Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Η κυβέρνηση μας ακολουθεί"!

Την κατ'ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική του υπερασπίστηκε ο Μ. Εβερτ στην Εκτελεστική και Κεντρική Επιτροπή

Η "δικαίωση" της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ έρχεται καθυστερημένα από την ίδια την κυβερνητική πολιτική: "Η κυβέρνηση μας ακολουθεί", αποφάνθηκαν με περηφάνια τα ανώτερα όργανα του κόμματος, η Εκτελεστική και η Κεντρική Επιτροπή, που συνεδρίασαν χτες. "Απορρίπτει, κατέληξε η ηγεσία της ΝΔ, δικές μας προτάσεις, όταν τις καταθέτουμε και τις υιοθετεί αργότερα, εμφανίζοντάς τες ως δικές της".

"Εχουμε προτάσεις και θέσεις σε κάθε ζήτημα, συνόψισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας,απέναντι σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί. Οι δικές μας θέσεις οδηγούν σε αποτελέσματα και λύσεις, απέναντι σε μια κυβέρνηση διαλυμένη και αναποτελεσματική", συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας εμμέσως στην κυβέρνηση να τις υιοθετήσει και να τις εφαρμόσει.

Αυτή την αντιπολιτευτική, όπως κατ' ευφημισμόν εξακολουθούν να λένε στη Ρηγίλλης, τακτική ανέλυσε και υπερασπίστηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ.Απαριθμώντας τα χαρακτηριστικά του πολιτικού λόγου του, ο Μ. Εβερτ ανέφερε "τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμων, την προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου και αρραγούς μετώπου στα εθνικά θέματα, την αναζήτηση διαλόγου, την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, με έμφαση στην εσφαλμένη οικονομική πολιτική και στα θέματα ηθικής τάξεως, την αποτελεσματική συμπαράσταση των διωκόμενων ατόμων και τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των κοινωνικών ομάδων που κατάφωρα αδικούνται".

Κατά τ' άλλα διαπίστωσε την απουσία του πρωθυπουργού από τα πολιτικά δρώμενα και την προσπάθειά του να καλύψει την κυβερνητική αδράνεια, χρησιμοποιώντας θεσμούς, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η διακομματική συναίνεση στα μεγάλα προβλήματα. Επίσης υποστήριξε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια τροχιά μη ανατρέψιμης φθοράς", καθώς η εικόνα της κυβέρνησης στον τομέα της "αποτελεσματικής διαχείρισης" έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Καυχώμενος για το ρόλο του ως αντικαταστάτη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι "χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες για να προχωρήσει το έργο των Σπάτων".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνείται το διάλογο μαζί τους και τα οδηγεί σε αδιέξοδο. Χαρακτήρισε ψέματα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η ΝΔ υποκινεί αυτές τις κινητοποιήσεις, προσθέτοντας ότι "η πραγματικότητα είναι ότι οι κινητοποιήσεις έγιναν χωρίς κομματική παρέμβαση και οι κοινωνικές ομάδες αυθόρμητα αντιδρούν και διαμαρτύρονται".

Αναφερόμενος στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι "ο κ. Σαμαράς με τη στάση του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διέσωσε την κυβέρνηση". Οσον αφορά το ΚΚΕ δήλωσε ότι "βρίσκεται σε σαφή και κάθετη διάσταση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ", ενώ ο "ΣΥΝ" "δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του", γιατί "θα αντιμετωπίζει προβλήματα σε ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία".

Από την πλευρά των εσωκομματικών αντιπάλων του, το βάρος το σήκωσε η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της ότι "δεν μπορεί η ΝΔ να χαϊδεύει τις κοινωνικές ομάδες και να υιοθετεί άκριτα τα αιτήματά τους". Συμμερίστηκε την άποψη του Μ. Εβερτ για φθορά του ΠΑΣΟΚ, αλλά δε συμφώνησε ότι η ΝΔ την καρπώνεται. Στα πλαίσια αυτά ζήτησε να αναληφθεί πρωτοβουλία για επιστροφή όλων των στελεχών και ανασύνταξη της φιλελεύθερης παράταξης, επικρίνοντας παράλληλα τις κατά καιρούς προγραφές στελεχών και τους "βασιλικότερους του βασιλέως", που μπερδεύουν την κριτική με την αμφισβήτηση και την υπονόμευση.

Δεν ήταν λίγα όμως τα στελέχη που υποστήριξαν ότι η ΝΔ πρέπει να στηρίξει και να κατευθύνει τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί διαφορετικά, όπως είπε ο Μ. Μανωλάκος, "θα γίνουμε ΝΔ - κλαμπ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμηχανία για τις εξελίξεις από την εκκλησιαστική αναταραχή (2000-06-23 00:00:00.0)
"Δυναμική" στήριξη στην κυβέρνηση (1997-12-07 00:00:00.0)
Στόχος, "να σύρει την κυβέρνηση"! (1997-05-03 00:00:00.0)
Στόχος, "να σύρει την κυβέρνηση"! (1997-05-03 00:00:00.0)
"Ο αγώνας μου τώρα δικαιώνεται" (1996-01-17 00:00:00.0)
"Στροφή" στη δημαγωγία (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ