Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τους υπόσχονται να τους κάνουν ... επιχειρηματίες

Αφού τους έλυσαν το πρόβλημα στέγασης, τώρα θα τους κάνουν και επιχειρηματίες. Ο λόγος για τους Παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που η κυβέρνηση θέλει να τους ρίξει στάχτη στα μάτια μέσα από προγράμματα, τα οποία δήθεν στηρίζουν τις προσπάθειες ενασχόλησής τους με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε άλλωστε καθαρά και μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την «επιχειρηματικότητα των παλιννοστούντων Ελλήνων και τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία», θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν σαν «μεσάζοντες» -δεδομένου ότι γνωρίζουν καλά το εκεί περιβάλλον - για την επέκταση των σχεδίων των ντόπιων επιχειρηματιών, ή να αποτινάξουν την ευθύνη επαγγελματικής αποκατάστασης των ομογενών, ρίχνοντας το μπαλάκι στους ίδιους.

Ετσι το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού προσανατολίζει τους παλιννοστούντες να στραφούν στις «θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας», το «κλειδί της επιτυχίας», όπως διαφημίζεται, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να δημιουργήσουν το καλύτερο μέλλον που ονειρεύονται «βασισμένο στις δικές τους δυνάμεις». Οι «θυρίδες» είναι κέντρα που αναπτύχθηκαν από δύο κοινοτικά προγράμματα το ΕΥΓΕ ΝΕΤ και την πρωτοβουλία ADAPT και λειτουργούν πιλοτικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρέχουν ενημέρωση, πρόσβαση στις υπηρεσίες, και βοηθούν στην εύρεση χρηματοδότησης και δικτύωσης με άλλες επιχειρήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δ. Δόλης ΓΓ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, «η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να διευρύνει το ζωτικό της οικονομικό χώρο. Οι επιχειρηματικές επενδυτικές δραστηριότητες να επεκταθούν στο εξωτερικό και κυρίως στις βαλκανικές, τις παρευξείνιες και τις χώρες της Μεσογείου. Και σ' αυτή την προσπάθεια, ο απόδημος ελληνισμός, και οι παλιννοστούντες αποτελούν τη φυσική και «χρυσή» γέφυρα, για την ανάπτυξη πολύπλευρων διμερών σχέσεων της Ελλάδας».

Ως μεγάλο πλεονέκτημα των παλιννοστούντων, παρουσιάστηκε το γεγονός ότι διαθέτουν το προσόν της εμπειρίας, καθώς εργάστηκαν και σε άλλες χώρες, η πλειοψηφία τους έχει τουλάχιστον γνώσεις δημοτικού και μεγάλο μέρος τους είναι πτυχιούχοι ανώτερων και ανώτατων σχολών, και «μπορούν να προσφέρουν στη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, Αφρικής, Αμερικής, Αυστραλία και Ελλάδας».

Στην παρέμβασή του ο γγ του ΥΜΑΘ για θέματα παλιννοστούντων Γ. Καμενίδης σημείωσε ότι, «η ταχεία επαγγελματική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά τη στέγαση». Που παραμένει άλυτο, συμπληρώνουμε εμείς. «Η δανειοδότηση αυτών που θέλουν να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό τομέα, είναι απαραίτητη» ανέφερε ο Γ. Καμενίδης και πρόσθεσε πως όσο πιο παραμεθόρια είναι τα μέρη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δανειοδότηση, σκορπώντας νέες φρούδες ελπίδες στους ταλαιπωρημένους ομογενείς.

Τέλος, ο Γ. Καμενίδης ανέφερε πως βρίσκεται στα σκαριά μια μελέτη, που εξετάζει τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ομογενείς και τους τρόπους στήριξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητα, από την οποία προσδοκούνται «πολλά οφέλη για τη χώρα, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ως συνδετικός κρίκος στο άνοιγμα των αγορών» προς τις Βαλκανικές χώρες».

«Αποφασίζεις να εκμεταλλευτείς ένα κοινωνικό στοιχείο οικονομικά από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης και όχι όταν βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της πείνας», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ