Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Δυναμική" στήριξη στην κυβέρνηση

Η γενναία προσφορά που έκανε προχτές ο Κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση και τον Κ. Σημίτη, να υπολογίζει σ' αυτόν, προκειμένου να επιβάλει τη γραμμή του σε όλα τα μέτωπα, κυρίως στα εθνικά και την οικονομία, δεν ήταν βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή άλλωστε της ανάδειξής του στην ηγεσία του κόμματος είχε θέσει ως βασικό στόχο της αντιπολιτευτικής τακτικής του να "σύρει την κυβέρνηση στις σωστές θέσεις".

Η κυβέρνηση Σημίτη διαθέτει βέβαια τις σωστές θέσεις και δε χρειάζεται την ηγεσία της ΝΔ "να της δείξει το δρόμο", αφού υπερακοντίζει σε νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η ηγεσία της ΝΔ όμως έχει αναλάβει το καθήκον να της "υπενθυμίζει" σε κάθε κίνησή της τι πρέπει να κάνει επιπλέον, για να ανταποκρίνεται πλήρως στις επιθυμίες της άρχουσας τάξης, οι οποίες έχουν βαφτιστεί "εθνικοί στόχοι". Και είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της ΝΔ, ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες, έχει βελτιώσει αισθητά την απόδοσή της, κερδίζοντας την εκτίμηση κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως καυχώνται "κατ' ιδίαν" στη Ρηγίλλης. Με τη συνέντευξή του στο Ζάππειο για τον προϋπολογισμό, καθώς και με τις ομιλίες που ακολούθησαν στη συνέχεια, με σημαντικότερη αυτή στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Κ. Καραμανλής ανέβασε τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Εμφανής στόχος η άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των μέτρων που υποδεικνύει, όπως αποκρατικοποίηση των πάντων (με αιχμή τις κρατικές τράπεζες, "Ολυμπιακή", αστικές συγκοινωνίες, κτλ.), περιορισμό με κάθε τρόπο των κρατικών - κοινωνικών δαπανών, παροχή γενναίων κινήτρων στις επιχειρήσεις για "επενδύσεις" με ταυτόχρονη κατάργηση των φορολογικών "αντικινήτρων", ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας κ. ο. κ.

Ομως η ηγεσία της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στις νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις, αλλά τις συνοδεύει με πράξεις που επιβεβαιώνουν τη συνέπειά της. Ετσι, αποδοκιμάζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, ψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια, επικροτεί εμφανώς αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων υπηρεσιών, "νομιμοποιεί" τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, γενικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διευκολύνει την αντιλαϊκή επέλαση. Αποκορύφωμα αυτής της πορείας πλεύσης ήταν η προχτεσινή προσφορά του προέδρου της ΝΔ στον Κ. Σημίτη. Το μήνυμα ήταν σαφές: "Μη διστάζεις να συγκρουστείς για τους "εθνικούς στόχους", εμείς θα σε στηρίξουμε". Ταυτόχρονα, όμως, αποβλέπει στη φθορά της κυβέρνησης από τις "συγκρούσεις", γεγονός που δεν παραγνωρίζει βέβαια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι στη γραμμή που ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής έχει ένθερμους υποστηρικτές τους γνωστούς νεοφιλελεύθερους στο κόμμα του (Κ. Μητσοτάκης, Στ. Μάνος, Γ. Σουφλιάς κ. ά.), οι οποίοι δεν έχουν διστάσει να δείξουν το θαυμασμό τους για την κυβέρνηση Σημίτη και να τη στηρίξουν ποικιλότροπα. Το γεγονός αυτό έχει τις επιπτώσεις του στο εσωκομματικό τοπίο, όπου πλέον οι ισορροπίες ανατρέπονται σε βάρος της "λαϊκής Δεξιάς", με τελευταίο εκπρόσωπό της τον Μ. Εβερτ. Οι τελευταίες συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων (ΚΟ, ΚΕ) έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χάνει διαρκώς έδαφος και οι απόψεις του θεωρούνται αναχρονιστικές και γραφικές από τη νέα ηγετική ομάδα. Αν, πώς και πότε θα αντιδράσει σε αυτή την τροπή των πραγμάτων, μένει να αποδειχθεί.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ