Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο απόσπασμα οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τι κόστισε μέχρι σήμερα η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τι προβλέπει η "Ατζέντα 2000" για τα ελληνικά προϊόντα. Ζ. Σαντέρ: Θα μειώσουμε τις τιμές, θα μειώσουμε το εισόδημα!

Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της "Ατζέντας 2000". Οι συνέπειες από τη Συνθήκη της ΓΚΑΤΤ, που πλήττουν το σύνολο της αγροτικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων, οι πιέσεις των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό για την πλήρη "απελευθέρωση" των αγορών και η ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με μεγάλο γεωργικό τομέα, είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις παράγοντες προκαλούν σκληρές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία, ειδικότερα για τη μικρομεσαία αγροτιά, που θα συρρικνωθεί δραματικά.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εισηγείται την "Ατζέντα 2000" στηρίζει την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ασκήθηκε από το 1992 ως σήμερα. Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτά τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, ενώ ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι "η Ελλάδα έχει πλήρως επωφεληθεί από την ΚΑΠ, ειδικότερα μετά τη μεταρρύθμιση του 1992".Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που όντως επωφελήθηκαν, οι πολυεθνικές των τροφίμων που αγόραζαν φθηνότερα τις πρώτες ύλες και πουλούσαν ακριβότερα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, οι πολυεθνικές εφοδίων στη γεωργία (φυτοφάρμακα, μηχανήματα, λιπάσματα, καύσιμα κ.ά.), που πούλησαν πολύ ακριβότερα στους αγρότες τα αναγκαία μέσα για να καλλιεργήσουν. Είναι ακόμη οι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι, αν και αποτελούν λιγότερο από 20% του αγροτικού πληθυσμού, καρπώνονται περισσότερο από το 80% των ενισχύσεων.

Τι στοίχισε η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στην πραγματικότητα, οι συνέπειες από την ΚΑΠ για την ελληνική αγροτική οικονομία είναι βαρύτατες. Μόνο από τις "αναδιαρθρώσεις" στον καπνό στο διάστημα 1992 - 1996 η παραγωγή μειώθηκε κατά 36% και ξεκληρίστηκαν πάνω από 7.000 μικροπαραγωγοί. Οι τιμές και οι επιδοτήσεις παραγωγού μειώθηκαν από 7,8 ως 65,9%. Ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων έχει υποστεί μειώσεις στις τιμές και τις επιδοτήσεις περίπου κατά 40%, σε σταθερές τιμές, για το διάστημα 1980 - 1994. Μειώθηκαν οι γεωργικές επενδύσεις και αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Το αγροτικό εισόδημα περιορίζεται στο 60% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας. Το θάψιμο στις χωματερές εκατομυρίων τόνων φρούτων είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια αγορών και θέσεων εργασίας. Μειώθηκε η παραγωγή μιας σειράς παραδοσιακών και συναλλαγματοφόρων προϊόντων (σταφίδα, καπνά, καλαμπόκι, κρασί, σιτηρά κ.ά.). Εκλεισαν πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέα χρέη στους συνεταιρισμούς.

Η χαριστική βολή

Οι προτάσεις που περιέχονται στην "Ατζέντα 2000" για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα έχουν σκληρές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία και ειδικότερα τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι επιπτώσεις αυτές πολλαπλασιάζονται, αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό των μικρομεσαίων νοικοκυριών είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει τα περισσότερα διαρθρωτικά προβλήματα και, το κυριότερο, τα μεσογειακά προϊόντα (λάδι, καπνός, κρασί στην αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα) θα δεχτούν τα μεγαλύτερα πλήγματα, αφού πρόθεση της Επιτροπής είναι να μειώσει τις ενισχύσεις σε αυτά σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι σε άλλα προϊόντα.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ, παρουσιάζοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε: "Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά, στη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας των τροφίμων, της εικόνας και της ποιότητας, καθώς και να διατηρήσει το ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο και τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών στις μελλοντικές γενεές". Πίσω όμως απ' αυτά τα ωραία λόγια, αναδύεται η εικόνα της ελληνικής γεωργίας, έτσι όπως διαμορφώνεται από την ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης, που σπεύδει να προσυπογράψει το κείμενο της "Ατζέντας 2000". Κυνική ομολογία

"Η Επιτροπή προβλέπει μείωση των θεσμικών τιμών", διακηρύσσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και συμπληρώνει ότι "δεν πρέπει να αντισταθμίσουμε σε υπερβολικό βαθμό τη μείωση των εισοδημάτων, που θα προέλθει από την πτώση των τιμών!Κυνική ομολογία, χωρίς περιστροφές.

Γρηγορότεροι ρυθμοί του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, ερήμωση μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, συμπληρώνουν την εικόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ