφές από πού υπαγορεύεται μια τέτοια αντίδραση. Από τις "ευρωπαϊκού τύπου ευαισθησίες", που έχουν όσοι αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως έλεγε στις 25-8-94. Μόνο ένας τέτοιος "πολιτισμός" και οι υμνητές του θα μπορούσαν να επιδεικνύουν τέτοιο "σεβασμό" στα ανθρώπινα δικαιώματα και τέτοια υποτέλεια.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ