Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Με δύο ταχύτητες η Εκκλησία

Με δύο ταχύτητες κινείται η Ιεραρχία γύρω από το θέμα της διαμάχης που έχει ανακύψει με την κυβέρνηση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητας. Αφ' ενός μεν, συνεχίζονται και εντείνονται οι προετοιμασίες για τα δύο συλλαλητήρια ή «λαϊκές συνάξεις», όπως ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος να τα αποκαλούν, αύριο στη Θεσσαλονίκη και την άλλη Τετάρτη στην Αθήνα. Αφ' ετέρου, σημειώνονται νέα κρούσματα αποστασιοποίησης μητροπολιτών από τις επιλογές της ηγεσίας της Εκκλησίας και ειδικότερα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος, με διάφορες δηλώσεις του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος ήρθε, με επιστολή του, να εκφράσει δημόσια τη διαφοροποίησή του απέναντι στη γραμμή Χριστόδουλου, τασσόμενος και αυτός κατά των συλλαλητηρίων, μετά τους μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμο και Ζακύνθου Χρυσόστομο. Ο Ιωαννίνων κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο ότι προσπαθεί να παγιδεύσει το πλήρωμα της Εκκλησίας και χαρακτηρίζει ως πολιτικοποιημένες τις εκδηλώσεις. Επίσης αναφέρει ότι «ουδένα συμβουλεύω να πάει και ουδένα αποτρέπω να πάει στα συλλαλητήρια». Για να προσθέσει: «Και αν ακόμη υπήρχε, που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει, θέμα επιβολής μιας άποψης της Εκκλησίας στην πολιτεία, δεν πιστεύω ότι ο τρόπος για την Εκκλησία είναι η κάθοδος στο δρόμο. Είναι πολιτική αντιμετώπισις». Και επανέλαβε ότι «το θέμα, το τι θα ζητήσει η πολιτεία να περιέχεται σε ένα δελτίο ταυτότητας, όταν πρόκειται για δικό της έγγραφο, δεν μπορεί άλλος να της το καθορίζει».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θέλησε με το κυριακάτικο κήρυγμά του και τα όσα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, ν' απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν και ζήτησε από την κυβέρνηση το πάγωμα του θέματος των ταυτοτήτων, όπως είχε γίνει το 1987 με το νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία. Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, ο οποίος είχε πει ότι το συλλαλητήριο είναι «αντικυβερνητική διαδήλωση πολιτικού χαρακτήρα», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή αντιπαλότητα με την πολιτεία. Για να σημειώσει ότι η Εκκλησία κάνει ειρηνικές «λαοσυνάξεις» και όχι πολιτικές συγκεντρώσεις και ζήτησε από τους πιστούς που θα πάρουν μέρος να μην κρατάνε εικόνες και σταυρούς, γιατί τότε θα επικεντρώσουν εκεί το ενδιαφέρον τους τα μέσα ενημέρωσης, «για να συκοφαντήσουν τον αγώνα της Εκκλησίας, ότι δήθεν είμαστε σαν τους Χομεϊνήδες ή ότι είμαστε φανατικοί ή οπισθοδρομικοί».

Την Κυριακή διαβάστηκε στις εκκλησίες και η «ποιμαντορική εγκύκλιος» - κάλεσμα της Ιεραρχίας προς τους πιστούς για τα συλλαλητήρια, στην οποία αναφέρεται ότι οι ταυτότητες ανήκουν στην αρμοδιότητα της πολιτείας. Ωστόσο, το κείμενο της εγκυκλίου αυτής δε διαβάστηκε στους χώρους ευθύνης των μητροπόλεων Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, ενώ ο μητροπολίτης Θηβών επιφυλάχτηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχιεπίσκοπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης απέστειλε επιστολές στους αρχηγούς όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ζητώντας τους να σταθούν στο πλευρό της ελληνικής Εκκλησίας.

Αύριο στην πλατεία Αριστοτέλους

Με μόνο σύμβολο την ελληνική σημαία, χωρίς σταυρούς και εικόνες, αλλά και χωρίς πανό με συνθήματα, θα γίνει αύριο η «λαοσύναξη» στην Πλατεία Αριστοτέλους, δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος. Διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε αίτημα της Εκκλησίας για παραίτηση του υπουργού Μ. Σταθόπουλου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι διανοούμενοι δε θέλουν να μείνει τίποτα από την Εκκλησία στο δημόσιο βίο». Τέλος, είπε ότι η συγκέντρωση θα περιφρουρείται από την αστυνομία και ανθρώπους της Εκκλησίας, ενώ δε θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις και πορείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ