Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Ζήτησε «συναίνεση» για την επιβολή «μέτρων»

«Δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος» με τις έρευνες που διεξήχθησαν γύρω από τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο Στ. Παπαθεμελής και τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε χτες ο Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις αναφορές του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης για το θέμα της τρομοκρατίας. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δημιουργήσει ειδικό φάκελο και έχει προβεί στις δέουσες δικαστικές ενέργειες», αλλά «προφανώς, δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος, γι' αυτό ακριβώς δεν έχουμε κι εμείς κάποια άλλη ενημέρωση για το θέμα αυτό».

Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «δεν έχουμε υπόψη μας οποιαδήποτε λίστα υπόπτων, ώστε να χρειάζεται να προβούμε σε ενέργειες για να αξιοποιήσουμε αυτό το "πολύ σημαντικό στοιχείο" που δήθεν κάποιοι μας έχουν εισφέρει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», κατέληξε.

Αναφορικά με δημοσιεύματα επικριτικά του ξένου Τύπου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα» και «οι συγκρίσεις και μόνον αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήματος δικαστικής συνδρομής» προς τις ΗΠΑ, με την οποία καλείται να καταθέσει ο πρώην αρχηγός της CΙΑ σχετικά με τις αιτιάσεις του στη συνέντευξή του στο «Ποντίκι». Κατά τον Δ. Ρέππα, η αίτηση δικαστικής συνδρομής συνιστά «μια "επιθετικού" χαρακτήρα κίνηση... προκειμένου να έχουμε υπόψη μας αυτά τα οποία άλλοι λένε ότι γνωρίζουν. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα στοιχεία...», πρόσθεσε.

Οσο για τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, «δόθηκαν στην κυβέρνηση που αναδείχτηκε μετά τις εκλογές του 1993 και αποτελούν στοιχεία ενός φακέλου, τον οποίο έχει στη διάθεσή του ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εχει προβεί σε δικαστικές ενέργειες και ανακρίσεις», αλλά «δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «η αναποτελεσματικότητα» γύρω από την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «είναι ένα αρνητικό γεγονός», όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση, όπως δήλωσε, με την «ισχυρή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όλοι οι Ελληνες, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς» τη «μάστιγα της τρομοκρατίας». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η συζήτηση που γίνεται αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, και μια δίκη προθέσεων των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι το οποίο δεν επιτρέπουμε», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας απάντησε πως «δε δεχόμαστε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι Ελληνες δικαστές, φοβούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους, επειδή ακριβώς πρέπει να χειριστούν μια υπόθεση, που είναι πράγματι δύσκολη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τους προκαλεί τέτοιο δέος, ώστε να αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν. Δεν το δεχόμαστε αυτό», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «περισσότερο εντατική» προσπάθεια που πρέπει να διεξαχθεί «στο πλαίσιο μιας ευρύτατης συμφωνίας» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν και ισχυρίστηκε ότι «το θεσμικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές», πρόσθεσε ότι «βεβαίως» και θα υπάρξουν... «οριακές βελτιώσεις», οι οποίες όπως είπε «εξετάζονται από την κυβέρνηση», καθώς ακόμα «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις». Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει μια «συναινετική προσέγγιση στη λήψη των μέτρων αυτών, πριν από την εφαρμογή τους». Σ' αυτή την κατηγορία εντάσσεται, προφανώς, και το «μνημόνιο» με τις ΗΠΑ, για το οποίο ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «το περιεχόμενό του έχει συμφωνηθεί» και πως «είναι θέμα διαδικαστικό για να αντιμετωπιστούν ορισμένες πρακτικές λεπτομέρειες και να υπογραφεί σε εύθετο χρόνο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν κρυπτώ και παραβύστω! (2000-08-29 00:00:00.0)
Διακήρυξε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» (2000-06-09 00:00:00.0)
Το FBI επιθεωρεί την ΕΥΠ (1999-07-21 00:00:00.0)
Λόγο για όλα διεκδικεί ο Ν. Μπερνς (1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ