Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Λήμνος φώναξε «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Οι κάτοικοι της Λήμνου συμμετείχαν στη φιλειρηνική - αντινατοϊκή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή 11-6-2000 το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και η Επιτροπή Ειρήνης Λήμνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία αυτοκινήτων που είχε ως αφετηρία το λιμάνι του Μούδρου, διέσχισε τον κεντρικότερο δρόμο του νησιού και κατέληξε στο λιμάνι της Μύρινας.

Με τις σημαίες της ειρήνης και τους γνωστούς «στόχους» οι κάτοικοι της Λήμνου συμμετείχαν στην πορεία αυτοκινήτων που έγινε με σκοπό να διαπεράσουν όλο το νησί μηνύματα, όπως αυτό ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» που εδραιώνει την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το νέο δόγμα του, και θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, καθώς και την ελληνικότητα της Λήμνου, αλλά και ενάντια στην αποστολή οποιονδήποτε στρατιωτικών τμημάτων έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μύρινας, αμέσως μετά τη λήξη της πορείας των αυτοκινήτων, χαιρέτισε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης ο Φώτης Κατσιούρας ταξίαρχος ε.α, ενώ η μαθήτρια Μαρίνα Καζόλη απήγγειλε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: «Ειρήνη». Παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Μύρινας.

Στην κεντρική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ ΓιώργοςΚατρίτσης αναφέρθηκε στον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και στο ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, που θα προστατεύει τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Ακόμη είπε ότι θα πρέπει να προβληματίζει όλους η πιθανή σχέση που μπορεί να έχει η υποβάθμιση του νησιού με τη συνεχή χειροτέρευση και αραίωση των συγκοινωνιών που συνδέουν το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα, με τη συμφωνία ΝΑΤΟ και κυβέρνησης για αναγνώριση του νησιού ως «γκρίζα ζώνη» όπως φάνηκε και από τα σχέδιά της πρόσφατης ΝΑΤΟικής άσκησης. Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να πλαισιώσουν, ανεξάρτητα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, την τοπική Επιτροπή Ειρήνης με στόχο να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και οι βάσεις από τη χώρας μας, αφού αυτοί είναι ο μοναδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της ειρήνης στην περιοχή μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία που έδωσαν Λήμνιοι καλλιτέχνες με τραγούδια για την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ