Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ατυπη συμμαχία κυβέρνησης, ΜΜΕ, οικονομικών παραγόντων

Σφοδρή επίθεση, κατά της κυβέρνησης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των μεγάλων οικονομικών παραγόντων, έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι. Ο Δ. Τσοβόλας είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «άτυπη συμμαχία» μεταξύ των τριών αυτών παραγόντων, η οποία «πνίγει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, διασύρει πρόσωπα και σπιλώνει υπολήψεις, όταν συναντά αντιδράσεις».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε λόγο για ρευστό και νοσηρό πολιτικό σκηνικό και υποστήριξε την ανάγκη για «συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αντιπαρατεθούν στη συμμαχία που εξουσιάζει τον τόπο». Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και αποφασίστηκε ότι η οργανωτική συνδιάσκεψη του κόμματος θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και το Συνέδριο στις αρχές Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, στη συνέντευξη Τύπου, και αναφερόμενος στη συμμαχία κυβέρνησης, ΜΜΕ και οικονομικών παραγόντων, επισήμανε ότι ο κοινός πολιτικός παρονομαστής της είναι «η ενσωμάτωση της Ελλάδας, με οποιοδήποτε κόστος και θυσία, στο δυτικοευρωπαϊκό κεκτημένο. Η συνδιαλλαγή με κάθε κόστος με την Τουρκία, που είναι το τίμημα της ενσωμάτωσης». Και η άρνηση: «Σε κάθε εκδήλωση πατριωτισμού και στην προοπτική δημιουργίας πατριωτικού μετώπου, ενάντια σε εθνικές παραχωρήσεις και στην οικονομική εξαθλίωση».

Και συγχρόνως ανέφερε ότι ο κοινός οικονομικός παρονομαστής αυτής της συμμαχίας ξεκάθαρα είναι: «Η οικονομική ηγεμονία σε μια φιλελευθεροποιημένη ελληνική οικονομία. Εναντι της στήριξης που παρέχουν οι οικονομικοί παράγοντες τώρα, η κυβέρνηση διαμορφώνει τους πολιτικούς όρους για να παγιωθούν ως άρχουσα οικονομική τάξη στην Ελλάδα της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας γίνεται με όρους που προάγουν αυτό το στόχο».

Τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι υπάρχει και το τρίτο σκέλος της συμμαχίας, ο διεθνής παράγων, «το μεγάλο διεθνές κεφάλαιο και οι πολιτικές προεκτάσεις του. Αυτό απαιτεί ακώλυτη δράση, κατάλυση συνόρων, δυνατότητες αναδιανομής χωρών και ανασύνθεσή τους». Και τόνισε: «Αυτό που ζούμε στα Βαλκάνια είναι η πολιτική όψη της παγκοσμιοποίησης, χωρίς την οποία η οικονομική όψη είναι ανέφικτη. Για να γίνουν όμως αυτά απαιτείται μείωση των εθνικών αντιστάσεων, ευνουχισμός του πατριωτικού φρονήματος, αποκοπή από κάθε εθνική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα και ιδιώτευση των πολιτών».

Υστερα από όλα αυτά, είπε ο Δ. Τσοβόλας, «η κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, η κρίση στη Νέα Δημοκρατία, η κρίση στο Συνασπισμό, η προσπάθεια εξουθένωσης του ΔΗΚΚΙ, παίρνουν περιεχόμενο και νόημα» και συνέχισε «αυτό της ανάγκης ισοπέδωσης κάθε δυνατότητας οργανωμένης αντίστασης στα επικείμενα». Αμέσως μετά, υποστήριξε ότι «η σύγκρουση με την Εκκλησία, ιδιαίτερα, κρίθηκε απαραίτητη λόγω της δυνατότητας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συνεγείρει το λαό και να τον κινητοποιήσει ενάντια σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς που θα έθιγαν την ηθική υπόσταση του Εθνους. Γι' αυτό έπρεπε και αυτή να διασυρθεί ως στοιχείο αναχρονισμού».

Ο Δ. Τσοβόλας, σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε: «Δυστυχώς, απέναντι σ' ένα πανίσχυρο και αδίστακτο μπλοκ εξουσίας, οι δυνάμεις που εξακολουθούν να πιστεύουν στην ιστορική προοπτική αυτού του λαού είναι διάσπαρτες».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως το κόμμα του πιστεύει ότι «αυτή η ώρα είναι όχι μόνο εγρήγορσης, αλλά και διάκρισης του σημαντικού από το ασήμαντο, η ώρα των κορυφαίων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Η ώρα που θα πρέπει να δημιουργηθεί στον τόπο μας κίνημα πολιτισμικό, στο οποίο να συμμετέχουν όλοι όσοι πιστεύουν πως ο ιστορικός μας ρόλος οφείλει να διαφυλαχτεί». Και συμπλήρωσε: «Το ΔΗΚΚΙ πιστεύει ότι τη στιγμή αυτή η κορυφαία αντίθεση είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το έθνος είναι αναχρονισμός, πηγή εντάσεων και συγκρούσεων και ότι ο όρος εκσυγχρονισμού είναι η υπέρβασή του, και εκείνων που, όπως εμείς, πιστεύουν ότι τα έθνη έχουν ακόμη ιστορικό ρόλο να επιτελέσουν».

Ο Δ. Τσοβόλας, παράλληλα, ανέφερε πως «το ΔΗΚΚΙ πιστεύει ότι η Ορθοδοξία είναι στοιχείο της πολιτισμικής προσωπικότητας του ελληνικού έθνους και η προστασία της σημαίνει προστασία της εθνικής μας ιδιαιτερότητας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε».

Ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε σε συσπείρωση τις πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας διάκριση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΝΔ σαν κόμμα διαπνέεται από αρχές που, σε ό,τι αφορά τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, απέχουν διαμετρικά απ' αυτές του ΔΗΚΚΙ. Δέχεται όμως το ΔΗΚΚΙ ότι στεγάζει η παράταξη αυτή δυνάμεις που σε αυτήν τη συγκυρία κατανοούν ότι η προτεραιότητα βρίσκεται στο κόστος της ενσωμάτωσης της χώρας στο δυτικοευρωπαϊκό κεκτημένο και στο τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να ικανοποιηθούν και οι προτεραιότητες της υπερδύναμης».

Για το ΚΚΕ είπε: «Το ΔΗΚΚΙ πιστεύει ότι το ΚΚΕ μπορεί, εξ άλλων λόγων, να αντιπαρατίθεται στην ενσωμάτωση της χώρας στο κεκτημένο των Βρυξελλών. Γεγονός είναι, όμως, ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια δευτερευουσών αντιθέσεων».

Ενώ για το ΣΥΝ ανέφερε πως «το κόμμα του πιστεύει ότι στεγάζει δυνάμεις που μπορεί να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ εκσυγχρονισμού και πολιτισμικής ισοπέδωσης».

«Και, κατέληξε, όλες αυτές οι δυνάμεις, με όσες διαφορές και αν έχουν, όσο και αν συγκρούστηκαν στο παρελθόν, οφείλουν να συναντηθούν και να συστρατευτούν σε νέα πεδία αγώνων και να αντιπαρατεθούν στη συμμαχία που εξουσιάζει τον τόπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στελέχη του ΔΗΚΚΙ στηρίζουν ΚΚΕ(2007-08-30 00:00:00.0)
Δε θα είμαι υποψήφιος με το ΔΗΚΚΙ(2003-11-29 00:00:00.0)
Γκεμπελίστικες συνταγές(2002-05-14 00:00:00.0)
Αξίωση του κεφαλαίου η παγκοσμιοποίηση(2000-12-15 00:00:00.0)
Τότε συμβιβάστηκε με τις πολιτικές εντολές...(2000-04-07 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες(1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ