Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ προϋπόθεση για αλλαγή συσχετισμών

Ομιλία του Σπ. Χαλβατζή στο Μπραχάμι

Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών σε όφελος των εργαζόμενων και του λαού και στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σήμερα, αλλά και να ανοίγει προοπτική για το αύριο, για το μέλλον. Αυτό τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μπραχαμίου. Ο Σπ. Χαλβατζής μεταξύ άλλων τόνισε:

Λιώνουν οι πάγοι

"Η φετινή άνοιξη έφερε στους δρόμους του αγώνα χιλιάδες εργάτες, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Τούτη η άνοιξη έδειξε πως υπάρχουν προϋποθέσεις ν' αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι της αδιαφορίας, της ατομικότητας, του "δε βαριέσαι", του τίποτα δε γίνεται. Η αντίσταση και η επιμονή των συνταξιούχων, καθώς και άλλοι μικρότεροι αγώνες και κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και σε κλάδους εργαζομένων έφεραν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα.

Κι αυτά τα μηνύματα είναι:

Πρώτο: Αρχίζει να καταρρίπτεται η προσφιλής θεωρία πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι εργαζόμενοι έπαψαν να αγωνίζονται.

Δεύτερο: Η όξυνση των προβλημάτων φέρνει στο δρόμο του ενωμένου αγώνα εργαζόμενους πέρα κι έξω από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα.

Τρίτο: Φάνηκε στην πράξη ότι ανώτατες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που συμβιβάζονται με τη συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί από τα πιο κάτω όργανα του μαζικού κινήματος να ξεπεραστούν και να μείνουν πίσω από τη ζωή και τη δράση.

Τέταρτο: Συναίνεση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει, ακόμα και από ένα τμήμα των οπαδών του.

Πέμπτο: Οσο δε λύνονται τα προβλήματα, οι αγώνες δεν πρόκειται να πάψουν. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες θα αναπροσαρμόζουν τις μορφές πάλης και την τακτική τους, θα επανέρχονται αγωνιστικά για τη λύση των υπερώριμων δικαίων αιτημάτων τους.

Εκτο: Η ενότητα, η συσπείρωση, η συνεπής και επίμονη πάλη είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να φέρνουν αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Πέρα από τα μηνύματα που έστειλαν και στέλνουν αυτοί οι αγώνες, θέλουμε να υπογραμμίσουμε κάποιες πάγιες αλήθειες που έρχονται και ξανάρχονται στην επικαιρότητα καθημερινά. Αλήθειες που χρειάζεται να γίνονται κτήμα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Τέτοιες είναι:

Πρώτο: Για να περάσει μια κατά βάση αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική αυτή συνοδεύεται πάντα - είτε κυβερνά η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ - από τα ΜΑΤ και γενικότερα από τις δυνάμεις της καταστολής.

Δεύτερο: Ο δικομματισμός είναι μια κατάσταση και πολιτική πρακτική επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, για το λαό γενικότερα και τον τόπο. Κι αυτό γιατί επιδιώκει να συρρικνώσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλιάς. Με την πολιτική που εφαρμόζει, ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος, δηλαδή μονάδων στρατηγικής σημασίας υποθηκεύει το αύριο του τόπου.

Τρίτο: Επιβεβαιώνεται η πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι η ΕΟΚική πολιτική είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και για τη χώρα, ειδικότερα για τους κινδύνους που επιφύλασσε και επιφυλάσσει η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι "τα προβλήματα των εργαζόμενων, του λαού και του τόπου είναι απόρροια και άμεση συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είναι η ίδια που ακολουθούσε η ΝΔ. Μια πολιτική που συρρικνώνει και οδηγεί στην καταστροφή σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις. Γι' αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη. Αλλά δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ, που ταυτίζονται μ' αυτές τις επιλογές και κατευθύνσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Και η ΝΔ και η ΠολιτικήΑνοιξη και ο "ΣΥΝ" δε βρίσκονται μακριά από το στόχαστρο των αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών, ΕΒΕ και συνταξιούχων".

Αποφασιστικός παράγοντας αλλαγής συσχετισμών

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ ως ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε σταθερά μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους του αγώνα και πορευόμαστε μαζί τους στις διαδηλώσεις. Προσπαθούμε καθημερινά να αναπτύσσουμε ιδεολογική και πολιτική δράση για να κερδίσουμε και την πολιτική σκέψη και συμπεριφορά των εργαζομένων, της αγροτιάς και των ΕΒΕ. Συζητάμε μαζί τους τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά δε σταματάμε μόνο σ' αυτά. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη συνολικότερη αλλαγή, τη βαθύτερη μετατόπιση που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Επιδιώκουμε να πείσουμε για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα προσώπων. Δεν είναι το πρόβλημα αν κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή ο βασικός του συνεταίρος στο παιχνίδι του δικομματισμού. Το κύριο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Είναι η πολιτική ενδυνάμωση της άλλης αντίληψης στην ελληνική κοινωνία.Είναι η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ. Μόνο μια τέτοια διαδικασία μπορεί να επιδρά αποφασιστικά και στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων σήμερα, αλλά και να ανοίγει προοπτική για το αύριο, για το μέλλον. Οσο δεν ενισχύεται αποφασιστικά το ΚΚΕ, όσο δε δυναμώνει στο λαό κυρίως αλλά και στη Βουλή, τόσο η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στους ΕΒΕ και στη νεολαία θα δυναμώνει. Τόσο οι κατακτήσεις δεκάδων χρόνων του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος θα κινδυνεύουν. Κι αυτή την πραγματικότητα την αναγνωρίζουν καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέρα κι έξω από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα. Ειδικότερα την κατανοούν καλύτερα αυτοί που μάχονται στο δρόμο του αγώνα. Και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν πράξη αυτή τους την εκτίμηση.Καθήκον των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι να απλώσουν το χέρι σ' όλους αυτούς που έρχονται στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Κι έχουμε σήμερα μια καλή ευκαιρία. Είναι η συζήτηση που άνοιξε για τις αιτίες των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ας συζητήσουμε. Ας ανοιχτούμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που μάχονται και ειδικότερα στη νεολαία. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση κι ας δένουμε αυτή τη συζήτηση σταθερά με μια μαχητική και πρωτοπόρα δράση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ