Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επικεφαλής των υμνητών της ΟΝΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επικύρωση της ένταξης της Ελλάδας στη «ζώνη του ΕΥΡΩ», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία, θα επιδιωχτεί να αποτελέσει το έναυσμα για την εκδήλωση μιας αντίστοιχης φιλο-ΟΝΕ προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση. Μια προπαγάνδα που, αν και περιορισμένης έκτασης, θα συνοδεύεται με τις απαραίτητες... πινελιές από τα απαραίτητα «θεάματα», χωρίς φυσικά τον αντίστοιχο «άρτο», καθώς το τελευταίο δεν ενδείκνυται σε εποχές ευρω-λιτότητας.

Ετσι, πέραν της δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε πολιτικό επίπεδο - ήδη ανακοινώθηκε ότι ο Κ. Σημίτης θα έχει συναντήσεις, σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο την «οριστικοποίηση» της ένταξης στην ΟΝΕ - ο πρωθυπουργός θα πρωταγωνιστήσει την Πέμπτη και σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στο Ζάππειο, όπου και θα εκφωνήσει σχετική ομιλία. Από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, προβλέπεται να «παρελάσει» σειρά κυβερνητικών στελεχών, τα οποία και θα «αναλύσουν τα οφέλη» της χώρας από την είσοδο στην ΟΝΕ.

Πάντως ένα στίγμα, του τι σημαίνει η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, δόθηκε χτες από τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, μέσα από σχετικό άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και με τίτλο «Οι νέες προκλήσεις μετά την ΟΝΕ». Στο άρθρο, πέραν των αναμενόμενων αναφορών περί «ορόσημου» που συνιστά για την Ελλάδα η είσοδος στην ΟΝΕ, ο πρωθυπουργός προχωρά και σε μερικές ενδιαφέρουσες ομολογίες, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που συνιστά για τη χώρα αυτή η ένταξη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης αναγνωρίζει ότι η εξέλιξη αυτή έχει «ιδιαίτερη πολιτική σημασία», γεγονός που σηματοδοτεί την αντίληψη της ολιγαρχίας για την ενίσχυση της πολιτικής της εξουσίας λόγω της πρόσδεσης της χώρας με ισχυρότερα δεσμά μέσα στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ. Στη συνέχεια, και αφού βέβαια ισχυρίζεται ότι η ένταξη στην ΟΝΕ θα οδηγήσει σε «διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας», θα επιφέρει «αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ» και «θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πολίτη», ο πρωθυπουργός προχωρά σε... ανησυχητικές εξαγγελίες. Οπως προκύπτει, λοιπόν, και όπως μπορεί να διαβάσει κανείς... πίσω από τις γραμμές του πρωθυπουργικού άρθρου, η Ελλάδα εισχωρεί σε μια μακρόχρονη περίοδο «οικονομικής σταθερότητας» (σσ: δηλαδή λιτότητας), σε μια περίοδο έντασης των «ιδιωτικοποιήσεων» (δηλαδή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας) καθώς σε μια περίοδο λήψης περαιτέρω μέτρων υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της «απλούστευσης ρυθμίσεων» που αφορούν την «αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό» κλπ.

Από το άρθρο του Κ. Σημίτη δε λείπουν επίσης και... ιδεολογικού τύπου επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων που αρνούνται να υποταχθούν στον «παράδεισο» της ΟΝΕ. Πρόκειται - κατά τον Κ. Σημίτη - για δυνάμεις που «υποτροπιάζουν σε δογματικές αγοραφοβικές προσεγγίσεις»...

Τέλος, πέραν του κυβερνητικού μηχανισμού, στην υπηρεσία της προπαγάνδισης της ΟΝΕ τίθεται και ο κομματικός. Ετσι, σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και με το ίδιο θέμα, τη συζήτηση δηλαδή για την πορεία της χώρας στην ΟΝΕ, συνεδριάζει αύριο και το υπουργικό συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ