ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
«Επιθετικά» προσανατολίζεται η αστυνομία

Στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας», όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, η χώρα μπαίνει σε μια επικίνδυνη περίοδο, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το χαφιεδισμό και το «κυνήγι μαγισσών»

Με γρήγορους ρυθμούς προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα αμερικανόπνευστα σχέδια για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και των δημοκρατικών του κατακτήσεων. Στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας», όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, η χώρα μπαίνει σε μια επικίνδυνη περίοδο, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το χαφιεδισμό και το «κυνήγι μαγισσών. Πρωταγωνιστές από τη μια πλευρά οι αστυνομικοί με τους χαφιέδες και από την άλλη κάθε πολίτης αυτής της χώρας που, για τον άλφα ή βήτα λόγο, θα θεωρείται ύποπτος, αφού σύμφωνα με το νέο αμερικανικό δόγμα περί τρομοκρατίας, όποιος αντιδρά στη νέα τάξη πραγμάτων και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι τρομοκράτης.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ το όλο θέμα επιχειρείται να τεθεί υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρέσβης συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Ν. Θέμελη και συζήτησαν το ενδεχόμενο η «αντιτρομοκρατική πολιτική» της κυβέρνησης να πάρει και ευρωπαϊκή διάσταση, με την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων (κοινών δηλώσεων, φόρουμ κλπ).

Η «στροφή» της αστυνομίας για την υλοποίηση αυτού του επικίνδυνου σχεδίου προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο και ενισχύθηκαν χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να αναδείξει σε κεντρικό κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα το φαινόμενο της τρομοκρατίας... Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «αλλάζει άρδην ο χαρακτήρας της αστυνομίας με προγραμματισμένο και επιθετικό προσανατολισμό». Αλλάζει, είπε συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της δράσης των αστυνομικών υπηρεσιών, με «κύριο χαρακτηρισμό τη μαχητικότητα, την εγρήγορση και την ένταση». Ο υπουργός διαμήνυσε στους αξιωματικούς να ενημερώσουν το προσωπικό ότι «η καταστολή της «τρομοκρατίας» πρέπει να γίνει σε δυο επίπεδα, στο κορυφαίο, με την οργάνωση «17Ν» και στο περιφερειακό, με τις διάφορες μικρότερες οργανώσεις και ομάδες που προχωρούν σε μικρής εμβέλειας ενέργειες, οι οποίες ωστόσο προβάλλονται ως καθαρή τρομοκρατία στο εξωτερικό»! Η κυνική αυτή ομολογία έρχεται να απαντήσει στα ερωτηματικά και τις εύλογες απορίες ακόμα και των στελεχών της κυβέρνησης, που πριν από μερικές βδομάδες είχαν σχολιάσει αρνητικά το περιεχόμενο των εκθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακόμα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε χαρακτηρίσει τότε αδικαιολόγητη και υπερβολική την αναφορά στα «γκαζάκια» και τους εμπρησμούς, ενώ τώρα εμφανίζεται να έχει ασπαστεί πλήρως τις αμερικανικές υποδείξεις για τον προσανατολισμό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ολόκληρη η αστυνομία, όλες ανεξαρτήτως οι υπηρεσίες είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει διαρκώς να ασχολούνται με την πάταξη της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη λογική, ανεφάρμοστη βέβαια στην πράξη, αλλά που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες και να οδηγήσει την ίδια την αστυνομία σε φαιδρές καταστάσεις. Οταν δεν έχει καν προσδιοριστεί από την αστυνομία το φαινόμενο της τρομοκρατίας και ο χαρακτήρας της «17Ν» ειδικότερα, όταν ομολογείται από την ίδια την κυβέρνηση ότι οι έρευνες είναι στο μηδέν, όταν διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχουν λίστες υπόπτων, γεννάται εύλογα το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα στραφούν οι έρευνες της αστυνομίας και προς ποια κατεύθυνση θα αρχίσουν να ψάχνουν τους τρομοκράτες; Στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, ή στους προβοκάτορες και στις ύποπτες δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, όπως καταγγέλλουν δημόσια πλέον ακόμα και πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης;

Τα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν ούτε σαν απλός προβληματισμός στα κυβερνητικά επιτελεία και στην πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει κάτω από τις αμερικανικές πιέσεις το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα άλλο απόσπασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης: «Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αλίευση της πληροφορίας σ' όλα τα επίπεδα. Η Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν, αλλά θα ενισχύσουν σημαντικά τα τμήματα πληροφοριών τους». Και για να μη γίνει καμιά παρανόηση, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, συμπληρώνει ότι στο εξής θα επιστρατευτεί και η «σύγχρονη τεχνολογία» (φορητά κομπιούτερ ακόμα και σε μυστικά περιπολικά, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τους κεντρικούς υπολογιστές κλπ).

Στο «παιγνίδι» θα ενταχθεί και η Τροχαία, για την οποία το υπουργείο επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο στο όνομα της βελτίωσης της κυκλοφορίας. Η πόλη της Αθήνας θα αποκτήσει ηλεκτρονικό σύστημα της κυκλοφορίας, οι τροχονόμοι θα αφήσουν τα φανάρια και θα ασχοληθούν με σημαντικότερες κατά τον υπουργό δραστηριότητες κλπ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τέλος μυθεύματα τα όσα έχουν γίνει γνωστά γύρω από τις αμερικανικές πιέσεις για τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004. Με το επιχείρημα ότι ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που πρέπει να προμηθευτεί η χώρα, είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ για το σύμβουλο ασφαλείας, που θα προσλάβει το υπουργείο αποκάλυψε ότι για τέσσερα χρόνια η αμοιβή θα είναι περίπου ένα δισ. δραχμές, ποσό, άνευ ιδιαίτερης σημασίας, κατά τον υπουργό...

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Ζήτησε «συναίνεση» για την επιβολή «μέτρων»

«Δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος» με τις έρευνες που διεξήχθησαν γύρω από τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο Στ. Παπαθεμελής και τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε χτες ο Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις αναφορές του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης για το θέμα της τρομοκρατίας. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δημιουργήσει ειδικό φάκελο και έχει προβεί στις δέουσες δικαστικές ενέργειες», αλλά «προφανώς, δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος, γι' αυτό ακριβώς δεν έχουμε κι εμείς κάποια άλλη ενημέρωση για το θέμα αυτό».

Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «δεν έχουμε υπόψη μας οποιαδήποτε λίστα υπόπτων, ώστε να χρειάζεται να προβούμε σε ενέργειες για να αξιοποιήσουμε αυτό το "πολύ σημαντικό στοιχείο" που δήθεν κάποιοι μας έχουν εισφέρει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», κατέληξε.

Αναφορικά με δημοσιεύματα επικριτικά του ξένου Τύπου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα» και «οι συγκρίσεις και μόνον αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήματος δικαστικής συνδρομής» προς τις ΗΠΑ, με την οποία καλείται να καταθέσει ο πρώην αρχηγός της CΙΑ σχετικά με τις αιτιάσεις του στη συνέντευξή του στο «Ποντίκι». Κατά τον Δ. Ρέππα, η αίτηση δικαστικής συνδρομής συνιστά «μια "επιθετικού" χαρακτήρα κίνηση... προκειμένου να έχουμε υπόψη μας αυτά τα οποία άλλοι λένε ότι γνωρίζουν. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα στοιχεία...», πρόσθεσε.

Οσο για τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, «δόθηκαν στην κυβέρνηση που αναδείχτηκε μετά τις εκλογές του 1993 και αποτελούν στοιχεία ενός φακέλου, τον οποίο έχει στη διάθεσή του ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εχει προβεί σε δικαστικές ενέργειες και ανακρίσεις», αλλά «δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «η αναποτελεσματικότητα» γύρω από την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «είναι ένα αρνητικό γεγονός», όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση, όπως δήλωσε, με την «ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όλοι οι Ελληνες, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς» τη «μάστιγα της τρομοκρατίας». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η συζήτηση που γίνεται αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, και μια δίκη προθέσεων των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι το οποίο δεν επιτρέπουμε», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας απάντησε πως «δε δεχόμαστε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι Ελληνες δικαστές, φοβούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους, επειδή ακριβώς πρέπει να χειριστούν μια υπόθεση, που είναι πράγματι δύσκολη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τους προκαλεί τέτοιο δέος, ώστε να αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν. Δεν το δεχόμαστε αυτό», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «περισσότερο εντατική» προσπάθεια που πρέπει να διεξαχθεί «στο πλαίσιο μιας ευρύτατης συμφωνίας» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν και ισχυρίστηκε ότι «το θεσμικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές», πρόσθεσε ότι «βεβαίως» και θα υπάρξουν... «οριακές βελτιώσεις», οι οποίες όπως είπε «εξετάζονται από την κυβέρνηση», καθώς ακόμα «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις». Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει μια «συναινετική προσέγγιση στη λήψη των μέτρων αυτών, πριν από την εφαρμογή τους». Σ' αυτή την κατηγορία εντάσσεται, προφανώς, και το «μνημόνιο» με τις ΗΠΑ, για το οποίο ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «το περιεχόμενό του έχει συμφωνηθεί» και πως «είναι θέμα διαδικαστικό για να αντιμετωπιστούν ορισμένες πρακτικές λεπτομέρειες και να υπογραφεί σε εύθετο χρόνο»...

Θέλουν και «μαζικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας»!

Υπέρ της δημιουργίας ενός «κοινωνικού και μαζικού μετώπου» (!) κατά της «τρομοκρατίας» τάχθηκε χτες ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια. «Το τελευταίο χτύπημα, είναι πασιφανές, είπε, ότι δεν ωφελεί τη χώρα, τους Ελληνες. Αλλους μπορεί να τους ωφελεί. Πέρα από την αποφασιστικότητα που πρέπει και μπορεί να επιδείξει η πολιτεία, πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των πολιτών. Να αναπτυχθεί ένα κοινωνικό και μαζικό μέτωπο κατά των εγκληματικών πράξεων με τρομοκρατική αναφορά».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει. «Και να το κάνει με απόλυτη επίγνωση, προστατεύοντας βέβαια πάντα τα δικαιώματα των πολιτών, την ελευθερία τους και την αξιοπρέπειά τους. Πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια και αν αυτό απαιτεί ρυθμίσεις, να γίνουν ρυθμίσεις», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, στρώνοντας κι αυτός το έδαφος για ένα νέο «τρομονόμο», όταν συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν την επαναστατικότητα των τρομοκρατών και κάνουν λόγο για προβοκάτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Ομως και οι αλλαγές που προωθούνται να γίνουν στο δικονομικό σύστημα, στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας», αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από γνωστές προσωπικότητες. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάργηση των ενόρκων από τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, είπε ότι δε νομίζει ότι το πρόβλημα είναι από ποια δικαστήρια θα εκδικαστούν οι υποθέσεις. «Υπάρχουν, σημείωσε ο ίδιος, προβλήματα διωκτικών αρχών, υπάρχουν προβλήματα μιας γενικότερης πολιτικής στην τρομοκρατία και εκεί πρέπει να εστιαστεί η προσοχή. Το ποιο δικαστήριο θα δικάσει νομίζω είναι δευτερεύον θέμα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Είναι πολύπλοκο το πρόβλημα, είναι θέμα πολιτικής, προδικασίας, ανακρίσεων, είναι πολλά».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συνταγματολόγος Α. Λοβέρδος σημείωσε ότι «όποιος επιχειρεί διεξοδικά με μια νομοθεσία να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία σε όλα της τα στάδια, δηλαδή στην άσκηση της δίωξης, τις ανακρίσεις, και τελικά τη δίκη, πάντα ξέρει ότι ξεφεύγει από τα όρια της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επειδή αυτό είναι έτσι, οι λιγότερο δημαγωγικές προσεγγίσεις λένε να πάμε σε αντιμετώπιση του προβλήματος διευκολύνοντας την προανακριτική ή την ανακριτική διαδικασία ή τους ελέγχους πριν από αυτή τη διαδικασία και ορίζοντας ειδική αρμοδιότητα και τέλος παίρνοντας μέτρα ευνοϊκά για τους καταδότες. Αυτά τα τρία είναι τα κομβικά σημεία. Τίποτε περισσότερο δεν είναι χρήσιμο. Για όλα αυτά, όμως, προηγείται η αξιολόγηση του τι είναι τρομοκρατικό και του τι δεν είναι. Μια αξιολόγηση η οποία είναι πραγματικά προβληματική και συνεπώς γι' αυτό και οι νομοθέτες σκέφτονται: Τι να κάνουμε; Να πάμε έτσι ή να το αφήσουμε κατά την κλασική μέθοδο;».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ
Ξένες μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τη «17Ν»

Ξένες μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τη «17Ν», δηλώνει απερίφραστα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί, ότι μυστικές υπηρεσίες, μεθόδευσαν και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ι. Σκουλαρίκης είπε ότι «πιθανώς να κρύβονται ξένες μυστικές υπηρεσίες. Μπορεί να είναι ισραηλινές υπηρεσίες, μπορεί να είναι τούρκικες». Ο ίδιος αποκάλυψε μια αυθαίρετη επιχείρηση της ΣΙΑ στην Αθήνα το 1984, με εισβολή πρακτόρων σε κρησφύγετα Αράβων στη Γλυφάδα και μάλιστα υπό την επίβλεψη του υπαρχηγού της ΣΙΑ, ο οποίος αργότερα τον απείλησε στο υπουργείο, ότι δεν ήταν... συνεργάσιμος. Δεν αποκλείει, επίσης, κύκλοι της ΕΥΠ να παίζουν ύποπτο ρόλο, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν στελέχη της υπηρεσίας τοποθετούσαν βόμβες, για να τις αποδώσουν σε τρομοκράτες! Επίσης, αναφερόμενος στις περιβόητες λίστες των υπόπτων δε δίστασε να πει ότι όταν του τις έδειξαν, έβαλε τα γέλια...

Για τη «17Ν» είπε, επίσης, ότι κατά την άποψή του τα μέλη της είναι λίγα και υποκινούνται. «Αλλοι κρατούν τις γραφίδες και άλλοι τα όπλα, υπάρχει, βέβαια, ένας συνδετικός κρίκος ο οποίος εδρεύει εδώ ή έξω. Οι εκτελεστές κάνουν τους εργολάβους, εργολάβοι φόνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ